Önceki dönem İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir için büyük hayallerde bu projeyi oluşturduklarını fakat yoğun bürokratik engellerle karşılaştıklarını söyledi. Karşılaşılan engeller nedeniyle projeyi uygulayamadıklarını kaydeden Demirtaş, “Sit Kurulu, burada yoğunluğun artacağı, İzmir’in kurtuluşu olan 9 Eylül’de askerlerin kente girdiği yolun olumsuz etkileneceği gibi bir takım nedenlere izin vermedi. Ayrıldığım zamanda da bu alan için proje değişikliği yapmıştık ve SİT Kurulu bu haliyle kabul edeceğini şifahen bildirmişti” ifadelerini kullandı.

‘KİMSEDE HATA ARANMAMALI’

Gelinen noktada kimsede bir hata aramamak gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Burası şehrin tarihi mirasıdır. Konak Pier’in önünde fenerin olduğu bölüm, dalgalarla çok yıpranmış. Bir süre sonra burada dalgakıran bile kalmayacak. Buraya çıktığınız zaman betonların bozulduğunu, demirlerinin korozyona uğradığını ve ciddi bir bakıma ihtiyaç olduğunu da görüyorsunuz” dedi. İzmir’de düşünülen fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeler olduğunu aktaran Demirtaş, “Dalgakıran konusunda bir umut içerisinde değildim. Burada mesele İzmir’e bir turist geldiğinde onu 3-5 gün bu kentin merkezinde tutabilmekti. Bunun için cazibe merkezleri yaratılmalı. Dalgakıran projesi yapılabilseydi gelen turist 1 gününü burada rahatlıkla geçirebilirdi” diye konuştu.

YETKİLİLERE SİTEM

Tarihi Agora’dan Kadifekale’ye bir teleferik sistemi kurulup, çevre düzenlemesi yapılması halinde buranın kenti yukarıdan görüp fotoğraf çekilebilecek bir merkez haline gelebileceğine de dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi: “Bir gün de burada vakit geçiren turistler, başka bir gün Bergama’ya, Efes’e, Çeşme’ye, Urla üzüm bağlarına gitmesiyle 1 haftası geçer. Ama maalesef bu proje herkes tarafından bilindiği halde hayata geçmesi için en küçük bir çaba gösterilmedi. Umarım İzmir Valisi, büyükşehir belediye başkanı ve sivil toplum örgütleri bu projeler için çaba gösterirler ve gerçekleştirirler. Hiçbir şey için geç değildir ama bu projeler gayret ve çaba bekliyor” dedi.

‘BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI’

Geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Pasaport Dalgakıran Projesi’ni iade edeceklerini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “10 yıllığına kiralanan bu alan SİT bölgesi içinde yer alıyor. SİT sorunu ise tam olarak çözülemedi. Burada bir şey yapılamayacağı için ve 1 yıl içinde de olmayacağından geri iade edeceğiz. Tekrar kiralama gibi bir düşüncemiz yok. Bana sorarsanız o bölgede Konak Pier ve Dalgakıran bir bütün olarak değerlendirilerek doğru bir proje olur. Orada bir marinanın da yer alacağı bir projeye destek oluruz. Orada Konak Pier ve Pasaport Dalgakıran'ı eğlence merkezi, restoran ve marinalardan oluşan bir projeyle, bir bütün halinde yaparsak doğru bir proje olur" ifadelerini kullanmıştı. 

Editör: TE Bilişim