Isıtma giderlerinde yüzde 10 tasarruf sağlayan kombi bakımı da alınacak önlemlerin başında geliyor. İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, bu kış doğalgaz faturalarının kabarık gelmemesi için kombi bakımı ve radyatör temizliği ile doğalgaz tüketiminde sağlanacak tasarrufa dikkat çekti.

Sonbahar geldi. Vatandaşlar, havaların soğumasıyla birlikte artacak olan doğalgaz kullanımı nedeniyle endişeli, çünkü ağustos ayında yapılan zamla birlikte bu kış evlerde doğalgazla ısınmak yüzde 38 daha pahalı olacak. Kağan Kınay, bu kış doğalgaz faturalarının kabarık gelmemesi için kombi bakımı ve radyatör temizliği ile doğalgaz tüketiminde sağlanacak tasarrufa dikkat çekti: 

Kağan KınayIsıtmada yüzde 10 tasarruf sağlıyor

“Soğuklarda konforlu bir şekilde ısınırken doğalgaz faturasından tasarruf sağlayabilmek için kışa girmeden önce kombi bakımı yaptırmak gerekiyor. Çünkü bakımla verim kaybına neden olan sorunlar çözüldüğü için kombi, sorunsuz ve yüksek verimli olarak çalışıyor. Böylece hem kombinin ömrü uzuyor hem de ısıtma giderlerinden yüzde 10’lara varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. 

Can ve mal güvenliği sağlıyor

Kombi bakımı yalnızca doğalgazdan tasarruf etmek için değil, can ve mal güvenliği sağlamak için de kritik önem taşıyor. Bakımı yapılan kombi ile kış boyunca ihtiyaç duyulan ısınma ve sıcak su ihtiyacı hem verimli hem de güvenli bir şekilde sağlanabiliyor.

Radyatör temizliği, sistem verimini arttırıyor 

Verimli ısınma sağlamak için yalnızca kombi bakımı değil, yılda bir kez radyatör temizliği de yaptırmak gerekiyor. Ancak, bu süreler üretici firmaların tavsiyelerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın uygun bakım aralığını belirleyebilmeleri için uzman desteği almalarını öneriyoruz. 
Radyatör temizlik işlemi kapsamında ise radyatörlerin içinde biriken tortu ve kirler gideriliyor. Ayrıca, radyatörlerde hava birikimini önlemek için hava tahliyesi yapılıyor. Eğer radyatörlerde termostatik vanalar bulunuyorsa, bunların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor.

Radyatör temizliği, sistem verimini arttırıyor Radyatör temizliğinde iki yöntem bulunuyor: İlaçlı ve ilaçsız temizlik. İlaçlı temizlik, radyatörlerin içine eklenen özel kimyasallar ile kir ve tortuların çözülmesini sağlıyor. Bu yöntem hızlı ve etkili olup, radyatörlerin verimliliğini artırabiliyor. Ancak, kimyasal kullanımı bazı çevresel ve sağlık endişelerine yol açabiliyor. İlaçsız temizlik ise mekanik yöntemlerle radyatörlerin temizlenmesini içeriyor ve çevre dostu bir seçenek sunuyor. Hangi yöntemin tercih edileceğini; sistemin durumu, kişisel tercihler ve uzman görüşleri belirliyor. 

“Isınma maliyetlerini yüzde 30’lara varan oranlarda düşürmek mümkün”

Kombi ve radyatör bakımı, ısınma maliyetlerinde yüzde 10’a varan bir verim artışı sağlıyor, ancak bu tasarrufu daha da artırmak için; enerji tasarrufu sağlayan kombi ve radyatörler tercih etmek, sıcaklığı otomatik olarak ayarlayan termostatlar kullanmak, radyatöre termostat vana eklemek, evlerin yalıtımını güçlendirmek, pencereler ve kapılardaki hava sızıntılarını engellemek gerekiyor. Tüm bu önlemlerle ısınma maliyetlerini yüzde 30’’lara varan oranlarda düşürmek mümkün.

TSKB duyurdu: 500 milyon dolarlık tahvil ihracı için çeşitli bankalar yetkilendirildi TSKB duyurdu: 500 milyon dolarlık tahvil ihracı için çeşitli bankalar yetkilendirildi

Firma seçiminde dikkatli olmak gerekiyor

Kağan Kınay, vatandaşları, kombi bakımı yapacak firma seçimi konusunda da uyardı: “Bakım maliyetleri, kullanılan malzemeler ve işin kapsamına göre değişiklik gösterebiliyor. Günümüzde bu maliyetler 3.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Piyasada bu hizmeti sunan birçok firma ve kişi bulunuyor, ancak doğru firmayı seçmek için dikkatli olmak gerekiyor. Bu kapsamda vatandaşlarımıza; tercih edecekleri firmanın referanslarını kontrol etmelerini, teklifleri karşılaştırmalarını ve işin sonunda ne tür bir garanti sunduklarını öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Ayşegül Koç