İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semti Cemal Gürsel Caddesi üzerinde yer alan, 1985'li yıllarda dolgu zemine inşa edildiği için zamanla eğilerek birbirinin üzerine yatan binaların dönüşüm süreçleri devam ediyor. Bostanlı'nın en merkezi noktalarından birinde bulunan ve 37 yıl boyunca eğik halde duran 10 apartmanın yıkımı, 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İzmir İl Müdürlüğü denetiminde Karşıyaka Belediyesi'nce kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor. Halk arasında 'İzmir'in Pisa Kuleleri' olarak bilinen ve 2010 yılında yıkım çalışmalarının başlatıldığı binaların 7'sinin yıkımı tamamlandı.

İki bina için tebligat süreci devam ederken, bir binanın hak sahiplerinin apartmanın dayanıklı olduğuna yönelik itirazı sonucu devam eden mahkeme sürecinin tamamlanmasıyla yıkılacağı bildirildi.

'DAVA SONUCUNDA RİSK NETLEŞECEK'

Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, "1985'li yıllarda inşa edilen binalarda zeminden kaynaklanan sıkıntılarla zaman içerisinde eğilme olmuştu. İzmir Valiliği'nin AFAD'la birlikte yaptığı çalışmalarda buradaki binaların can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği ortaya çıktığında biz de Karşıyaka Belediyesi olarak ivedilikle harekete geçtik ve bu binaların tahliye edilerek yıkılması için çaba gösterdik. Binalardan ikisiyle ilgili tebligat, diğeriyle ilgili ise mahkeme süreci devam ediyor. Bu davada binanın riskli yapı olup olmadığı netleşecek" dedi.

'YENİ RUHSAT BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR'

Yıkım sürecinin yanı sıra yeni binaların da hızla yükseleceğini ifade eden Yıldırım, "Yıkım süreçleriyle birlikte yeni ruhsat başvuruları da devam ediyor. Yeni inşaatlar parsel bazında ayrı ayrı gerçekleştirilecek. Daha evvel yıkımı gerçekleştirilmiş olan binaların ruhsatlandırma süreçlerini başlatıyoruz. Ruhsat aldıktan sonra yeni inşaatlar başlayacak. Vatandaşlarımızın binaların yenilenmesi ciddi bir maliyet gerektirdiği için binaların güvenli olduğuyla ilgili bazı yaklaşımları oldu. 'Bizim binalarımız yatık da olsa statik olarak bir sorunu yoktur' diyen vatandaşlarımız oldu ancak özellikle depremden sonra binanın ne kadar önemli olduğunu pek çok kişi fark etti. Böylelikle işlemler hızlandı. Vatandaşlarımızın güvenli binalarda oturmaları için her türlü süreçte yanlarındayız" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim