CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmirli depremzedelere emsal müjdesi verdi. Kılıçdaroğlu, “Kat yükseklikleri konusunda Tunç Başkan ‘eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa verilecek’ dedi. Sizden isteğim, ‘gerekirse yapılacak değil, yapılacak’ deyin. Burada yüksek binalar yapılıyor değil mi, diğerleri neden yapılmıyor? Vatandaş ne istiyorsa biz onu yapacağız. Engel bizden kaynaklanmasın” dedi.

Yüzlerce depremzedenin hazır bulunduğu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Nilsu Hanım son derece değerli bir konuşma yaptı, haklarına sahip çıkacağını ifade etti. O hakların korunması için sonuna kadar Avukat Nilsu Hanımın da sizlerin de yanında olacağız, sizleri yalnız bırakmayacağız. Ben koltuğa oturduğum ilk günlerde Deprem Daire Başkanlığını kurdum, hazırlık yapmamız gerektiğini düşünmüştük. O deprem daire başkanlığımız vasıtasıyla 30 Ekim’den itibaren yoğun bir çalışma başladı.  30 Kasım günü 50 bin insanın dışarıda kaldığı deremden dışarıda tek çadır bırakmadık. Büyükşehir koordinasyonunda tüm İzmir seferber oldu. Destek kampanyaları açıldı, halkımız sahip, çıktı, Türkiye’ye örnek deprem sonrası dönemi yaşandı. Hasarların giderilmesiyle ilgili biz ne yapabilir diye üçüncü fasıl başladı. 10 üniversite ve 84 akademisyenle İzmir’in röntgenini çekmek üzere dev bir proje başlattık. İzmir’i tarayıp, gerçekten mevcut diri fay hatlarının tespitini yapıyoruz. Türkiye’de böyle çalışma ilk kez yapılıyor. İnşaat mühendisleri odamızla 33 bin 100 haneni deprem güvenlik karnesini, çıkartıyoruz. Yaşadığımız şehirde güven duygusu içinde yaşamamız gerektiğine inandığımız için bu çalışmayı yapıyoruz. Şehrimizin güveliğini ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunu yaparken binası hasar görmüş, orta-ağır bu binalarla ilgili yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıktı. Mevzuat, Gümüşpark apartmanı 9 kat, yerine imar mevzuatına göre maksimum 6 kat inşaat yapabiliyorsunuz. Tablo hak kayıplarına  yol açıyordu. Bu nedenle adına K alanı dediğimiz bir düzenleme yaptı. İlçe belediyelerimiz korunması gereken alan diye belirlediği alanları çizdiler, biz de onayladık. Böylece bu bölgelerde mevcut durum neyse mevzuata rağmen aynısının yapılmasını mümkün hale getirdik. Emsal artışını böylece vermiş olduk. Şimdi avukat hanımı dinledikten sonra, Sayın Genel Başkamızın da talimatıyla ada ölçeğinde veya daha geniş ölçekte emsali artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. İlçe belediyelerimizden gelecek öneriler doğrultusunda artış için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Oturulamayacak binaya çözümü devlet getirmek zorundadır. Biz sonuna kadar yanınızda olacağız. Bayraklı belediyemiz de emrinizdeyiz, yanınızdayız” dedi.

“EMSAL ARTIŞINI VERİN”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında depremzedelere müjde verdi. CHP lideri, “Sıkıntı yaşanmış, can kayıpları var sosyal devletin harekete geçip  sosyal devlet tarafından karşılanması lazım. Sizlere boş kağıt imzalatıp ne kadar borçlandığınızı bile söylemiyorsa devlet o devlet sosyal devletten uzaktır. Ecevit döneminde çok büyük deprem yaşanmıştı, ek vergiler çıkartıldı, hala biz bu vergileri ödüyoruz. Nereye gittiğini sorduğumda hesabını vermediler. Ben de bütün depremzede kardeşlerime ‘hakkınızı arayın, biz yanınızda olacağız, endişe etmeyin’ diyorum. Evlerinizin metrekaresi düşürüldü, kat sayısı düşürüldü. Zaten zar zor ev sahibi olmuşum, emekli olmuşum, deprem oldu, ev yıkıldı bana gelip kağıt imzalatıyorlar, evini, yapacağız ama seni borçlandıracağız diyorlar. İyi de ben emekli maaşımla, asgari ücretle bunu nasıl ödeyeceğim. Sosyal devletin bunu karşılaması gerekiyor. İzmir milletvekillerinin bu konuda kanun teklifleri var, o zaman siz de gerçekleri göreceksiniz. Kat yükseklikleri konusunda Tunç Başkan, ‘eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa vereceğiz’ dedi. Sizden isteğim, ‘gerekirse yapılacak değil, yapılacak’ deyin. Burada yüksek binalar yapılıyor değil mi, diğerleri neden yapılmıyor? Vatandaş ne istiyorsa biz onu yapacağız. Engel bizden kaynaklanmasın” dedi.

 KAT YÜKSEKLİĞİNİ VERECEKSİNİZ, GELECEKLER YAPACAKLAR. CEBİNİZDEN EK PARA ÇIKMAYACAK
CHP lideri sözlerine şöyle devam etti:
“Orman yangınlarının olduğu yerde de kağıt imzalatmışlar, evler 1-2 katlı. Biz bunları 11 Büyükşehir Belediye Başkanımızla karşılayacağız dedik ama İzmir’de yeni yapılanmanın maliyetini 11 belediye başkanının karşılaması mümkün değil. Doğrusu kat yüksekliği vereceksiniz, gelecekler yapacaklar, kimsenin cebinden ek para çıkmayacak. Hepinize en içten sevgilerimi sunuyorum. Takipçiyiz, sadece biz değil dostlarımız var. Burada İYİ Parti milletvekillerimiz, yöneticilerimiz var. Nasıl biz takip ediyorsak onlar da aynı duyarlılıkla takip ediyorlar”

Editör: TE Bilişim