SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Güzelbahçe’de çalıştıklarını belirten Monopoly Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Öktem, bölgede müstakil evlerin kirasının 15 bin liraya kadar dayandığını belirtti. Öktem, İstanbul’dan İzmir’e göçte gözde konumda olduklarını belirtirken, “İnsanlar İzmir’de yaşamak istiyor. Bu yüzden, kirada oturmak yerine bu evleri satın almayı tercih ediyor. Gerek görüşleri, gerek yaşam tarzları açısından İzmir onları kabul ediyor. Havası temiz, küçük bir şehir” şeklinde konuştu.

İnsanların, İstanbul’dan gelirken talep artışı dolayısıyla fiyatta da artış olduğunu vurgulayan Öktem, daha düşük geliri olanların Güzelbahçe yerine Seferihisar’ı tercih ettiğini, yine de Bodrum’a göre çok ucuz olduğunun altını çizdi.

“Depremzedelere yerel yönetim ve iktidarın katkısı olması lazım”

Emsal artışının olmasının gerekli olduğunu savunan Öktem, bu konuda yalnızca depremzelerin değil, müteahhitlerin de dinlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Çağın gerisinde kaldık. Zamanında beş, on kat verilmiş. Her şey çok gelişti, bunu da değiştirmemiz gerekiyor. İmar yasalarımız, binalarımız geride kaldı. İnsanlara çok faydası olacak. Bornova’ya giriyoruz, pencereleri sökülmüş. İnsanlar korkuyor. Bir sürü insan, yan binası yıkılmış orada kalıyor. Bu Türkiye'nin sorunu. Müteahhit de kazanacak, kazanmazsa nasıl yapacak? Müteahhit karlarını da devletin desteği olması lazım, KDV minimalize edilmesi lazım. Gerekirse yıkılan binaları müteahhit yapsın vergi alınmasın. Devlet kendi elinden yapsa cebinden çıkacak. Ev sahiplerini dinliyorlar, müteahhitleri de dinleyin. Hızlı bir şekilde bu iş halledilebilir. Örnek olabilir. Vaktimiz yetişmiş insanımız malzememiz var”

“Çimento işleri kartel olmuş”

Çimentonun ve demirin, inşaat sektöründe çok fazla gider olmadığını, asıl giderin arsa olduğunu vurgulayan Öktem, “En büyük gider arsa. Çimentoya da bir dur demeleri lazım, çok fazla bir fiyat söz konusu. Satmak isteseniz de ucuza kartel izin vermiyor. Rekabete izin vermiyorlar. Devletin kontrol altına alması gerekiyor. İzmir’deki en pahalı şey arsadır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim