Sanata ve sanatçıya pencere açan Son Mühür Tv’de ‘Sanatın Renkleri’ programı bu kez şair ve yazar Ümit Yaşr Işıkhan’ı ağırladı. Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu programda dünyanın en küçük ancak en pahalı kitabı olan eserini de anlatan Işıkhan’ın aıklamalarından öne çıkan detaylar şunlar... 

21 KİTABIM VAR 

Toplam 21 kitabım var, bunların 8’i deneme. Şair olarak şiirle başladım ama bir an geliyor şiirin de dışında bir şeyler söylemek istiyorsunuz o yüzden de denemeye yöneldim. İki öykü, bir çeviri ve on şiir kitabım var. Şiirden beslenerek gelen insanların şiir de yazsa, öykü de yazsa, roman da yazsa şiir tadını hissedersiniz. Estetik anlamda farklı bir tat vardır o yazılarda. Kendimi şanslı hissediyorum, iyi ki şiirle başlamışım. 

PAHALILIĞA TEPKİ OLARAK YAZDIM 

Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren bir kitabım var. İki kategori vardır Guinnes’te, bir okunabilir iki okunamayan kitap diye. Benimki okunabilir kategorinin en küçük kitabı. En küçük, en hafif kitabı. 72 sayfadan oluşan 0,9 gram ağırlığında bir kitap. Yani 11 kitap 1 gram yapıyor. Kağıt zamlarından haberim yok demek mümkün değil. Zaten okuma problem olan bir ülkeyiz. 1986-87'de başladı benim bu duruma tepkim. Kesme şeker büyüklüğünde bir kitap yayınladım. Hatta iki kitap, bir şiir, bir öykü kitabı, tüm dünyada haber oldu. Kuzey Afrika’dan, Balkanlar’dan davetler aldım. Mercimek büyüklüğünde kitabım için Türkiye’de bir çok yayıneviyle görüştüm, maalesef hiçbiri basmak istemedi.  

BU PAZAR PENGUEN KİTAPEVİ’NE BEKLİYORUM 

Bu pazar günü Penguen Kitapevinde 15.00’de söyleşi ve imza günüm var, bu kitap orada sergilenecek. Bu dünyanın en pahalı kitabı. 0.9 gramı 10 bin lira. Gramı 100 bin liraya geliyor. Yani gram altından daha pahalı. Burada bir ironi var. Pahalılığı protesto etmek için dünyanın en pahalı kitabını çıkarttım.  

ŞİİRE MUSTAFA KEMAL SAYESİNDE BAŞLADIM 

Cumhuriyetin 50.yılında şiir yarşması vardı. Gece rüyamda Mustafa Kemal’i gördüm, sabah kalkınca iki şiir yazdım. Biri birincilik aldı biri üçüncülük. Ben şiir ve edebiyata Mustafa Kemal sayesinde girmiş gibi oldum. 

Editör: TE Bilişim