Bilim insanları, işaretlerin 4 bin yıl önce kazındığını ve Fransa'nın Batı Brittany kentindeki bir alanı tasvir ettiğini belirledi. Saint-Bélec Slab olarak adlandırılan levhanın, tarih öncesi bir haritada olması gereken tüm unsurlara sahip olduğu açıklandı. 

Avrupa'nın en eski haritası ortaya çıktı: 4 bin yaşında - 2

ODET NEHRİ'Nİ TASVİR EDİYOR

Bununla birlikte, 1,5 metre genişliğinde ve 1,8 metre uzunluğunda olan  haritanın, Odet Nehri vadisini temsil etmek için kasıtlı olarak 3 boyutlu olarak şekillendirildiği ve nehir ağının ise düz çizgilerle tasvir edildiği ifade edildi. 

Avrupa'nın en eski haritası ortaya çıktı: 4 bin yaşında - 3

BİR HARİTADA OLMASI GEREKEN TÜM ÖZELLİKLERE SAHİP

Araştırmacılar, "Saint-Bélec Levhası gerçekten de tarih öncesi kartografik temsilin en kanıtlayıcı olan üç unsurunu taşıyor: teknik ve üslupta aynı olan gravürlere sahip homojen kompozisyon ve motiflerin tekrarı" açıklamasını yaptı. 

Avrupa'nın en eski haritası ortaya çıktı: 4 bin yaşında - 4

Öte yandan, söz konusu taş levha, Fransa'nın farklı yerlerine taşındığı için zamanla unutulmuştu. İlk kez 1900'de ortaya çıktığında, uzmanlar onu 1924'te Ulusal Eski Eserler Müzesi'ne taşıdı. Ancak, 2017 yılına kadar Fransız Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (Inrap), Bournemouth Üniversitesi ve Batı Brittany Üniversitesi'nden araştırmacılar, oyulmuş levhayayı tekrar incelemeye karar verdi.

Avrupa'nın en eski haritası ortaya çıktı: 4 bin yaşında - 5

"MUHTEMELEN DÜNYADA BİR ALANIN ÖLÇEKLENDİRİLEREK KÜÇÜLTÜLDÜĞÜ İLK HARİTA"

Ekip, yüksek çözünürlüklü 3D tarama ve fotogrametrik analizlerin sonucunda,  Saint-Bélec levhasında  30 kilometre uzunluğundaki Odet Nehri'ni çevreleyen bir alanın yüzde 80'iyle eşleşen gravürlerin yer aldığını doğruladı.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Bournemouth Üniversitesi'nden Dr Clément Nicolas, “Tüm dünyada taşa oyulmuş bu tür birkaç harita var. Genelde sadece yorumdan ibaretler. Ancak burada bir harita alanı belirli bir ölçekte ilk kez gösteriliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim