2’inci İzmir uluslararası film ve müzik festivali yönetmeni Vecdi Sayar Son Mühür TV’de Ayşegül Koç’un hazırlayıp sunduğu ‘’Gün Başlıyor’’ programına konuk oldu. Ben aslında baba tarafından İzmirliyim. İstanbul’da yaşıyordum. İstanbul film festivalini başlatmıştım onun program direktörüydüm. Sonra İzmir’e gelmeyi hep düşünüyorduk 6 yıldır İzmir’deyim’’ hatırlatmasında bulunan Vecdi Sayar ‘’Festival yapılmasını hep istiyordum hele Tunç Soyer gibi sanatsever belediye başkanı geldi İzmir’e Tunç Başkanla başlattık festivali. Pandemi sırasında biraz tereddüt ettik ama yaparız dedim yani cesur bir başlangıçtı gerçekten’’ dedi.
İşte Vecdi Sayar’ın açıklamaları…
TANITIM KONUSUNDA ZORLANDIK
 Seyirci bu yılki kadar değildi valilikten izin alarak İzmir seyircisine gösterimde bulunduk. Tanıtım konusunda zorlandık ancak şu anda ışıklı tabelalar ile festival tanıtımı geliştirildi. Bu gibi sorunlar Tunç Soyer ile birlikte azalacaktır.6 yıl önce gelir gelmez mizah festivali gerçekleştik ve şu anda kasım ayında gerçekleştiriyoruz.
TUNÇ BAŞKANIN BİR HAYALİ VAR
Müzik ve sinema kardeş sanatlar ve tematik olarak birleştirmek istedim. Tunç başkanın bir hayali var İzmir’i Sinema kenti yapmak. Tabii kültür kenti de var ancak platolar açarak sinema sektörünün bir kısmını buraya çekmek. Dünyada bu tip organizasyonlar vitrin görevi görür.Hem de o kentin özelliklerini yansıtır. Bu festivalde ilişki nasıl kuruluyor derseniz. Sinemada film müziğini önemini göstermek istiyoruz. Yarışmaya katılmak için özgün film müzikleri olması gerekiyor.Bizim konuğumuz olacak yabancı yönetmenler ve Fransız yönetmen konuğumuz olacak. İlk onur ödülümüzü Zülfü Livaneli’ye verdik 


BU İZMİR’İN ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUNU
Sinema salonlarımız çok yetersiz, salonlar AVM’lere sıkışmış durumdalar ve bu İzmir için çok önemli bir sorun. Tiyatro alanında Kültür salonu vardı İsmet İnönü bu günlerde açılacak. Sinema salonlarına da aynı şekilde yeni büyük salonlar eklenmelidir. İzmir Sanatta bütün gün boyunca filmler gösterilecek ve ayrıca Karaca Sinemasında da gösterilecektir. Karşıyakada özel bir AVM’de gösterim olacak.
KARŞIYAKA İZLEYİCİSİNE SESLENİYORUM
 Karşıyaka izleyicilerine sesleniyorum orası biraz zayıf gidiyor eğer oraya biraz destek verirlerse sevinirim. Orası yeni girdiği için tam bilinmediğini düşünüyorum. Karşıyaka izleyicisinin daha aydın olduğunu hep düşünürüm. Oradaki sinema salonuyla yeni tanıştıkları için ilginin düşük olduğunu düşünüyorum.
BİR SİNEMA KLASİĞİ
Bu akşam Fellinin Tatlı Hayat filmi perdede oynayacak, belki televizyonda izlemiş olabilir sinema seyircisinin ama büyük ekranda onu izlemek keyifli olacaktır. Bu gece 21.00 da Kadifekale Gemisi orada olacak. Sinemamızın bir klasıiği olan Beklenen Şarkı Cahide Sonku’nun başrol ve yönetmen olduğu yenilenmiş ilk gösterimi olacak ve Zeki Müren’in ilk filmi olası açısından çok önemlidir.
İzmirliler bu filmleri bedava olarak izleyebilirler. Gemide olan filmimiz çok ilgi çekici olacak. Türkiye o kadar zengin ki İzmir açısından baktığımız zaman o kadar keyifli yaşayan bir kesim ki sinema yerine farklı tercihlerde bulunabiliyor. Sinemacılar açısından baktığımız zaman turne yapmak için gerekli mali karşılığı alamadığı için İzmir’e turne gelemiyor.
MUHSİN ERTUĞRUL OLSA ALMAZDI
Tiyatrolara tam zamanında gelinmiyor. Tiyatro sahneleri tam zamanında başlamalıdır. Muhsin Ertuğrul saati geldiği zaman bakan gelse içeri almazdı.
Bizim seyirci portföyünü geliştirmemiz gerekiyor. Son yıllardaki ekonomik sıkıntılar nedeniyle seyirci sayıları azalıyor. Sermaye sahiplerinin destek vermesi gerekiyor. Eğitim kurumlarını desteği çok önemli, istekli gençler bizim için çok önemli onların desteği bize güç veriyor. Sektörlerin İstanbul’da olması İzmir’in değerini tam göstermemesine neden oluyor. Şirin Pancaroğlu İzmir’de yaşıyor ancak bir konser verebildiğini söylüyor. Büyükşehir elinden geleni yapıyor ancak özel sektörün de bu konuda desteği olması gerekir. Bugün İzmir sanatta saat 16:30 da Aşk ölümdür Ölümden soğuktur ve 19:00 da sinemamızda şarkılı filmlerimiz olacak akşam da after partimiz olacak. Web sitemizden festival programını kontrol edebilirler.

Editör: TE Bilişim