SON MÜHÜR-HABER MERKEZİ/Yaşanan pandemi sürecinin herkes için zorlu geçtiğini dile getiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı esnafının da yaşanan bu süreçten payını aldığını dile getirdi. Başkan Girgin, kesinlikle bir kapanmanın daha Kemeraltı esnafı tarafından kaldırılamayacağının altını çizerken, “Pandemi kısıtlamalarının ardından, hükümetin denetlemeleri bırakması bizi çok şaşırttı. Mesafeleri koruyup, maskeye dikkat etmekle ilgili telkinde bulunurken, dükkanlar bir açıldı, herkes hiçbir şey yokmuş gibi insanlar yaşamına devam etti. Ne düğünlerde ne gece hayatında tüm denetimler yok sayıldı. Bunun ceremesini belli sektörlerin çekmesine taraftar değiliz” ifadelerini kullandı.

"En büyük korkumuz tekrar kapanmak"

Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınının, hız kesmeden devam ettiğini belirten Başkan Girgin, bazı ülkelerin dördüncü dalgada olduklarını, ve hatta kapanmaların başladığını söyledi. Başkan Girgin, “Kemeraltı kapandığında, yan tarafta Basmane’de tüm mültecilerin sokakta olduğunu herkes biliyor. Aynı yerde çalışan insanlar, aynı yerde yemek yiyor, aynı otobüse biniyorlar. Aşılamaları da belli değil. Bu yüzden, sorunu çarşı esnafına değil, biraz daha genele yaymanın kanısındayım. En büyük korkumuz tekrar kapanmak, gücümüz kalmadı. Zaten biz olabildiğince dikkat ediyoruz, açık havanın avantajını taşıyoruz. Kemeraltı esnafı her şeyine dikkat ediyor” şeklinde konuştu.

“Bayram bereketiyle geldi, ama hasarı kapatmak için 3 katı ciro lazım”

Bayram öncesi ve sonrası yaşanan süreçte esnafın bir nebze olsun rahat nefes alabildiğini anlatan Başkan Girgin, kuralların esnetildiği günden itibaren Kemeraltı’nda kıpırdanmaların olduğunu bildirdi. Başkan Girgin, “Herkes kapanmada içeride sıkıntıdan patladı. Kısıtlamaların esnetilmesinin ardından yaşanan süreçte vatandaş Kemeraltı’na rahatça bir nefes almaya geldi. Alışveriş yapmasa bile Kemeraltı’ndaki o hareketlilik bizi çok mutlu etti. Gurbetçilerimiz de geldi, fakat kurban bayramı bizi çok mutlu eden bir takvim değil, insanların kurban masraflarından dolayı bize pek yansımıyor. Ama bayram bereketiyle geldi. Geçmişi asla ödeyemeyiz, üç katı ciro yapmamız lazım ki geçmişteki sıkıntılarımızı giderebilelim” sözlerini aktardı.

“Kemeraltı’nın, Kemeraltı esnafının yenilenmeye ihtiyacı var”

Kemeraltı’nın hep birlikte el atıp yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Girgin, bunun için esnafın, kamunun ve yerel yönetimlerin elini taşın altına koymasına ihtiyaç olduğuna değindi. Başkan Girgin, “Esnafın, yolunu süpürürken, pisliği yola değil de torbaya koyup çöpe taşıması gerekiyor. Tabii ki yerel yönetimin, kamunun yardımlarına da değineceğiz, fakat kendimizi de düzenlememiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda sakatatçılarımıza, kasaplarımıza ve tavukçularımıza çeşitli eğitimler verdi. UNESCO’nun desteklediği eğitimlerle de esnafımızı bilinçlendiriyoruz” sözlerini aktararak, Kemeraltı esnafında yenilenme ihtiyacını dile getirdi.

“Çığırtkan esnaflar, hatasından dönmeye başladı”

Kemeraltı’nda bulunan bazı esnafların, müşterilere bağırarak, onları çekiştirerek çekmeye çalıştığından yakınan Başkan Girgin, bundan çok rahatsız olduklarını belirtti. Başkan Girgin, “Esnafımızın çığırtkanlığı da çok büyük bir sorun yaratıyor bölgede. Emniyet, belediye ciddi çalışıyor ama yeterli değil. Kökünden kazınması için insanlığımızın değişmesi gerekiyor. Kemeraltının en büyük ayıplarından bir tanesi budur. Madem bu işi mükemmel yapıyorlarsa, o zaman hep beraber sokağa dökülelim, müşterileri kolundan tutup çekelim. Böyle bir atmosferde doğrusu buysa neden yapmayalım? Kuralları koyanların denetlemesi gerekiyor, ama yetişemiyorlar doğal olarak. Benim esnafımın kendini denetlemesi gerekiyor. Çığırtkanlık yapanlardan, 17 yılın ardından eğitim talepleri geliyor. Değişmek istediklerini söylüyorlar. UNESCO olsun olmasın, İzmirli müşterim bunu hak etmiyor” dedi.

“Yerel yönetimlere teşekkür ederiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un esnaflar konusunda büyük destekleri olduğunu belirtirken, herkesin elini taşın koymasının altını çizdi. Kemeraltı’nda senelerdir var olan altyapı sorunu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalıştıklarını belirten Başkan Girgin, bunu “Abdül Başkan, Tunç Başkan çok yardımcı oluyorlar sağ olsunlar. Mesela Kemeraltının altyapısı değişecek diye konuşuyorduk. Uzun yıllardır yapılamayan, yerel ve kamunun yapmadığı, esnafın da istemediği bir sorun, altyapı sorunuydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi siyasi riski aldı ve süreci başlattı. İzBeton ihaleyi aldı. Büyük sorunlar yaşayacağımızı biliyorduk. Akşam çalışılacak, her bölgeye girilmeden önce esnafımızı toplayıp neler değişeceğini, onların neler istediğini görüşecektik. Pandemi bizi öyle bir yordu ki, hadi girin diyeceğimiz bir atmosferde değiliz. Bu yüzden belediye de hızını yavaşlattı. Bunu sezondan sonraki döneme sarkıtmış durumdayız. Yoksa çoktan başlayacaktık” şeklinde değerlendirdi.

Editör: TE Bilişim