“Hazırlık hep devam eder”

Fatih Tan, hazırlık sürecinde olan Fuar hakkındaki sorulara şöyle yanıt verdi:

“Hiçbir zaman tam hazır olamayız. Her an canlı bir çalışma hazırlık. Fuarın içinde bile çeşitli konferansların, panellerin hazırlıkları devam ediyor. Ama tabi ki ziyaretçilerimize açılış yönünde en ufak bir eksiğimiz olmadan açılışımızı gerçekleştireceğiz. Hazırlıklar bitiyor. Şu an yüzlerce teknik personelimiz fuar alanında. Orayı muhteşem bir tarım arenası alnına getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.”
Fuar İzmir ve Türkiye için ne anlam ifade ediyor

Fatih Tan, fuarın İzmir’e ve Türkiye’ye olan katkılarından şu şekilde söz etti:
“Biz 17 sene öne tarım fuarını başlattığımızda, geç bile kalıyoruz burada tarım fuarı yapmak için dedik. Çünkü tarımın batıya dönük en güzel yüzü İzmir. Tarım konusunda muazzam topraklara sahip olan bir yer. İhracat konusundan tutun her konuda olanaklara sahip olan, giderek modernleşen, dünyanın her yerine ulaşabilen bir havaalanına sahip ve dolayısıyla bundan faydalanmak gerekirdi. Önce ülke bazında gerçekleştirdiğimiz, uluslararası yönde de hedef koyduğumuz fuarımız giderek gelişmeye başladı. Kültürpark’ta gerçekleştiriyorduk fuarımızı. Önceki belediye başkanımızın da yoğun çalışmalarıyla ve haklı ısrarları sonucunda şu an Türkiye’nin en büyük fuar alanına sahibiz. Burada çitayı daha da yükseltecek hırsa kavuştuk. Neydi bu? Kültürpark’ta başlattığımız uluslararası çalışmalara giderek daha da yolluk kazandırdık. Çünkü bu bina, bu halk ve bu tarım sektörü böylesi bir fuarı hak ediyor. Artık tarım teknolojileri konusunda da dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdik. Bunu mütevaziliğimiz nedeniyle açıklamıyoruz belki ama ben buradan açıkça söylüyorum, onlarla gurur duyuyorum. Şu anda ülkemizdeki tarımsal teknolojiler dünyanın birçok yerine yoğun bir şekilde satış gerçekleştiriyorlar. Neredeyse kutuplara kadar her yere tarımsal teknolojileri satabilme olanağı olan bir Türkiye var. Dolayısıyla fuarımızda onlara yakışan bir çalışma gerçekleştirmek amacıyla çalışıyoruz.”

“Uluslararası görüşmelerin meyveleri toplandı”

Şirketimizin yönetim kurulu başkan yardımcısı sayın Irmak Tan, çok ciddi uluslararası çalışmalar gerçekleştirdi. Ve Tarım Bakanlığı da ‘biz de size destek çıkmak istiyoruz, bundan sonraki yurt dışı her türlü iş birliği görüşmelerinde Irmak Tan hanımefendiyi de istiyoruz’ dediler ve Irmak Hanım son iki seneye kadar yaklaşık 40-50’ye yakın ülkeye Tarım Bakanlığı heyetiyle beraber gidip, buralarda tarımızın fuar yönünü ve misyonunu tanıtma görevini üstlendi. Bu görüşmelerin meyveleri toplandı. Tarım Bakanlığı’na bu konuda çok teşekkür ediyoruz. 
“390 bine yakın ziyaretçinin fuarımıza katılacağını düşünüyoruz”
Fuarımıza 1050 yerli ve yabancı marka katılıyor. Marka derken, her bir markanın 8-10 çeşit ürünü de var. Bunları çarptığınız zaman 15-20 bin ürünlük belki de bir teknoloji parkıyla karşılaşacaklarını belirtmek isterim. Yapmış olduğumuz organizasyonlarla 390 bine yakın ziyaretçinin fuarımıza katılacaklarını düşünmekteyiz. Tabi ki pandemi koşullarına riayet etmek şartıyla. HES kodları bizim için çok önemli, online davetiye ile giriş yapılacak. Yabancı alım heyetlerini bizim firmalarımızla buluşturup ihracatımızı hangi noktaya getireceğimizi görmek istiyoruz. Bu sene hedefimiz 2 Milyar Dolar. 

2-6 Şubat arasında katılımcıları ve ziyaretçileri ne bekliyor 

Farih Tan, katılımcıları ve ziyaretçilerin nelerle karşılaşacağından söz etti: 
“Biliyorsunuz birçok ürün var. Bahçe tarımsal mekanizasyon teknolojileri, seracılık, su ve sulama teknolojileri, tohum, fide, fidan, bahçecilik, zirai ilaçlama makinaları, ekolojik tarım, akrobilişim canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvan üretin makinaları, sektörel bağlı kurumlar ve kuruluşlar var ama en önemlisi inovatif teknolojiler çok yoğun olarak burada bulunacak. Katılımcılarımız öncelikle 300 bini aşkın profesyonel ziyaretçiyle buluşmanın keyfini yaşayacak. Ciddi bir ticaret olanağı sağlanacak. Bunlarla da bitmiyor, gelen ziyaretçilerimizle İzmir’de otel bırakmadık. “

İklim krizi paneli

“Ülkemiz ve dünya şu an ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya ve tarım bunda en fazla sıkıntıyı hisseden bölüm. O nedenle bu sene küresel ve toplumsal bilinci geliştirmek adına tarım iklim stratejilerinin konu olacağı ve bu alanda önemli donanıma sahip konuşmacıların katılım sağlayacağı bir panel gerçekleştiriyoruz. Bu panel gerçekten Türkiye çapında ciddi bir ses getirecek. Su kaynaklarının tarıma etkisinden, iklim hayvancılığına etkilerine kadar birçok aşlıkta panel konusu işlenecek.”

Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışması

“8 ilden finalist olan kadınlarımız burada gelip ne kadar bilgili olduklarını, tarımda ne kadar bilimsel bilgiye sahip olduklarını gösteren bir yarışma olacak. Bunu hep beraber seyretme olanağı yaşayacağız.”

"Dünyanın en büyük boğasıyla karşılaşacağız"
“Burası için yetiştirildi, burada tartıya çıkacak şu an 1900 kil olduğunu bildiğimiz boğa bakalım kaç kilo çıkacak. Rekorlar kitabına girebilir, onun üzerine de çalışmayı planlıyoruz. Bir sonraki sene yine aynı boğayı buraya getirip bakacağız.”

Editör: TE Bilişim