İzmir'de kent içi toplu ulaşımın ana damarlarından, günde 500 binden fazla İzmirli'nin kullandığı metro ve tramvayı kapsayan İzmir Metro A.Ş.'deki toplu iş sözleşmesi krizi, sendikanın grev ilan etmesiyle tavan yaptı.

İzmir Metro A.Ş.'de işveren sendikası Sodem-Sen ile çalışanların bağlı olduğu Demiryol-İş Sendikası arasında yaklaşık 6 aydır süren görüşmelerden anlaşma çıkmayınca grev kapıya dayandı. Sendika, merkez hizmet binasına astığı bildiriyle metro ve tramvay çalışanlarının 22 Ekim Cuma günü saat 05.00'te greve çıkacağını duyurdu.

İzmir Metro Grevi'ne kadar, anlaşmaya açık olduklarını ifade eden emekçiler, grevde en mağdur olacak kesimin İzmir Halkı olduğunu vurguladı. Emekçilerin, grevde olduğu müddetçe evine ekmek götüremeyeceğini belirten emekçiler, sabah saat beşe kadar süreleri olduğunu, o saate kadar müzakereye açık olduklarını belirtti.

69 Maddenin 60'ında uzlaştılar

Sendikanın, anlaşmazlık yaptığı iddalarına karşı çıkan Demiryol İş, “TİS kapsamındaki 69 maddenin 60’ında uzlaştık ama bize ‘uzlaşmacı değiller, masayı terk ediyorlar’ dediler. Saatler süren toplantılar yaptık, defalarca Tunç başkana, belediye yetkililerine, CHP İzmir İl Başkanı’na ilettik. Bizim amacımız kimseyle kavga etmek değildi ama bize artık nefes alacak bir ortam bırakmadılar. Kötü niyetli olsaydık grev kararımızı son günlerimize bırakmazdık. 9 madde üzerinde uzlaşı sağlayamamıştık, bunların 7 tanesi ücretlerimizle ilgili ana maddeler… Yani burada çalışan arkadaşlarımızın geçimlerini sağlayacağı ücretler ve sosyal paketleri oluşturuyor” dedi.

Editör: TE Bilişim