İzmir’de sanatın tüm renklerine kucak açan Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘Sanatın Renkleri’ programında konuk Sporcu Yazar Gürol Kaplan’dı. Kubilay’ın katledilişinin 92.yılını hatırlatan Sevinç Öztürk ‘dilerim ne ülkemiz ne de dünya bu türden karanlık insanların eylemlerine sahne olmaz’ derken Gürol Kaplan ‘biz ne yazık ki insanları katledebilen, yakabilen insanlarla birlikte yaşıyoruz. İşte Atatürk’ün büyüklüğü de burada. Kadınlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Orta Doğu inançlarının ana dilde olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Sabah tv seyrediyorum ‘fabrika cayır cayır yandı’ diyor, bunu Almanca düşünüyorum, ‘cayır cayır’ diye bir kelime yok onlarda. Din ve inanç konuları hassas konular. Atatürk eşit hakları vermiş, kadınları öne çıkarmış, bu olayların önüne geçecek olan yine kadınlarımız olacak’’ dedi. 

İşte Gürol Kaplan’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ 

Sanatla uğraşan toplumlar ekonomide de ileride olur. O toplumlarda şiddet de olmuyor. O kadar Avrupa gezdim arabaları zorla durduran bir kasis görmedim. Demek ki eğitim. Bu vatanı, bayrağını, insanını sevmekle başlamamız lazım. 

ARA GÜLER’LE 3 YIL ÇALIŞTIM 

1978-79 ve 80’de Kırkpınar şampiyonu oldum. Ara Güler’le 3 yıl çalıştım. Bana baktı, çok fotojeniksin demişti. Ben Edirne’deydim benim yanıma geldi. O zamanlar 18-19 yaşındaydım. Fotoğraflarım dünyanın bir çok dergisinde yer aldı.  

ALMANYA'YI SEVEMEDİM

Almanya’ya 15 gün için gezmeye gitmiştim, bana teklifte bulundular. Orada lisanslı sporculuk yaptım ama Almanya’yı sevmedim. Ardından 80 darbesi oldu. Arkadaşlarım işkenceler gördüler.  

İNSAN HATALARINDAN DERS ÇIKARMALI 

Bir insan hatalarından bir şeyler çıkartırsa onu düzeltir.Ancak bir insan hatalarından bir ders çıkarmıyorsa onu hata olarak görmüyor demektir.  

YURT DIŞINA GİDEN DOKTORLAR HATA YAPIYORLAR 

Bizim doktorlarımız gidiyorlar ya, halt ediyorlar Hepsi ne olduğunu görecek. Ben oralarda 35 yıl kaldım.  

Sanat insanı düşünmeye sevk eden bir eylem.  

KAPLANIN RÜYASI 

Yaşar Üniversitesi’nden tarihçi Tahir Ün ve rejisör Devrim Taban benim ‘Çocuksu yalnızlığım’ kitabımı okudular. Dünyanın bir çok yerinde gösterilen ve ödüller kazanan ‘Kaplanın rüyası’ isimli belgesel ortaya çıktı. 

Ben 64 yaşına giricem, 45 kilometre dağ maratonu koşuyorum.  

DÜNYANIN EN MUTLU İNSANI OLURUM 

Japon bir şair benim şiirlerimden bir kişi bile etkilense dünyanın en mutlu insanı olurum der, benim yazdıklarımdan bir kişi bile etkilense bu bana yeter.  

Editör: TE Bilişim