Son Mühür Tv’de ‘Gün Başlıyor’ programı bu kez sanatı mercek altına aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Koordinatörü-Yönetmen Vedat Murat Güzel’in konuk olduğu programda gerek hafta sonu başlayaak olan Köy Tiyatroları Buluşmaları gerekse İzmir’deki sanatsal etkinlikler hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirildi. ‘’Köy buluşmalarımızı 4-8 şubat tarihleri arasında gerçekleştireceğiz’’ hatırlatmasında bulunan Güzel, ‘’bu cumartesi günü 90 yıllık köy tiyatrosu tarihi olan Bademler köyünde açılışımızı yapacağız. Çok keyifli bir buluşma olacak’’ dedi. 

İşte Vedat Murat Güzel’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

9 AYRI NOKTADA 

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin köy tiyatroları biriminde biz 9 noktada çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışam yaptığımız yerlerin birbirleriyle iletişim kurmaları, kültürlerini birbirlerine anlatmaları,  oyun becerilerini birbirlerine göstermeleri için böyle bir organizasyon yaptık. Köyler köyleri ağırlıyor olacak. Daha sonra merkezde Türkiye Köy Tiyatroları buluşmasını gerçekleştireceğiz. Bu ekiplerin büyük bölümü ilk defa sahneye çıkacaklar. İlk tecrübeyi kendi aralarında yapıp daha sonra çok daha geniş bir yelpazede sanatseverler buluşacaklar. 

PROGRAMDA NELER VAR? 

Cumartesi Bademler’deyiz, pazar Ürkmez’deyiz. Pazartesi Foça’dayız, salı günü Ödemiş Konaklı’da olacağız. Çarşmaba gübü Aliağa’da kadın ceza infaz kurumuna gidip orada oyunumuzu sahneleyeceğiz. Öğleden sonra da Menderes’te Ahmetli’de olacağız. Bademler köyünde saat 17.00’de bir söyleşi olacak ardından 20.00’de oyunumuz başlayacak.  

TİYATRO ADI BAŞTA ÜRKÜTÜYOR 

Tiyatro adı ilk başta ürkütüyor. İşte hocam ben nasıl ezberlerim gibi, ben insanların içinde utanırım gibi tepkiler alıyoruz. Çok doğal tepkiler bunlar. Biz de herkesin sahnede yapabileceği bir şeylerin olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Toprak kokuyor, üretim kokuyor, samimiyet kokuyor, alınteri kokuyor. Yaptıklarının zaten sanat olduğunu ve biim de sadece bunları sunmaya yardımcı olduğumuzu anlatıyoruz. 

ONLARLA PAZARDA SATIŞ YAPTIM 

Onları sıkmadan, yormadan, ağız yapılarını bozmadan tiyatral disiplinlerle onları belirli bir kalıba sokmadan var olan değerleri üzerinden bir tiyatro anlayışı geliştirmek istiyoruz. Ulamış köyünde onlarla berabr pazarda satış yaptım, hayvanla ve toprakla uğraştım, sonra ‘biz bu hocayı kırmayalım’ deyip oyunuma gelen insanlar şimdi kendi oyunlarında sahneye çıkacaklar. 

SANATA DOKUNAN EL KİR TUTMAZ! 

Başkanımın çok güzel bir sloganı vardı, ‘sanata dokunan ellerde kir barınmaz’ şeklinde. Bu sloganla ilerledik. Herkesi sanatla buluşmaya davet ettik. 83 yaşında, 70 yaşında oyuncumuz var. Ve bunlar torunlarına örnek oluyorlar. Biz ekiplerle duvar boyaması da yapıyoruz. Oyuncular kendilerine göre tiyatroyu anlatan bir boyalama yapıyorlar. Oraya isimlerini yazıyorlar, tiyatrodaki sözlerini yazıyorlar o anlamda her köy sanatın her rengiyle yansımaya başladı.  

70 YIL SONRA ŞEHİR TİYATROSU YENİDEN 

İzmir 70 yıl sonra Şehir Tiyatrosuna kavuştu. Artık İzmirliler’in düzenli bir şekilde gidip oyunlarını izleyebilecekleri farklı tarzda oyunlar var. İzmir’e ait bir tiyatro. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde oyunlarını oynuyorlar.  

KEYİF ALDIĞINIZ BİR İŞ VARSA PARA ÖNEMLİ OLMAZ 

Keyif aldığınız bir işle uğraşıyorsanız para çok önemli olmuyor. O kadar keyifli bir işle uğraşıyorsunuz ki, aç kalmak sizi çok sıkmıyor. Eğer bir şeylerin eksiği vara o zaman daha çok istiyorsunuz. Tunç Soyer’in ve Neptün Soyer’in büyük desteği var bize. Köy tiyatrolarında ve kadın tiyatrolarnda özellikle. Her an yanımızda. Çok teşekkür ediyorum kendisine.  

Editör: TE Bilişim