Türkiye ve Hindistan arasında kültürel bir köprü kurmak için özveriyle çalışan iki gönüllü sokak emekçisi, Son Mühür Tv’de Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘Renklerin Dansı’ programına konuk oldu. ‘’Dünyanın en büyük sokak yemekleri festivaline katılmak için Hindistan’a gittiklerini’ belirten  Felsefe ve Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu , ‘pandemide ara verilmişti. Bu yıl 12’cisi düzenlendi. Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Konfederasyonu’nun davetlisi olarak gittik. Bir buçuk milyon sokak satıcısı üyesi olan bir kurum. Hem Tunç Soyer başkanımızdan selamlar götürdük hem de oradaki emekçilerin selamlarını başkanımıza getirdik. Kültür alışverişi yaptık. Kültür köprüsü kuran elçileriz’ dedi. 

 SOKAKLARIN MÜTEVAZİ ELÇİSİ 

Kendini ‘ben sokakların mütevazi efendisi, sokakların babası olarak’ tanıtan Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci, ‘gerçekten Sierra Leone’den Zimbabwe’ye, Bişkek’ten Yeni Delhi’ye kadar geniş bir coğrafyada var olmaya çalışıyoruz. Ben sokaklarda yetişmiş birisiyim.  Doktorlar bütün dünyada birleşebiliyorlar, uluslararası sendikalar onlar birleşebiliyorlar ama güvencesiz sokak emekçisi kafasını kaldırıp, kendisi kendini bile tanıyamıyor. Bizim sokak emekçileri temsilcilerini belediye başkanları düzeyinde İzmir’den Delhi’ye temsil etmemiz herkesi hayrete düşürdü’dedi. Hindistanlı sokak emekçileri 80’lerden bu yana 40 yıldır çok büyük mücadeleler yapmışlar hatırlatmasında bulunan Sirkeci, ilk defa 2014’te meslek grubu olarak tanınmışlar. Hindistan’ın sekiz bin ilçesinde kendi meclislerinde bunları da içeren bir kanun çıkartmışlar.  Hem politik hem hukuki, hem ekonomik anlamda örgütlülüğü sürekli arıyorlar’vurgusu yaptı. 

BU ÇOK BÜYÜK BİR ADIMDIR 

Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, sokak emekçisi dediğimizde anlamamız gereken şey bu insanın günübirlik yaşadığı. Bugün sokağa çıkıp satabilirse akşam evine yemek götürür, yarının garantisi yok. 2010 yıllarından itibaren Hindistan’la bağımız olmaya başladı ve bu ne getirdi? 2019’da Cenevre’de Nepal, Zimbabwe, İspanya, Arjantin, Hindistan ve Türkiye’den sokak satıcıları temsilcileri bir araya geldiler ve İLO’nun kapsamında Dünya Sokak Satıcıları Birliği’ni kurdular. Bu çok büyük bir adımdır. Bu yerelden ulusala, ulusaldan küresele bir harekettir. Bir dayanışma ve birliktelik hareketidir. Bu ziyaretimizde Delhi’de bir sekreterya oluşturduk ve orayı bir irtibat merkezi haline getirdik. Önümüzdeki yıllarda ne yapabiliriz, bu projeleri konuşuyoruz’ diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim