Korona virüsü salgını, 2000'li yıllarda popülaritesini kaybetmeye başlayan yazlıklara ilgiyi yeniden yükseltti. Mersin, Antalya, Balıkesir, Aydın ve İzmir ilginin en yoğun olduğu iller olarak öne çıktı.
Emlakjet’in  2021 ve 2022 yılı verilerini karşılaştırarak hazırladığı rapora göre, yazlık bölgede ev sahibi olanların oranı yüzde 22 olurken, kış mevsiminde de yazlık evinde yaşayanların oranı geçen yıla göre 4 puanlık artışla yüzde 50’ye yükseldi. Önümüzdeki yıl içinde yazlık bir bölgeye taşınmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 33. Yazlıklara ilgiyi en çok etkileyen faktör, korona salgınıyla birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaşması oldu. Böylelikle, şehirlerde astronomik rakamlara kirada oturmak istemeyenler ya da fırsatı değerlendirerek evini kiraya vermek isteyenler, yazlıkların yolunu tuttu. 
EN ÇOK DEĞERLENEN YAZLIK BÖLGELER
Emlakjet verilerine göre en çok değerlenen yazlık bölge, yüzde 456’lık yıllık ortalama satılık fiyat artışıyla Mersin’in Anamur ilçesi. Yıllık ortalama satılık fiyat artışında Anamur ilçesini, Antalya Kumluca (yüzde 311) ve Konyaaltı (yüzde 253) ilçeleri takip etti. Yıllık ortalama satılık fiyat artışında ilk 10 ilçe arasında Antalya’dan 4, İzmir’den ise 3 ilçe yer aldı. il Bazlı Yıllık fiyat değişimlerinde İzmir'de en çok değerlenen ilçeler sırasıyla Menderes, Karşıyaka ve Çiğli oldu.


400 BİN KONUT VERİSİ İNCELENDİ
Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2022 yılı haziran ayı emlak verilerini yayınladı.
YILLIK KİRA ARTIŞ ORTALAMASI YÜZDE 275
Haziran ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 5, kiralık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 14 artış gösterdi. Satılık konut fiyatlarında en çok yıllık artış gösteren şehir İstanbul olurken, yıllık kiralık konut fiyat artışında Antalya birinci oldu. Satılık konut fiyatındaki yıllık artış yüzde 196, kira artışı ise yüzde 275'i buldu.


EN ÇOK KİRALIK EV ARANAN İLÇELER
Türkiye'de en çok konut araması yapılan ilk 5 ilçe Beylikdüzü, Şahinbey, Keçiören, Mamak ve Sincan olarak sıralandı. İzmir'de en çok kiralık aranan ilçe Buca oldu.
 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göreyse, 2022 yılı haziran ayında Türkiye genelinde konut satışları 150 bin 509 adet olurken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12, mayıs ayına göre ise yüzde 23 artış gösterdi. Bununla birlikte banka kredisi kullanılarak alınan ipotekli satış tipi ve birinci el satış tipi artış gösterdi.
UZMANLAR NE DİYOR?
Sektörden uzmanlara göre 'yazlık talebi artıyor ve uzaktan çalışma trendi iyice yerleşti.' 1980'lerde kazandığı popülariteyi 2000'li yıllarda kaybetmeye başlayan yazlık konutların yıldızının yeniden parladığını belirten uzmanlar, aylık yerine uzun dönemli kiralamalarda da dikkat çekici bir artış olduğunu söylüyor.
GAPAS BAŞKANI ÖZCAN: GAYRIMENKUL SEKTÖRÜ ARTIK ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan'a göre pandemi sonrası gayrimenkul sektörü hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Teknolojinin uzaktan çalışmayı kolaylaştırması ve işi uzaktan yönetme kültürünün gelişmesinin insanları 'Neden şehirde, kalabalıkta yaşıyorum?' sorusunu sormaya yönelttiğini belirten Özcan "Hatta yazlığı olmayan ama şehirden uzaklaşmak isteyenler, yazlık aramaya ya da en azından tatil bölgelerinde bir arsa alıp oraya küçük bir mobil ev konumlandırmaya başladı. Bu eğilimin devam edeceğini, yazlıkların tekrar popülaritesini artıracağı döneme girdiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim