Her cuma saat 12.00'da Son Mühür TV ekranlarında merakla beklenen Sevinç Öztürk'ün sunduğu "Sanatın Renkleri" programına tiyatro oyuncusu vantrolog Ecem Yüksel ve tiyatro yönetmeni oyuncusu Üzeyir Tavuş konuk oldu. 

8 yıldır oyunculuk yapan son iki yıldırda vantrologluk yapan Ecem Yüksel: "Hem yetişkin hem çocuk oyunlarında oynadım. Vantrologluğa başlamam elime bir çorap geçirip onu konuşturmaya başlamamla oldu. Ben bunu yapabilir miyim? Yaparsam nasıl olur? Demek ile oldu. Bu işi yaparken çok eğleniyorum. Çocuk seslendirsemde yetişkinlerden çok güzel tepkiler alıyorum. Bu beni iyice besleyip heyecanlandırıyor" dedi.

Ecem Yüksel'in yeni projesi

Sevinç Öztürk'ün "Bu mesleğin eğitimi var mı?" sorusuna cevap veren Yüksel: " İlk kendimi geliştirdim geliştirirken kamera koydum, çektim. Kendimi izledim ne yapıyorum? Hatalarım neler? Yeri geldi acımacızsa eleştirdim. aileme ve arkadaşlarıma izlettim, onlarda beni eleştirip değerlendirdi. Vantrologluk eğitimi veren çok fazla bir kurum yok. Bu yüzden bana da çok talep geliyor. Bununla ilgide çalışmalar yaptım ve bir modül hazırladım. Bunun tarihni netleştiremesemde bu önümüzdeki ay içerisinde sosyal medya hesaplarından bildiricem. Ecem ile çilek sayfasından duyurucaz. Bu eğitimi internet üzerinden yapmak istiyorum çünkü İzmir ile sınırlı kalmak istemiyorum. Yurt dışından bile talepler var" diye konuştu. 

Ecem Yüksel Çilek'i seslendirek: "Karşıyaka, Çiğli ve çeşitli festivallerde oyuncu olarak yer aldım ve çocukların ilgisi beni çok mutlu ediyor" diyerek mutluluğunu bu şekilde dile getirdi. Yüksel aynı zamanda kuklanın eğitime çok etkisi olduğunu ve öğretmenlerin kuklayla ilgilenerek öğrencilere bu şekilde eğitim verdiği görmesi onu daha da mutlu ettiğini söyledi. 

'Ev Hali' oyununun devamı geliyor!

"Ev Hali" oyununun oyuncusu, yazarı ve yönetmeni olan Üzeyir Tavuş,  "Oynadığımız oyunu çok güzel yerde bitirdik. Seyirciler devamında ne olcak? diye sormaya başladı ve çok heyecanlandılar. "Ev Hali" oyunumuzun devamı olan "Bebek Hali" ekim ayı itibariyle sahnede olucak. Hem ev hali turnede olmaya devam edecek hemde bebek hali sahnede olcak" diyerek duyurdu. 

Tavuş, "Yeni projeler olarak, Çiğli Belediyesinde tiyatro sanat yönetmenliği yapmaktayım. Çilek ve arkadaşları çok güzel bir sahneyle buluşacak.  Çocuklara mutlaka bir yardımı olucak tiyatro oyunlarınmız var. Tiyatrolarımız her zaman eğitici oluyor. Aynı zamanda Çiğli Belediyesi'nde şöyle bir şey yaptıkki seyirciler bize gelmiyor. Biz onlara gidiyoruz. Bir sahne tırımız var onunla her yere giderek çok güzel sahneler çıkarıyoruz. Çiğli'de herkes sanata doyuyor" dedi.

"Çilek'teki enerji çok farklı"

Üzeyir Tavuş kukla Çilek hakkındaki düşünceleri böyle aktardı, "Çilek'teki enerji çocuklara çok güzel bir şekilde geçtiğini gördüm. Çocuklar Çilek'i ilk gördüğünde ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar daha sonra öyle benimsiyolar ki kendi oyun arkadaşları gibi benimsediklerini gördüm. Ben çocuklara sanatla öğretemeyeceğiniz bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Bazen okullara gidip çocuklara oyunlarımızı oynadığımızda okuldan gittikten bir süre sonra müdürlerden telefon alıyoruz 'siz gittikten sonra okulda temizlik düzenemiz değişti' gibi cümleler duyuyoruz.Çocuklara dokunabildiğimizi görmek bizi çok mutlu ediyor. "

"Dünyayı güzellik kurtacak"

Tavuş, " 'Dünyayı güzellik kurtacak' diye bir platformumuz var. Sevgili Şule bu platformun başında. Şule ve ekibi gönüllü olarak iş adamları, sanatçılar, doktorlar ve mühendisler gibi geniş bir ekip ile köy okullarına giderek yardımcı oluyoruz. Örneğin, x köy okulu diyor ki 'Bizim şu sınıfımıza şöyle tadilata ihtiyacımız var' gerekli yardım sağlıyonur. Hatta biz yeri geliyor işçiliğini kendimiz üstleniyoruz sonra okuldaki çocuklara tiyato oynumuzla buluşturup geri dönüyoruz" dedi.

Tavuş önemli bir noktaya değinerek, "Özellikle çocuk oyunlarında sahneye çıkan oyuncu ya da o oyun metinini yazarı olan arkadaşlara sesleniyorum. Doğruyu biliyoruz diye bi kavram yok hepimiz insanız hatalarımız olabiliyor. Sizden tek ricamız var lütfen pedagojik destek raporlarınızı alın. Bir çocuğa nasıl seslenir öğrenin. Bedeniniz ayrı sözleriniz bambaşka söylüyor, çocuklarda nasıl etki bıraktığınızı bilemezsiniz" diyerek pedagojiye dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim