2020 yılı sayıştay raporlarında dikkat çeken ve açıklamalar şöyle:

BALÇOVA BELEDİYESİ

Belediye Mülkiyetinde Bulunan Bazı Taşınmazların Dernek ve Vakıflara Tahsis Edilmesi

Belediyenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak dernek ve vakıflara tahsis edildiği tespit edilmiştir.Yapılan incelemeler neticesinde aşağıda belirtilen taşınmazların, 5393 sayılı Kanun’un 75’inci maddesi hükümlerine aykırı olarak dernek, vakıf ve şirketlere tahsis edildiği tespit edilmiştir; · 1230 ada 3 parsel Çetin Emeç Mahallesinde bulunan taşınmaz 25 yıllığına vakfın kullanımına tahsis edilmiştir. Belediyenin vakıf ile ortak hizmet projesi kapsamında protokol imzalandığı ancak protokolde taşınmaz tahsisine ilişkin bir hüküm bulunmadığı tespit edilmiştir. · 1381 ada 1 parsel Teleferik Mahallesinde bulunan taşınmaz protokol ile 5 yıllığına derneğin kullanımına tahsis edilmiştir. Taşınmazın tahsisi için ortak hizmet projesi kapsamında protokol imzalandığı ancak ortak hizmet projesine esas konunun belediyenin görev ve sorumluluk alanlarına giren konulardan biri olmadığı tespit edilmiştir. 1394 ada 1 parsel Korutürk Mahallesinde bulunan taşınmaz 29 yıllığına vakfın kullanımına tahsis edilmiştir. İlgili meclis kararında taşınmazın tahsisi için ortak hizmet projesi yapılacağı öngörülmemiştir. · 419 ada 159 parsel Fevzi çakmak Mahallesinde bulunan taşınmaz 10 yıllığına derneğin kullanımına tahsis edilmiştir. Bu tahsis işlemine esas alınan meclis kararında ortak hizmet projesi yapılacağı öngörülmüş ise de bu hususta dernek ile yapılan bir protokole rastlanmamıştır. · 1316 ada 5 parsel Mithatpaşa Caddesinde bulunan taşınmaz süresiz olarak derneğin kullanımına tahsis edilmiştir. İlgili meclis kararında taşınmazın tahsisi için ortak hizmet T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Balçova Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 27 projesi yapılacağı öngörülmemiştir. Söz konusu derneğin amacı halk sağlığının korunmasına yönelik olsa da taşınmaz tahsisini içeren bir ortak hizmet protokolünün imzalanması gerektiği düşünülmektedir. Belediyenin kamu yararına çalışan dernek statüsünde dahi olsa dernek ve vakıflarla ortak hizmet projesi yürütebilmesinin ön koşulu, yapılacak olan projenin belediyenin görev ve sorumluluk alanına giren bir husus olmasıdır. Mahalli ve müşterek nitelikte olmayan bir hizmet için ortak hizmet projesi protokolü yapılması 5393 sayılı Kanun’un yukarıda yer alan madde hükmüne aykırılık teşkil edecektir. Hukuka aykırı olarak yapılan usulsüz tahsislerin iptali gerekmektedir

Konak Belediyesinden tahsis alınan taşınmazın ayni sermaye olarak belediye şirketine verilmesi

Balçova Belediyesine, Konak Belediyesi tarafından tahsis edilen taşınmazın, ayni sermaye olarak belediyenin hissesinin tamamına sahip olduğu şirketine devredildiği tespit edilmiştir. Belediyenin savunması hukuki dayanaksan yoksun olup, Balçova Belediyesi tarafından taşınmazın ayni sermaye olarak belediye şirketine verilmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

BORÇ LİMİTİ AŞILDI

Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, Belediyenin 2020 yılı için borç limiti 77.896.013,40 TL’dir. Belediyenin 2020 yılında 81.968.827,65 TL borçlanarak, borçlanma limitini aştığı tespit edilmiştir.

Ödül Amaçlı Dağıtılmak Üzere Alınan Notebook ve Tabletlerin Belediye Sosyal Hizmet ve Yardım Esasları Yönetmeliği’ne Uygun Olarak Dağıtılmaması

Belediyenin maddi durumları gözetilmeksizin, açık ve net kriterler belirlemeden Balçova’da yaşayan ve üniversiteyi kazanan öğrencilere, Balçova Belediyesi Sosyal Hizmet ve Yardım Esasları Yönetmeliği’ne aykırı olarak notebook ve tablet verdiği tespit edilmiştir. Belediyenin sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, Yönetmelik’e uygun olarak açık ve net kriterler belirlemek suretiyle dar gelirli, muhtaç ve yoksul öğrencilere notebook ve tabletleri dağıtması gerekmektedir

BAYRAKLI BELEDİYESİ

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verme Yetkisi Belediyede Olmayan Bazı İşletmelere Çevre Temizlik Vergisi Mükellefiyetinin Tesis Edilmemesi:

Belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf olan avukatlık büroları, eczaneler, özel eğitim kurumları, mali müşavirlik büroları, özel muayenehaneler gibi yerlerden bazılarına iş yeri çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin tesis edilmediği görülmüştür.

