İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Lideri Şahin Çakan, uzmanların daima vurguladığı global iklim değişikliğinin tesirlerinin denizlerde de hissedilmeye başlandığını söyledi.

Çakan, “Bunların en büyük ispatı bizim ağlarımıza takılan dev kalamarlar. Karaburun açıklarında balıkçıların ağlarına 1 metre uzunluğunda ve 16 kilogram yükünde 2 dev kalamar takıldı. Olağanda bizim Ege’de tuttuğumuz kalamarın uzunluğu yaklaşık 15 santimetre. Ben 35 yıllık meslek hayatımda bu çeşidi birinci kez görüyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Su Eserleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol ise denizlerdeki global ısınmanın tesirlerinin her geçen gün arttığını tabir etti.

Balıkçıların ağına takılan kalamarla ilgili bilgi veren Akyol, “Bu kalamar cinsinin isminin Thysanoteuthis Rhombus olduğunu kestirim ediyoruz. Diamond Squid diye de geçiyor. Akdeniz’de görülüyor. İzmir’de biz de buna rastlamadık. Denizlerimizde görülmeye başlanan yeni cinslerin balıkçılığa tesiri şu an için tehlikeli boyutta değil. Sular ısındıkça bu tiplerin gelişi de artacaktır. Mesela aslan balığının bu kadar süratli gelmesini beklemiyorduk. Beklediğimizden süratli geldi” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim