Son Mühür/ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Nehri'ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve Ege’nin can damarını zehirleyen kaynakları tespit etmek için başlattığı “temiz Gediz, temiz körfez” projesinde eleştirilerin odağı olmuştu.  Soyer’in Gediz nehri turuna, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’den eleştiri gelmiş, “Devletimiz Gediz Nehri ile ilgili tüm çalışmaları yapmaktadır. İzmir’de yaşayan vatandaşlara Gediz’de zaman zaman yaşanan olumsuzlukların direkt bir etkisi yok. Belediye Başkanı önce kendi evinin önünün temizliğine baksın. Şimdiye kadar Körfez’in temizliği ile ilgili ne yaptı onu anlatsın. Ortada hiçbir şey yok” demişti. Gediz nehri üzerinden sık sık eleştirilen Başkan’a teşekkürlerini ileten CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban;” Gediz Manisa açısından can suyu ve Gediz’in üçte, ikisi Manisa sınırlardan geçiyor. Soyer yeni bir siyaset inşa etmek istiyor ve başka bir tarım mümkün, temiz Gediz temiz körfez gibi projelerle, tarımla inşa etmek istiyor siyaseti. Yani sorunlara çözüm üreten bir siyaset anlayışı. 14 Temmuz’da basın toplantısı ile start verildi. Dönütleri çok iyi oldu. İnsanlar ilk kez Gediz konusunda elini taşın altına koyan birini gördü. Halk CHP’nin sorunla ilgilendiğini gördü. Soyer iki önemli konuya farkındalık çekti. Göl Marmara’nın kuruduğunu gördü DSÖ’ye yazdı. Tunç Başkan ve ekibi güzel konulara değiniyor. İzmir’i düşünerek bu projeyi de gerçekleştiriyor. Körfeze dökülmesi bizi de etkiliyor” ifadelerinde bulundu.

“CHP iktidara geldiğinde belde belediyelerini yeniden açacak”

 Bütün şehir yasasını, Büyükşehir’e karşı değildik ama belde belediyelerin kapatılması ve beldede yasa ile yok edilmesini halkı olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan;” Belde belediyeleri kalsın dedik. Demokrasi örneği sosyalleşme ve çağdaşlaşma bakımından önemli. İnsanların sorunlarını belde   çözer. Biz gayri resmi referandum yaptık 2014 yılında. AK Parti bile o dönem belde belediyelerin kapatılmasına karşı çıktı. CHP iktidara geldiğinde belde belediyelerini yeniden açacak. Doğrudan hizmeti verecek” beyanlarında bulundu.

“Güven belediye ile tesis edilir”

İktidarı yerelden genele sağlayacaklarını ve bunun için de CHP’li 4 belediye ve 4 Başkanları ile ulusalda örnek olacak çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan;” Alaşehir, Turgutlu, Saruhanlı ve Akhisar’ın yaptıkları ulusalda da örnek oldu. Yerelden genele iktidarı belediyeden gerçekleştireceğiz. Halka dokunma rol model olacak. Pozitif anlamda CHP’ye de daha iyi oy verecekler. Gençlik kolları, milletvekilleri, kadın kolları ve 17 ilçe örgütü hep sahada çalışmalar sürdürüyor. Halka dokunmadan, çözüm üretmeden, halk bize güven duymaz. Bu güven belediye ile tesis edilir. Halk ile iç içe halka çözüm üreten, örgüt anlayışını benimsiyoruz. Öğrenciye burs, işsize iş. Sorununa çözüm üretmeye çalışıyoruz. İlgi ve samimiyet artıyor böylece. İnsana odaklı ve sorun çözücü siyaset” dedi.

“Derdimiz AK Parti ve MHP’den kurtulmak”

Başkan sözlerine;” Siyasetin en önemli görevi sorun çözmektir, ancak öyle başarılı oluruz, Bizde örgüt olarak dinamik şekilde çözüm olmaya çalışıyoruz. Yerel seçimde 4 belediyemizi 8 yapacağız, genel seçimde 3 milletvekilini 4 milletvekili yapacağız. Bizim derdimiz ilk fırsatta AK Parti ve MHP’den kurtulmak. Biz hep diyoruz onlara oy verenlere laf yok saygı var ama onların yaptığı yanlışlara dur dememiz gerek” şeklinde devam etti.

“Dünya’da en çok mülteci barındıran ülke olduk”

Afganistan’da Taliban’ın güçlenmesi ve Türkiye’ye yeni bir göç dalgası gelmesi gündemiyle ilgili konuşan Başkan, bunu Ak Parti’nin Suriye’deki yanlış politikası olarak değerlendirdi. Dünya’da en çok mülteci barındıran ülke olduğumuzu dile getirerek, Türkiye’nin yol geçen hanına döndüğünü belirtti. Bu sorunların tek adam anlayışından ortaya çıktığının altını çizen Başkan;” Dış politikada yapılan yanlışlardan dolayı, göçmen cenneti oldu Türkiye. Bu bile yüzde 10’nun altında oy almasına neden alında. Basiretsizlik. Demokratik bir şekilde bunları çözeceğiz” dedi.

“OBİT projesiyle Suriyeliler, davul ve zurnayla gidecek”

Başkan Afganlarla ilgili sözlerine;” Genel Başkanımızın politikası net. Ortadoğu (Batı Asya) Barış ve İş birliği Teşkilatı (OBİT)'in kurulmasına vurgu yaptı.  OBİT’i kurmayı düşünüyor. Suriye ile her türlü barışı yaparak, Esat hükümeti ile dostane olarak, Suriyeleri davul ve zurna ile göndermek istiyor. Esat’ta geri dön çağrısı yapıyor zaten vatandaşlarına. Bunu AK Parti yapamaz zaten. CHP politikası yapar. Ortadoğu barış adasına dönecek. Taliban ile ortak noktamız yok. Taliban çağ dışı ve ABD’nin kurduğu, örgütlediği ve ardından silahın terse döndüğü yapıdır. Benzer yanlarımız var diyenleri de kınıyorum” şeklinde sürdürdü.

“Taşocağına geçit vermeyeceğiz”

Manisa Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıkayadibi mahallesinin yakınına yapılmak istenilen taş ocağına ilişkin konuşan Başkan;” Şehzadeler ilçemize bağlı Sancaklıkayadibi gibi güzel köylerimiz var. Kuzeyin ilk kirazı orada yetişir. Ciddi geçim sağlanır oradan. Orada taş ocağı var zaten. İnsanlar rahatsız oluyor, bu üçüncünün yapılacak olması bizleri tedirgin etti. İnsanlarla görüştük, çok güzel bir çevre eylemi oldu, Manisa ve Ege bölgesinde 300’den fazla köylü oradaydı. Ona geçit vermeyeceğiz. AK Parti’li başkan yardımcısı da karşıydı.  Bizde bundan memnun oldu. Sancaklı’da halk kararlı. Oraya taşocağı yapılmayacak. Bizler de yanlarındayız. Halk sorununa sahip çıkıyor. Kirazına, doğasına sahip çıkıyor. Halk bilinçli” beyanlarında bulundu.

“Trajikomik yönetim”

30 Ekim günü İzmir’de meydana gelen 6.7’lik depremde, ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen yangınlarda ve son olarak Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde; 17 ilçe örgütü, Belediye Başkanları, kadın kolları ve gençlik kollarıyla sahada aktif bir şekilde CHP olarak çalışma yürüttüklerini belirten başkan, Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçakları gönderememesi ve 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirletmesini ‘trajikomik yönetim’ olarak değerlendirdi.

“Hükümet seyirci”

Deprem, sel, yangın bu ülkenin kaderi olamamalı diyen Manisa İl Başkanı;” seyirci olan hükümeti, siyaset yapmadan eleştiriyoruz” diyerek, Hükümeti seyirci olmakla suçladı. Dere yataklarının 15-20 metre kadar düşürülmesini, felaketleri göz göre göre kabul etmek odluğunu belirterek bir kez daha ölenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sabırlar diledi.

“Bir çözümsüzlük vardı hükümette”

Bir an evvel Hükümet’in icraata geçmesi gerektiğini vurgulayan Başkan, kimin çözüm ürettiyse, halkın ona saygı duyacağını belirterek, ‘CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanın, ortak bir açıklama yaparak THK'nın yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını’ söylediği açıklamayı hatırlatarak, eksiklikler ve çözüm üzerinde neleri nasıl tamamlayabilecekleri konusunda çalıştıklarını belirtti ve “Bir çözümsüzlük vardı hükümette” dedi.

“AK Parti ve MHP ülkeyi yönetemiyor”

Geçtiğimiz aylarda, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Rize'ye gittiği sırada, bir grubun tepkisi ile karşılaşmış ve protesto edilmişti. Rize'deki provokasyon ile ilgili konuşan Erdoğan ise, Akşener'e yönelik 'Daha neler olacak, neler. Bunlar iyi günler' ifadelerini kullanmasının ardından, benzer provokasyon ve şiddet olaylarının arkası gelmişti. Son olarak da İYİ Partili Buğra Kavuncu'ya program çıkışı yapılan saldırıya ilişkin olarak;” Cumhurbaşkanı bunlar daha iyi günleriniz derse ne beklersiniz.  Yatıştırıcı bir şekilde geçmiş olsun demesi gerekirdi. Akıl tutulması yaşayarak, tükenmişlik ve çaresizlikten çözüm olarak şiddeti doğurdu. AK Parti ve MHP ülkeyi yönetemiyor, tükenmişlik sendromundan çözümü üretemiyor, şiddet ve kaostan besleniyorlar. Tükenmişliğin sonucu bu siyasette. Toplumu sağ duyu ve kucaklaşmaya çağıracağız” dedi.

“CHP örgütleri sandığa hazırlıyor”

CHP Ege Bölgeler Toplantısı, 19 Ağustos’ta Manisa ve İzmir parti örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve iki ilin sıcak teması sorunların detayına inilmesi bakımında yüzleri güldürmüştü. İzmir ve Manisa ile sadece iki ilin olması daha detaylandırmaya gitti diyen Balaban;” Eksikleri tamamlama ve seçim konusunda tavrımız netleşmesi için iyi bir toplantı oldu. Sandık güvenliği sağlanması için başkan yardımcımız uyarılar yaptı bize. Basına kapalı ortamda verimli ve güzel toplantı oldu. Amaç örgütleri seçime hazırlamak.  Üye kampanyası başlatılması istendi ve bizzat genel başkan yardımcımız istedi. Bizde uyguluyoruz bunları. CHP gerçek anlamda hakkettiği iktidara taşıyacağız hep birlikte” dedi.

“2022 yılında mutlaka seçim olacaktır”

Öte yandan muhalefetin erken seçim çağrılarına, ortada çözümsüzlük ve başarısızlık varken seçim istemeleri çok normal diyen Başkan; Muhalefet haklı, iktidar yönetemiyor, çözümsüzlük var, başarısızlık var. Sandık gelsin ülke kararını versin. 2022 yılında mutlaka seçim olacaktır. Hükümet ülkeyi yönetemiyor. Pembe masallarla avutuyorlar. Kriz en deriden hissediliyor, seçim istemek en doğal hak. Bu yüzden erken seçim öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Son olarak, siyasette kucaklayıcı dilin önemini belirten Başkan, eleştirinin dili çok önemlidir diyerek, Manisa siyasetinde saygı ve kalitenin olmasını önemseyen bir anlayış var diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim