Ticaret Bakanlığı’nın görev ve yetkilerinde esnafın adının sadece 16. maddede bir satır olarak geçtiğine dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Esnaf ve sanatkârlar ile kooperatifçiliğe ilişkin politika ilke ve hedeflerini ilgili kuruluşlarla iş birliği yapacaktır" cümlesinden başka esnafın adı yok. Esnafı bu kadar yok sayan bir bakanlık olur mu?” dedi.

Esnafın küçük bir sermaye ile küçük bir işletme kurarak hayatını döndürdüğünü söyleyen Serter, “Son kur artışları ile esnafın elindeki son sermaye de eridi gitti. Esnafın yüzde 60’ı batık vaziyette farkında mısınız?” diye sordu.

“Esnaf artık kredi de istemiyor”

Vergi barışı ve yapılandırmalara da, verilen kredilerin geri ödenme oranlarını incelediğimizde esnafın yüzde 90’ının yapılandırdığı borçlarını ödeyemediğini söyleyen Serter, “Tekrar çıkaracağınız, tekrar havuç sunacağınız diyorsunuz, acaba sordunuz mu esnaf tekrar borçlanmak, kredi almak istiyor mu diye? Esnaf diyor ki: Benim vergi borcum var, BAĞ-KUR borcum var. 10 bin liralık ihaleye gireceğim, sen diyorsun ki esnafına "Git, vergi muafiyeti veya vergi borcun yoktur." diye kâğıt iste. Yok, hâli yok adamın, ihaleye girecek hâli kalmamış. Nasıl girsin ihaleye?” diye konuştu.

Zincir marketlerin artık beyaz eşya mobilya da satar olduğunu belirten Serter, “3 harfli marketler de bu esnafımızın belkemiğini kırdı. Ondan dolayı artık 3 harfliler lastik satıyor, buzdolabı satıyor, mobilya satıyor, çerçinin ipini, çomağını, her şeyini satıyor, baston bile satıyor. Esnafa ne kaldı ki satacak?” dedi.

2 milyon 100 bin esnafın yüzde 15'inin son dönemde kapandığını söyleyen Serter, “Bu adamlar ne yiyecek ne içecek? Buradan tekrar söylüyoruz, biz iktidar olduğumuzda esnaf bakanlığı kuracağız. Orası esnafın evi olacak” diye konuştu.

“Bağ-Kurluların emekli aylıklarını asgari ücretle eşitleyeceğiz”

Esnafın tüm BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini sileceklerini söyleyen Serter, sözlerini şöyle tamamladı:

“Esnafa uzun vadeye yayılan ve birkaç yıl geri ödemesiz kredi hazırlayacağız, sermayesini tekrar oluşturmasını sağlayacağız. Esnafın, BAĞ-KUR emeklilerinin emekli maaşını asgari ücretle eşitleyeceğiz.

Esnafımızın emekli olabilmesi için en son 2000-2008 dönemi için tanınan geriye doğru borçlanma hakkını tekrar tanıyacağız. Türkiye'de esnafların faaliyet sürelerinin kısalığı ve iflas etme oranlarının yüksekliği ortadayken 4/A ve 4/B'lilerin sigorta primi ödeme günlerini eşitleyeceğiz. Esnafın yaşını doldurana kadar isteğe bağlı olarak prim ödemeye devam etmesini sağlayacağız. Esnaf ve sanatkârlarımızın 4/A'lılar gibi hastalık ve ayakta tedavi gördüğü süreçleri kapsayan geçici iş görmezlik ödeneği alabilmesini sağlayacağız”

Editör: TE Bilişim