İzmir Depremzedeler Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, İzmir depreminin ardından bir yıl geçmesine karşın acıların taze olduğunu, yaraların sarılamadığını söyledi.

117 kişinin yaşamını yitirdiği ve AFAD’a göre 6.6, Kandilli’ye göre 6.9, yabancı kaynaklara göre ise 7.1 şiddetinde olan depremin yaraları henüz sarılamadı.

Depremin ardından sıkıntı ve sorunlarını çözmek üzere kurulan İzmir Depremzedeler Derneği’nin Başkanı Haydar Özkan, binlerce İzmirli’nin yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kaldığını hatırlattı.

79 bin 200’ün üzerinde bağımsız birim için deprem sonrasında az, orta ve ağır olmak üzere çeşitli hasar kayıtları rapor edildiğini anımsatan Özkan, Son Mühür Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, deprem yaşandıktan sonra devlet ve yerel yönetim organlarının uygulamadaki sıkıntılarını bu alanda da yaşadıklarını belirtti. Özkan şöyle konuştu:

Başsağlığı diliyorum

“Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Vefat eden vatandaşların ailelerine ve akrabalarına devlet nezdinde ulaşan kimsenin olmadığını belirtmek isterim. Bugün duygu ve düşünce yok ki. Bir sene öncesinde sıkışmış gibiyiz. Dün akşamdan bu yana hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın aileleriyle konuşuyoruz. Ben bu zamana kadar dernek olarak vatandaşların bizden çok beklentisi varmış bunu fark ettim bir kez daha. Çünkü belediyemiz ve devletimiz depremde mağdur olan vatandaşlarımıza, hayatını kaybedenlerin ailelerine yardımcı olmamış, bunu görüyoruz. Çoğu kişi benim babam vefat etti ama arayan kimse olmadı diyor. Anma yapıyoruz bugün, vefat edenlerin aileleri, akrabaları yok.”

Devlet bunları çoktan düşünmeliydi.

Emsal kararı ve kredi ile halen daha uğraştıklarını hatırlatan Özkan, halen daha evlerin temsil edilmediğini aktardı ve “Şu ana kadar bizim bunları konuşmuyor olmamız gerekiyordu. Bu kadar canın kaybedildiği yerde hala rant ile emsal ile uğraşıyoruz. Kredi istiyoruz, bunu almaya çağırıyoruz. Üzücü hatta kahredici bu durum. Bu seviyeye düşmemeliydik. Devlet bunları çoktan düşünüp harekete geçmeliydi. Bir yılda herkes evlerine kavuşmalıydı. Proje alanları vereceğiz dedik veremedik. Arızalı bölümlerin içerisinde sadece 750 kişiye destek verebileceğiz. Geri kalanlara ne yapacağız. Herkes parasız kaldı. Parasızdı, daha da parasız kaldı. Kira ödemeye başladılar bir de. Her gün daha da borçlanıyor, zor durumda kalıyorlar.” dedi

Olmayan evin değeri olmaz ki.

Haydar Özkan yenilenecek konutların değer artışını dile dolayanlara da sert çıktı, “Hep diyorum, insanlar bir dakika gözlerini kapatsın ve deprem videolarını izlesin. Bir sene öncesine gitsin, evine gidebiliyor ama depremzedeler gidemiyor. Evimizin değeri önemli değil, olmayan evin değeri olmaz ki.”

Neyi beklediğimizi bilmiyoruz.

Bir senedir bir gelişme yaşanması adına çabaladıklarını belirten Özkan henüz bir gelişme alamadıklarını belirterek, “Devlet yetkilileri sağ olsunlar hiçbir kapıdan kovmadılar fakat sonuç alamadık, sonuçsuzuz. Herkes haklısınız diyor. Kimse haksızsınız demiyor. Ama herkes farklı bir mercie yönlendiriyor. 11 ayda emsalin belediyede olduğunu öğrendik ve ancak aldık. Ekim ayında sıfır faizli kredi meclise götürülecekti, kasım ayı oldu halen gelişme yok. Bekliyoruz, neyi beklediğimizi bilmeden bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hazırlıklı olmalıyız

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan deprem sonrasındaki yaşananları da anlatırken şöyle devam etti:

“Marmara depreminin ardından; ülkemizde yıllardır depreme hazırlıklı olmamız konusunda açıklamalar yapılıyor. Bazı yasalar çıkarıldı. Ancak bu yasaların uygulanması konusunda uygulamaların yetersizliği bizim yaşadığımız yıkımın ardından hissedildi. Bizim inancımız bu hazırlıkların deprem yaşanmadan yapılması.“

İzmir’de deprem sonrasında yöneticilerin iyi niyetle canla başla çalıştıklarını belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, deprem sonrasında da derneğin önemli işlevler üstlendiğini belirtti. Özkan, deprem alanındaki en büyük sıkıntı olan emsal artışı ve kredilendirme gibi sorunlar olduğunu belirtirken, şunları söyledi:

“Emsal artışı çok erken yapılsa çok daha büyük yol alabilirdik. Çünkü burada çok büyük bir yıkım yaşandı. Halk manen büyük bir yıkımı atlatmaya çalışırken, maddi yıkım da ardından psikolojik travmaya dönüştü. Bunu çözmek için aylarca tüm kapıları çaldık. Bunu yaparken, bizi görüştüğümüz partilere yakın olduğumuz iddia edildi. Biz depremzedeyiz ve bu bir parti meselesi değil.

Yasa çıksaydı kolay olurdu

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, yerel yönetimlerin emsal artışına itiraz edecek meslek odalarının yaratacağı sıkıntının giderilmesi konusunda da devletin yasa çıkarması ile sorunun aşılabileceğini hatırlattı. Özkan; “TBMM’den kanun çıksa bu iş daha kolay çözülürdü. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de sorunu çözmek için çabalıyorlar ve vicdanlı insanlar. Keşke yan yana gelip bu şekilde çözüm aransaydı” dedi.

Editör: TE Bilişim