Oturumda gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmesinin ardından CHP grubu tarafından maddelerin madde başlıklarıyla oylanması önerildi. Öneri üzerine söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız bir önceki oturumda CHP’li bir meclis üyesinin söz hakkı alınması konusunda “Sayın Soyer size söz vererek demokratlık yapıyor. Bu meclis kararları söz olmasanız da geçecek” sözlerini hatırlatarak meclis yönetmeliği gereği maddelerin madde başlıklarıyla okunması konusundaki olurlarını geri çektiklerini belirtti. 

Yıldız, Yıldız, "Bu konuyu usul olarak geçtiğimiz ay konuşmuş ve madde başlıkları ile okunmasına karar vermiştik ancak geçtiğimizi mecliste söylenen bir ifade yüzünden  maddelerin okunmasına yönelik tutumumuza Cumhur İttifakı olarak geri dönüyoruz. Bugün bizim oyumuza ihtiyaç yoksa bizde bu konuya oy birliği yapmıyoruz. Biz o gün şunu beklerdik, Şerif bey ifadesini kullandığında Sayın Soyer bir düzeltme yapabilirdi. Bu şekilde Meclis'e iradesini teslim edilirdi. Sayın Tunç Soyer bize söz hakkı vermiyor, bize söz verme hakkı yok.  Yani iktidara ve muhalefete kaçar dakika söz hakkı verildiği yazıyor. Biz Cumhur İttifakı olarak kararların yüzde 98'sini oy birliği ile yaptık ve bu yönde irade kullandık ancak madem oy oranımız önemsiz, madem Sayın Soyer bize lütuf edip söz veriyor bizde maddelerin tek tek okunması yönündeki irademize geri dönüyoruz" dedi- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 6 saat süren mecliste kente ilişkin birçok konu masaya yatırılırken tartışmaların ardı arkası kesilmezken mecliste tansiyon düşmedi. 

Yıldız'ın ardından söz alan Başkan Vekili Özuslu, "Hakan beyin söylediği konusu daha önce tartıştığımızda meclis yönetmeliği gereğince söylediği madde doğrudur ancak söylediği 11'nci madde de söz hakkı ile ilgili de yeterlilik maddesinin de veriliyor" diyerek Yıldız’a yanıt verdi.

"Biz burada tüm partilerle bir meclisiz"

Tartışmanın ardından oturuma ara verildi. Aranın ardından konuşan Özuslu, demokrasi ve mecliste birliktelik mesajı verdi ve “İki yılı aşkın bir süredir bu mecliste iktidarıyla muhalefetiyle çalışıyoruz. Demokrasi, muhalefet varsa vardır. En son Sayın Kılıçdaroğlu ve Genel Merkezimizin yayımladığı Anayasa taslağına bakarsanız orada muhalefetin ve demokrasinin ne olduğu açık açık yazar. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak da Sayın Başkanımız Tunç Soyer de gerçekten demokrasi standartları yüksek bir meclisi arzu ediyor ve bunun için elinden gelen gayreti sarf ediyor. En çok övündüğü şey de oybirliğiyle geçen kararla. Bu kıymetlidir. Burada öyle maddeler tartışıldı ki oybirliği olan maddelerde de muhalefet görüş belirtti ama yine de oybirliğiyle geçti. Bizim yaptığımız her icraat bizim sorumluluğumuzda ve muhalefetin eleştirisine açık. Onlar eleştiriyor biz de cevabını veriyoruz. Siyaset böyle işliyor. Bunun sonrasında seçimlerde İzmir halkı seçimini gösteriyor. Bizim buna saygı duymamız lazım. O irade aynı zamanda muhalefetin de iradesi. Nasıl ki tek kanatlı uçak uçamazsa tek kanatlı demokrasi de işlemez. Dolayısıyla biz burada tüm partilerle bir meclisiz. Burası bir demokrasi platformudur. Sözün her zaman konulup tartışıldığı bir meclistir burası. Dolaysısıyla bu mecliste bundan sonra da uzlaşarak, konuşarak, farklılıklarımızı koruyarak İzmir’in çıkarına olanları hep birlikte yapmaz kararlılığını göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bu yönde de tüm Türkiye’ye örnek olacak bir meclise sahip olmak hepimizin en önemli hedeflerinden olmalıdır” dedi.

Özuslu’nun konuşmasının ardından gündem maddelerinin madde başlıklarıyla oylanması konusunda uzlaşı sağlandı ve 2,5 saatin sonunda oturuma resmi olarak başlandı. 

Editör: TE Bilişim