Geçen sene temmuz ayında, Karşıyaka Atakent Mahallesi 9846 ada, 1 parselde bulunan ve Bilfen Kolejine ait olan “Spor alanı” imarlı alanın imar planının, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenerek “özel eğitim alanı” yapılması kamuoyunda büyük tepki çekerken, İzmir siyasetinin muhalefeti AK Parti kanadından da eleştirilmişti.

İlgili karar, TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından kamu yararı gözetmediği sebebiyle yargıya taşınmıştı.

Mahkeme bugün itiraza ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, Atakent mahallesinde “spor tesis alanını” “özel eğitim tesis alanı” kullanım kararına çeviren imar planının yürütmesini durdurma kararı aldı.

Şehir Plancıları Odası'nın açıklaması şöyle:

“KAMUSAL ALANLARIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!
KARŞIYAKA İLÇESİ, ATAKENT MAHALLESİNDE “SPOR TESİS ALANI”NI “ÖZEL EĞİTİM TESİS ALANI” KULLANIM KARARINA ÇEVİREN İMAR PLANININ YÜRÜTMESİ DURDURULDU!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.07.2020 tarih ve 05.487 sayılı kararı ile uygun görülerek Başkanlık Makamınca 06.08.2020 tarihinde onanan Karşıyaka İlçesi, Atakent Mahallesi, 9846 ada, 1 parselin “Spor Alanı” kullanım kararının “Özel Eğitim Alanı” ve “Park ve Yeşil Alan” olarak düzenlenmesine ilişkin Bakanlığın NİP-35858679 işlem numaralı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından dava açılmıştır.
Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu ve alınan mahkeme kararında;
 Dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporunda yer verilen görüş ve değerlendirmelerin şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı ve imar mevzuatı çerçevesinde imar planı değişikliğini meşru kılmaktan uzak olduğu,
 Plan Açıklama Raporunda; plan değişikliğinin gerekçesi olarak belirtilen dava konusu parselin özel mülkiyette bulunmasının ve bugüne kadar kamulaştırılmamış olmasının da şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı ve imar mevzuatı açılarından plan değişikliğini zorunlu kılacak teknik ve nesnel gerekçeleri oluşturmadığı,
 Konuya ilişkin ilgili kurumların uygun görüşlerinin de plan değişikliği ile alanda öngörülen kentsel fonksiyonun değiştirilmesi için yeterli gerekçeyi oluşturmadığı ve dava konusu alandaki “Spor Alanı” plan kararının kaldırılmasını zorunlu kılacak bir gerekçe bulunmadığı,
 Plan Değişikliği ile kaldırılan “Spor Alanı” için aynı etki alanı içerisinde eşdeğer büyüklükte “Spor Alanı”nın da ayrılmamış olduğu,
gerekçeleri tespit edilmiştir. Söz konusu gerekçeler dikkate alınarak dava konusu işlemin İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2020/1440 Esas, 04.11.2021 tarihli kararı ile söz konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak Anayasa’nın 10. maddesinde: “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” güvence altına alınan eşitlik ilkesini yok edecek şekilde kamuya ait taşınmazların yürürlükte bulunan plan kararlarına rağmen satılması ve sonrasında plan değişikliklikleri bu alanların kaybedilmesine sessiz kalmayacağımızı ifade ediyor ve konunun takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Editör: TE Bilişim