Mal sahipleri mi müteahhitler mi yoksa mühendisler mi ?
Aslında suçluyu aramak yerine suçları arasak suçların nerden kaynaklandığını bulsak sorunların çözümüne giden yolda doğru cevapları bulabiliriz. Mal sahiplerinin aralarında ki sorunları sıraladığımızda:
1-Çatı katı küçük binalar, arsa payı büyük payları olanlar 
2-Zemin katı küçük, arsa payı büyük binalar 
3-Dairesini parası yetmediği için küçük yaptırmak isteyenler
4- Dairesinin aynısını almak isteyip parasının ödemek isteyenler 
5-Yeni tadilat yaptırdım ne olacak bunlar diyenler…
…daha da sayabilirim…bunların hepsinin matematik ve hukukta çözümü var hem de kavga etmeden sadece bir masa etrafında oturup dinleyerek ve gerçekten masada çözüm arayarak çözülebilecek konular aslında. Ama maalesef bugün hayalini kurduğumuz kentsel dönüşüme ulaşmak için basit detaylar havuzunda boğularak hayallerimizin çok uzağında kentsel dönüşüm projeleri yapmak yerine aksine eskisine yıkıp yenisini yaptığımız bir çok binayla karşı karşıyayız. 
Bir konuya dikkat çekmek istiyorum, bir müteahhit nasıl kazanır!...
Bu konunun  detaylarına baktığımızda vereceğimiz cevap; iş yaparak, daha çok iş yaparak, daha büyük iş yaparak birlikte bütün halinde malzeme miktarlarını arttırarak malzemeyi daha ucuza alarak kazanabileceğini düşündüğümüzde hayalimizdeki kentsel dönüşüm binalarının önündeki engelin aslında müteahhitler olmadığının bir nebze olsun kanıksamak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. 
Çünkü yaptıkça kazanan bir sistemde her müteahhit daha çok kazanmak ister bu yüzden daha çok yapmak gerektiğini bilir ve daha çok inşaat yapmak için çaba harcar. Çok sıkıştığında ise herkesin arkadaşı olduğu gibi müteahhitlerinde arkadaşları vardır ve onlar birlik oluşturarak inşaatlar yapabilirler. Bu yüzden suçluları aramak yerine yukarıda mal sahiplerinin kendi aralarındaki çözmesi gereken sorunları müteahhitlerden beklentiye girmeden çözebilmenin yol ve yöntemlerini arayarak müteahhitleri senin müteahhitin benim müteahhidim noktasındaki kıyas cetveline koymadan  uzlaşmayı sağlayarak ortaya koyduğu uzlaşmanın inşaatının yapılması için müteahhitlere ulaşmalılar.
 Bu durumda müteahhitler sevdikleri işi iş olarak yapabilirler. Bir başka açıdan ise yukarıda bir nebze olsa tariflemeye çalıştığımız sorunları çözmeye 20- 30 kişiden oluşan apartmanlarda her bir apartmanın kendi içerisinde çözerek apartmanlardan oluşturulacak büyük adalardaki inşaatlara o inşaatlardan hayal edilen kentsel dönüşüm alanlarına yani parklara, bahçelere, sosyal tesis alanlarına, konutlara, ağaçlara, doğaya ulaşabileceğimizi bunu ancak uzlaşma masasında sağlayabileceğimizin anlaşılması gerekmektedir. 
Konunun özünde bir apartman maliğinin kurduğu cümleyle tariflemeye kalkarsam "Ben yan binadaki komşumla aynı çatı altında yaşamak istemiyorum değil, ben bu dünyada daha güzel yaşamak istiyorum" deyip bir arada sorunlarını çözerek yaşamalarının yollarını bulmalıyız.