İzmir’de sanata ve sanatçıya pencere açan Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘’Sanatın Renkleri’’ programının konuğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Tanıtım Şube Koordinatörü Onur Yıldırım’dı. İzmir iş dünyasının sanata yeterince destek vermediğine işaret eden Yıldırım, ‘her şeyi belediyeden beklemek gibi bir gelenek oluşmuş İzmir’de. Bunun değişmesi lazım’ mesajı verdi.
İşte Onur Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…
BATIYA AÇILAN KAPI
İzmir binlerce yıllık tarihi olan Akdeniz’de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kentlerinden biri. Batıya açılan bir kapı. Biriktirdiği kültürel bir miras var. Tunç Soyer’in de altını çizdiği İzmir kültür kenti demesiyle birlikte ‘döngüsel kültür’ kavramı ortaya çıktı. İnsanların geçmişiyle, birbiriyle, geçmişiyle uyumlu olması için kurulmuş bir kavram. İzmir’in Renkleri diye program yaptık. Çeşitli sanatçılar, 47 bölüm yayınlandı, geçmişi ve geleceği bir arada tutacak bir çalışma yapıyoruz. Ben sanatseverlerden İzmir’in Renkleri’ni takip ederek paylaşmaya davet ediyorum.
KENT KÜLTÜRÜ ARŞİVİ OLUŞUYOR
Kültür mirasını gelecek nesillere bırakabilmek için İzmirtube Tv’de yayınlanıyor İlk önce Hacivat Karagöz ustası, gölge oyunu ustasıyla bir araya geldik. Kent kültürünü arşiv niteliğinde oluşturacak bir program diye yola çıktık. Sonrasında adım adım devam etti. Bergama’ya gittiğinizde 2 bin yıllık bir tarihi olsa parşömen kağıdını ayakta tutmaya çalışan ustalarla karşılaştık. Geleneksel yöntemlerle parşömen nasıl yapılır bunu halka anlattık. Binlerce yıllık geçmişi olan keçeye hayat veren ustalarla tanıştık. Bu program başladığımızda geleneksel el sanatları ustalarını bir şekilde gösterelim dedik. 


KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ SANATLAR
Bu sanatçılar kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden hayatlarını kazanıyor. Ne kadar inatçı, ne kadar hırslı olduklarını gördüm. İnsanlığa katkı koymak için çabalayan insanlar. Büyük zorluklarla bunu yapıyorlar. Onların sesi olmaktan çok mutluyum. Radyo tamircisi diye gidiyorsunuz ama içinden hikayeler çıkıyor. Programdan sonra Burhan ustaya Türkiye’nin her yanından radyolar gelmiş, tamir eder misin diye. Önümüzdeki dönem somut olmayan kültürel miras ve sanatçıları birleştirerek hazırlayacağız programımızı. İzmir’in tüm renklerine ulaşabileceğimiz fikirler kafamızda uçuşup duruyor. 
SOMA’DAKİ KATLİAMI KALEME ALDIM
Çizmeleri mi çıkarayım mı? Kitabım Soma’daki katliamı tüm yönleriyle ele alan bir hikaye. Siyaset, sendika ve oranın insanı üçgeninde olayları anlatan bir kitap. 4 yıl çalıştığımız bir kitap. Madencilerin hikayesini anlatan bir kitap. 
HER ŞEY BELEDİYEDEN BEKLENİYOR
İzmir’de yeterli salon yok. Özel sektör kültür sanat alanına hiç destek vermiyor. Nedense her şey belediyeden beklenir hale gelmiş. STK’lar da iş dünyası da belediyeden beklemesi gelenek haline gelmiş. Urla’dan İstanbul’dan göç eden çok kişi var, Urla kendi sanat dünyasını yaratıyor. Önümüzdeki günlerde şehir tiyatroları İzmir2de buluşacak. İzmirli sanatseverler için bulunmaz bir fırsat. İzmirart diye bir portal oluşturuldu. Sanatsal her türlü bilgiye bu portaldan ulaşabilecek sanatseverler.

Editör: TE Bilişim