İzmir depreminde evi yıkılan depremzedelerin bir yıldır beklediği emsal artış kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karara bağlanmıştı. Kent genelinde parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı Meclis'ten onay almıştı. Emsal artışı kararına tepki gösteren Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 'hukuka aykırılık ve kent suçu' vurgusu yaparak plan notlarına karşı çıkmıştı. İtirazların reddedilmesinin ardından TMMOB emsal artışı kararını yargıya sundu.

TMMOB’DAN YENİ AÇIKLAMA
Bazı depremzedeler Mimarlar Odası Izmir Şubesinin  bulunduğu binaya giderek protestoda bulundu. Konuyla ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden açıklama geldi.  Yapılan açıklamada,
“30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrasında merkezi yönetim tarafından gereken destekler sağlanmamış, yaralar hala sarılamamıştır.

Oluşan mağduriyetleri gidermek için yerel yönetimler tarafından çözüm olarak öne sürülen "Emsal Artışı" kararına karşı TMMOB tarafından dava açılmıştır. Depremden bugüne kadar TMMOB İzmir İKK tarafından yapılan basın açıklamaları, çalışmalar, hazırlanan raporlar ile yerel yönetimler, depremzedeler ve derneklerle yapılan görüşmelere rağmen; hala sıkıntılar içinde bulunan depremzedeler için Mimarlar Odası binası adres gösterilmiş, şube binamızda Elektrik Mühendisleri Odası Genel Kurulu devam ederken bir grup vatandaşımız tarafından protesto eylemi yapılmıştır. Kamu yararı gözeten meslek odalarının; hukuka aykırı olduğu, planlı bir kentin bir plan notuyla yönetilemeyeceği gerekçesiyle karşısında durduğu ilke kararı sonucunda TMMOB'un depremzedelerin karşısında olduğu imajı kabul edilemez, TMMOB kentliden ayrıştırılamaz. Konuyla ilgili bilgilendirme TMMOB İzmir İKK tarafından yapılacak ve Afet Çalıştayının sonuç raporları kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ayrıca depreme yönelik yanıt bulunamadığını düşündüğümüz sorular için de deprem çalıştayı yapılacak ve tüm İzmir'liler davet edilecektir” denildi.

Editör: TE Bilişim