Beş aşamalı Karabağlar Uzundere ve Yurtoğlu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üç aşaması 9 yıldır yapılmadı. Mahallelinin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu istediklerini ancak muhatap bulamadığı ifade edildi. 9 yıldır oyalandıklarını öne süren mahalleli dokuz sene önce alınan tapuların geri verilmesini, ya da kentsel dönüşümün bir an önce başlamasını talep ediyor. Seslerini duyurmak için toplanan Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seslendi. Mağdurlar, “Bu haklı mücadelemizde de ikna edici bir çözüm olmazsa mağduriyetlerimizin giderilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne maddi manevi dava açacağımızın, bu güne kadar Sözlerinde durmayan Belediye Başkanların hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesi adına bu hak arama mücadelesini sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.


“Belediyeye güvenip tapularımızı verdik”
Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları Platformu, “2012 Yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm için kapımızı çaldığında imkansızlıklardan zor çevre ve yaşam alanlarımızın yenileneceği daha modern ev ve ortamlarda yaşayacağımızı 24 ay içerisinde yeni evlerimize taşınabileceğimizi söyleyerek tek taraflı yapılan bizlerin haklarını dahi korunmayan protokollere imzalar attık. Belediyemize güvenerek gözümüzü kırpmadan tapularımızı verdik” mesajlarını verdi.


İhaleye katılan yok!
32 hektarlık bölgede 3 bin 800 birim konut, ticaret, ofis ve otel kompleksi yapılacak diye hareket edilen alanda, gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket-futbol sahaları, tenis kortu, sosyal-kültürel merkezler, pazar alanı, otopark ve daha fazla yeşil alan yer alacak diye duyurulan 1’inci Aşama 308 konut ve 33 konut altı ticaretin inşaatlarının, 7 senede bitirildiğini dile getiren mağdurlar, 2’inci Aşama olan 436 konut ve 40 işyerinin geçtiğimiz Nisan ayında 9 yılda bitirildiğini ifade etti. Temmuz 2021’de ise 3’üncü Etap 428 Konut ihaleye de katılan olmadığı öne sürüldü.


"Çaresizce yaşamaya mahkum edildik"
8 Nisan 2021’de Tunç Soyer ‘Deprem sonrası en büyük önceliğin kentsel dönüşüm olduğunu İZBETON Belediye şirketi tarafından evlerimizin yapılacağız’ sözünü verdiğini ileten Uzundere mağdurları açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bölgemizde bir çalışma yapılmadığı için mağduriyetimiz uzuyor, verilen sözler havada kalıyor. Sayın Başkan Tunç Soyer gecikmenin nedenlerini ve teslim tarihini mağduriyetimizin ne zaman giderileceğini açıklamalıdır. Birçoğumuz Belediyenin hiçbir hizmeti olmayan başımıza yıkılacak evlerde çevreleri pislik içinde yerlerde çaresizce yaşamaya mahkûm edildik. Bir kısmımız yıllardır yakınlarının yanında sığıntı gibi yaşamakta, bir kısım mağdurlarımız ise mahallesinden komşulardan uzaklarda yaşamaya mahkûm edildik. Şayet çağrımız sonuçsuz kalacak olursa tapularımızı geri istiyoruz. Biz kendi işimizi kendimiz görmek istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim