Bayraklı Belediyesi, 1. Uluslararası Homeros Edebiyat Sanat Festivali’ni 3-4-5 Haziran tarihlerinde "Homeros Kentine Dönüyor" ismiyle gerçekleştirecek. Programda festivalle ilgili bilgiler veren Haluk Işık, aynı zamanda Homeros’un İzmir için öneminden de bahsetti.

“HOMEROS KENTİNE DÖNÜYOR”

Yapılacak etkinliğin yıllarca süren, güzel sonuçlar getiren ve kendini devamlı anımsatacak bir etkinlik olmasını dileyerek söze başlayan Işık, ”Biz şu an elimizden kaçmakta olan trene ya da limandan ayrılmış bir vapura atlamak içi uğraşıyoruz. Homeros İzmir için öyledir. Çok anlamlı, çok değerli aynı zamanda gecikmişligimizi anımsatan bir etkinliktir. Çok büyük umutla ve sevinçle bakıyorum. Bu yalnızca Bayraklı Belediyesi’nin omuzlarına yüklenecek bir yük değildir. Bayraklı Belediyesi açtığı güzel bir kapıyla bütün insani değerlerimizin özeliklerini, bu bölgenin İzmir’in dokusuyla anlatmış bir ustayla Homeros’umuzla buluşturuyor.” dedi.

“KENTLER ONLARA SAHİP ÇIKANLAR KADAR KENTTİR”

Kentlere, tarihe, bilime ve sanata sahip çıkmamız gerektiğine vurgu yapan Işık,” Kentler onlara sahip çıkanlar kadar kenttir. Tarih, sanat, bilim bir sevgiliye benzer. Onlara gerekli sevgiliyi değeri vermezseniz size tahammül edemez. Gider ve ona değer verenlerin olur. İşte bu yüzden gelişmişlik basamakları sıralanır. 8 bin 500 yıllık bir kent, bugün Akdeniz’in kültür kenti olmak için uğraşıyor.” şeklinde konuştu.

Işık, İzmir’in topraklarının sanatsal ve bilimsel anlamda çok zengin olduğunu ve bu zenginliği iyi değerlendirmediğimizi söyledi.

“SENİN TOPRAKLARINDA YAŞANMIŞ TRUVAYI SANA SATARLAR”

Haluk Işık geçmişe sahip çıkmanın tüm toplumu ilgilendiren bir husus olduğunu ve bir paydaşlık içinde yapılması gerektiğinin altını çizdi şu sözlerle çizdi: “Bu durumdan, kent ve kentlilik bilincini topluma yeterince işleyemeyen yerel yönetimlerden merkezi yönetimlere, okullardan öğretmenlere, esnafımızdan vatandaşımıza herkes sorumludur. Çok büyük gecikmişlikler ve bunları aşmak için büyük çabalar var. Bayraklı, Karşıyaka gibi ilçe belediyelerin ve Büyükşehir’in yaptığı gibi totalde herkesin bu koşturmacanın paydaşı olmak gerekir. Bu mirası değerlendirmediğin zaman, kalkarlar gider Meksika’da, Kolombiya’da, senin topraklarında yaşanmış, dünyanın ilk kayda geçirilmiş ve üstüne iki tane devasa destan yazılmış Truva’yı, sana film olarak satar. Sende daha adım atmadığın yeri, oturur izlersin. Üzgünüm ama hayat böyledir sen sahip çıkmazsan çıkarlar. “

Uluslararası Homeros Edebiyat Sanat Festivali’ hakkında bilgiler veren Işık, festival programın 3 gün süreceğini, çok değerli isimlerin yer alacağını, İzmir’i ve Homeros’u anlatacaklarını tüm İzmirlilere hitap eden bir program olduğunu ifade etti.

“MELESİN OĞLU HOMEROS’A YOLCULUK”

Festival’e özel yazdığı ve geliştirdiği ‘Meles ‘in Oğlu Homeros’a Yolculuk’ isimli kitabından bahseden Işık, “Yazdığım bu kitap Homeros’a çıkılacak yolculuğa dair bir rehberdir. Kuşkusuz bu kadarcık kitapla bu kadar dev bir insan anlatılmaz ama hem sonundaki kaynakçalar hem içinde anlattıklarım, güzel bir yol göstericidir. Bütün bu işe emek verenlere bir saygı duruşu ve onların söyledikleriyle Homeros’la buluşun, kentinizle buluşun diye bir çağrı, bir çığlıktır diyebilirim.” dedi.

Editör: TE Bilişim