Antalya'nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi sınırlarında bulunan Altınbeşik Mağarası, milyonlarca yıllık sürecin izlerini taşıyor.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 2

İbradı ilçesine 7, Ürünlü köyüne 4 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik Mağarası, içindeki sarkıt ve dikitlerle görülmeye değer bir doğa harikası.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 3

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK, DÜNYANIN 3. BÜYÜK YERALTI GÖLÜ

Türkiye’nin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası adını üst kısmında yer alan Altınbeşik Tepesi’nden alıyor.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 4

1994'TE MİLLİ PARK İLAN EDİLDİ

Denizden 450 metre yükseklikte olan mağara 1966 yılında Türkiye speleoloji derneği kurucusu ve onursal başkanı Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilip ,1994 yılında ise milli park olarak ilan edilmişti.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 5

Mağara son son 5 yılda Antalya turizminin en ilgi çekici merkezlerinden biri haline geldi. Gezi botları ile mağaranın muhteşem doğa güzelliklerini keşfe çıkan ziyaretçileri, özellikle beyaz travertenler, sarkıtlar ve dikitler hayran bırakıyor.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 6

Sadece 2019 yılında 69 bin kişi ziyaret ettiği doğa harikası mağara, günübirlik turlarla gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyordu.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 7

İbradı’nın Ürünlü Mahalle Muhtarı Lütfullah Murat Yamansoy, "Altınbeşik Mağarası yaklaşık bir buçuk yıldır pandemi nedeni ile kapalı. Açık olduğu dönemlerde yıllık ortalama 80-100 bin arasında yerli ve yabancı ziyaretçi geliyordu" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 8

ALTINBEŞİK MAĞARASI MİLLİ PARKI HAKKINDA

Türkiye'nin güney kıyılarında yer alan Antalya ili sınırları içinde bulunan milli park, Toros Sıradağları'nın Karstik yapısı içinde gelişmiş bir mağara sistemini kapsamaktadır. Üç katlı, toplam 2500 metre uzunluğunda, en yüksek noktası 101 metre olan mağara milli parkın ana kaynak değerini oluşturur. Büyük Düden, Oruç Düdeni ve Feyzullah Düdeninden gelen suların Manavgat Çayı'na boşaldığı nokta olan Altınbeşik Mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. 

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 9

Çevrenin karstik topografyası ve çam ormanları güzel bir manzara oluşturmaktadır. Çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbüce suyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası’nda son bulur. Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km’den fazla uzunluğu ile dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir. Mağara içinden çıkan su Beyşehir Gölü ile bağlantılıdır. Su içinde kaldığı için mağarada gezinti, sandal ve kayıklarla yapılmaktadır.

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 10

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 11

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 12

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 13

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 14

Türkiye'nin en büyük yeraltı gölü: Altınbeşik Mağarası - 15

Editör: TE Bilişim