SON MÜHÜR - SEMRA İĞTAÇ

Son Mühür’de yayınlanan Semra İğtaç'ın hazırlayıp sunduğu Haber Aktüel programına AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, konuk oldu.

İşte programda öne çıkan başlıklar:

"Birlikte toplu yemekleri özledik."

"17 Mayıs"tan itibaren Türkiye'de her şey 2020 Şubat ayına dönsün. Bundan hepimiz mutlu oluruz. Çünkü özlemlerimiz çok yükseldi. Tribünleri özledik. Konserleri özledik. Tiyatroları özledik. Sinemaları özledik. Birlikte toplu yemekleri özledik. Evlerde aile buluşmalarını komşuluk buluşmalarını özledik. Ofislerde kalabalık gruplar halinde çay, kahve sohbetlerini özledik. Dolayısıyla yaşamın ne kadar değerli olduğunu, muhabetin ne kadar değerli olduğunu gördük. Kapatmanın ilk gününden bugüne düşüş rakamlarıyla karşı karşıyayız. Bu sevindirici bir durum. Bu alınan tebirlerin bizi sıktığını, üzdüğünü ekonomik sosyal dengelerimizi ciddi anlamda olumsuz etki ettiğini farkındayız.

"Bir insanı yaşat ki, insanlık yaşasın"


Öncelikle  şunu söylüyorum; Bir insanı yaşat ki, insanlık yaşasın. Bir insanı yaşat ki bütün dünya yaşasın. Bir insanın ölümü aslında bütün insanlığın ölümü gibidir. Sağlık güvenliği şüphesiz, tereddütsüz esastır. Çok kıymetlidir. Ancak sağlık güvenliğinin yönetme biçiminde şunu unutmamalıyız. Ekonomik sosyal göstergelerimiz de bizim ekonomik sosyal sağlığımızdır. Salgınla mücadele ederken, virüsle mücadele ederken, ekonomik sosyal göstergelerimizdeki virüsün etki kat sayısının insan psikolojisine, milletin psikolojisine hele de Türkiye’nin Biden yönetimi sonrası doğrudan tehditlerle ve gerekse küresel politikalarda Türkiye'yi gelecek yüzyılına ilişkin zapturap altına almak için kuşatma çabalarının zirveye çıktığı bir dönemde; içeride mutlak surette sokağın, sosyal barışın güçlü bir şekilde ayakta  durması gerekiyor"

Cumartesi pazaryerleri açık mı?

Tam kapanma sürecinde muaf olanlar dışında tüm iş yerleri kapandı. İçişleri Bakanlığı ise pazar yeri genelgesi yayımladı. Bakanlıkça yayımlanan genelgede, mevsimsel etkiler nedeniyle ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu ve bu nedenle yeni kararların alındığı yer aldı. Buna göre, tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak.


Son Mühür sordu, müjdeli haber yayından sonra geldi


Canlı yayın sırasında program sunucusu Semra İğtaç “Ödediğimiz bedele gösterdiğimiz sabra değecek mi? bu akşam verilerde göreceğiz diyerek, Cumartesi günü pazar yerlerinin açık olması genelgesini hatırlatarak pazaryerine ürününü getirip satacak vatandaşın ulaşım sorununu dile getirdi. "Bu kapanma özellikle istihdamı zora soktu. Tam kapanma sizin de belirttiğiniz üzere birçok kesimi etkiledi. Bu kesimlerden biri çiftçi, sebze meyve üreticisi. Maalesef çiftçinin çöpe dökmek zorunda kaldığı meyve ve sebzeleri de gördük. Ancak seyahat yasağı uygulaması var.  Pazaryeri genelgesiyle çiftçi pazaryerine ürününü nasıl getirecek? Bu süreç tam kapanma döneminde ne şekilde işleyecek?" sorusunu AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk canlı yayında yanıtladı: “Pazarlar hareketli olacaksa, pazara ulaşacak tedarik zincirinin de ulaşım noktasındaki olması gerekenlere dair, izin süreci de işleyecektir. Bu konuda arkadaşlarımız kaymakamlıklar ile görüşürlerse ben de program sonrası Ankara’daki arkadaşlarımızla bu sorunun cevabının açık bir şekilde verilmesi noktasında, siz bana ulaştırdığınız için arkadaşlarımıza ulaştıracağım. Pazarlarda sebze satılacak noktaya gelecekse bu ulaşımın önündeki engeller izin marifetiyle, düzenlenecektir inanıyorum. Bu önemli bir soru. Ben program sonrası ilgili arkadaşımla konuşup, bu hassasiyeti çiftçilerimizin, bu hassasiyetini paylaşacağım ve bu konuyla acaba açık bir bilgiye dönüştürülebilir mi soracağım”

Program bittikten hemen sonra Metin Külünk program sunucusunu aradı. Çiftçi vatandaşlarımızın pazaryerlerine giderken ulaşım problemi  yaşamayacaklarını bildirdi. Bu müjdeyi kamuoyu ile paylaşabileceğimiz bilgisini verdi. Biz de medya mensubu görevimizi yerine getirerek bu güzel haberi çiftçilerimizle paylaşıyoruz.

Editör: TE Bilişim