Sanatın ve edebiyatın nabzını tutan program ‘Sanatın Renkleri’ bu hafta da dopdoluydu. Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu programın ilk bölümünün konuğu Oyuncu, tiyatro sanatçısı Latif Tiftikçi’ydi. ‘’2005 yılında Eskişehir’de bir atölye çalışmasıyla başlayan bir süreçte tiyatro grubunu oluşturduklarını hatırlatan Latif Tiftikçi, ‘’ Eskişehir Sanat Tiyatrosu olarak yola devam ettik Eskişehir Halk Sahnesi olarak çalımlarımızı sürdürüyoruz.Eskişehir’i anlatan oyundu ilk yazdığım, Diyar-ı Eskişehir adında. Galilelo’nun Korkunç Düşünceleri oyunu var İzmir’de sahneleyeceğimiz’ dedi. 

İşte Latif Tiftikçi’nin açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

EPİK ORATERYO 

 Geleneksel Türk tiyatrosu üzerine araştırmalarımız oldu. Kısa oyunlar yaptık. Meddah çıkışlı, orta oyunu tarzı oyunlarmız var. Bu geleneklere sahip çıkılması gerekiyor. Geniş Merdiven projemiz var. Üç Kırmızı Gül dalı isimli oratoryumuzu sergileyeceğiz. Nazım hikmet, ahmet arif, Orhan Kemal ve hatta Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Haziran’da ölmek zor isimli şiirini de kullanarak tiyatral bir etkinlik hazırladık. Epik Oratoryo dedik.Perşembe günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de sergileyeceğiz. Galilelo’nun dönemin iktidarıyla olan çekimesini anlatan oyunumuza da İzmirli sanatseverleri bekliyoruz. 400 yıl öncesinden bir örneği alarak bugüne yönelik bir bakış getirmeye çalıştık. 5-6 yıldır oyunumuz devam ediyor. Doğuşundan itibaren tiyatronun muhalif yanı zaten var. Muhalif olmak da zorunda. Plsaton’un devletinde diyor ya tiyastro için bu başıbozuk sanatı devletimizden kovmalıyız diye, sanat gerçeğin bir taklididir. O dönemin bu dönemden ne farkı var ki?  

Sanatın Renkleri’nin ikinci bölümünde İzmir Yazarlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Araştırmacı Yazar Serkan Esen konuk oldu. ‘’Baba bana Atatürk’ü anlat, Eşi olmayan devlet adamı ve Vatansever’2 kitaplarının da yazarı olan Serkan Esen’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şunlar... 

2019’DA 8 ARKADAŞ KURDUK 

2019’da sekiz yazar arkadaş kurduk. Yayıncılık sektörününde yazarlar maalesef emeğin karşılığını alamayan bir grup. Kitap okuma problemi var, temel sebeplerinden biri de kitapların fiyatlarının yüksek olarak algılanıyor olması. Hepimizin yayıncılık faaliyetlerinde dilimizin yanmışlığı vardı. Neredeyse kitap yazmaya küsecek hale gelimiş yazarlardık. Basşlar başlamaz yayınevimizi de kurduk.  

ORTAKLARIMIZIN 12 KİTABINI BASTIK 

Şu ana kadar ortaklarımızın 12 kitabını kendi yayınevimizden bastık. Toplumun değerlerine aykırı olmayan kitapları basma konusunda sıkıntımız yok. Bir yayın kurulumuz var, onlar bakıyor gelen eserlere. En büyük problem emmpati eksikliği. Sosyal medyada bile görüyorus neler olduğunu. Biz edebiyatın, yazarlığın sürdürülebilir olmasından yanayız. İki kitap fuar günlerini yaşadık. Yayınevleriniz fuarlarda yer bulamıyorsa gelin bizim fuar alanında imza günü düzenleyin çağrısı yaptık. 25 yaşın altında ve ilk kitabını çıkartıyorsa editörlük hizmeti almıyorum. Bu benim kki,şisel kararım. Ben kitabın yazma ve yayınevi sürecini çok iyi biliyorum. Türkiye2de başka bir şehirde bu türden bir yazar kooperatifi yok.

Editör: TE Bilişim