Belediye Şirket Personeli Dahil Personel Giderlerinin Yasal Sınırların Üzerinde Olması

Belediye Şirket personeli dahil personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranlarıyla çarpımı sonucu ortaya çıkan tutarın %40’ını geçtiği tespit edilmiştir.

BORNOVA BELEDİYESİ

Biri Vadeli, Biri Vadesiz İki Hesaptan Oluşan Gecekondu Fonunun Amacı Dışında Kullanılması

Hazineye ait taşınmazların satışlarından gelen ve bir fonda toplanması gereken paraların, bir kısmının vadeli bir hesapta, kalan kısmının vadesiz başka bir hesapta tutulduğu, vadeli hesapta tahakkuk edilen faizlerin ise belediyenin cari hesabına aktarıldığı tespit edilmiştir.

Taşınmazların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına 25 Yılın Üzerinde Tahsis Edilmesi

Yapılan incelemede, İdarece, bazı kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen taşınmazların tahsis sürelerinin mevzuatında belirtilen azami sürenin üzerinde belirlendiği tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Diğer Kuruluşlarla İlişkiler” başlıklı 75’inci maddesinin (d) bendinde, Belediyenin, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda, kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebileceği veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebileceği, bu taşınmazların aynı kuruluşlara kiraya da verilebileceği, söz konusu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işleminin iptal edileceği, tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis yapılabileceği ifade edilmiştir. Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere belediyeler, belediye meclisinin kararı ile mülkiyetlerindeki taşınmazları, sadece asli görev ve hizmetlerinde kullanmak üzere, 25 yılı geçmemek koşulu ile mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilirler. Diğer yandan, tahsis süresinin bitiminden sonra, aynı taşınmazın aynı idareye yeniden tahsisi yapılabilmektedir.

BUCA BELEDİYESİ

Geriye Dönük Yevmiye Kaydı Yapılması

Buca Belediyesinin 2020 yılı yevmiye defterinin incelenmesinde, bazı yevmiye numaralarının boş bırakıldığı ve geriye dönük yevmiye kaydı yapıldığı görülmüştür. Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan geçmişe dönük kayıtlar yevmiye defterindeki verilerin güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Kullanılan otomasyon programında gerekli düzenlemeler yapılarak boş yevmiye numarası bırakılmasının ve geçmişe dönük yevmiye kaydı yapılmasının engellenmesi uygun olacaktır.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ

Muhasebe Kayıtlarının Geriye Dönük Değiştirilmesi

Çiğli Belediyesi Birleştirilmiş Veriler Defteri incelendiğinde, bazı kayıtların geriye dönük değiştirildiği tespit edilmiştir. Yapılan işlemlerin mevzuat açısından yanlış olduğu ve muhasebe sisteminin güvenirliğini zedelediği göz önüne alınarak, ilgili hususta sonraki dönemlerde usulüne uygun hareket edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Gecekondu Kanunu Gereğince Oluşturulan Fonun Vadesiz Hesapta Tutulması

Çiğli Belediyesince 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 12’nci maddesi hükümlerine göre oluşturulan fona aktarılan tutarların vadeli hesapta tutulması gerekirken vadesiz hesapta tutulduğu dolayısıyla nemalandırılmadığı görülmüştür.

İşgal Altındaki Bazı Taşınmazların Ecrimisil Karşılığında Kullandırılması

Belediyeye ait taşınmazların incelenmesi neticesinde, bazı taşınmazların kiralama yerine ecrimisil alınmak suretiyle kullandırıldığı görülmüştür. mülkiyetleri Belediyeye ait olup işgal altında olan bütün taşınmazların tespit edilerek tahliye yoluna gidilmesi ve ecrimisilin bir kiralama yöntemi olarak kullanılmayıp kuruma ait taşınmazların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale yapılmak suretiyle kiralanması gerektiği değerlendirilmektedir.

GAZİEMİR BELEDİYESİ

Belediye Şirketine Ayni Sermaye Olarak Devredilen Bazı Taşınmazların Değer Tespitlerinin Yapılmaması ve Belediye Şirketi Tarafından Doğrudan Üçüncü Kişilere Kiraya Verilmesi

Belediye şirketine ayni sermaye olarak devredilen bazı taşınmazların değer tespitlerinin yapılmadığı ve ilgili taşınmazlarıdan kira sözleşmeleri sona erenlerin belediye şirketi tarafından doğrudan üçüncü kişilere kiraya verildiği görülmüştür. Sonuç olarak, ilgili işletme ve taşınmazların belediye şirketi tarafından işletilmeyip üçüncü kişilere ihale yapılmaksızın kiraya verilmesi 2886 sayılı Kanun’un devre dışı bırakılmasına neden olacaktır. Dolayısıyla devredilen taşınmazların doğrudan belediye şirketi tarafından işletilmesinin ya da 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre Belediye tarafından kiraya verilmesinin isabetli olacağı değerlendirilmektedir.

Belediye Kanunu’nda Belirlenen Borçlanma Sınırının Aşılması Belediye’nin borç stokunun 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belirtilen sınırın üzerinde olduğu görülmüştür. kısa vadeli yabancı kaynakların toplam tutarının, dönen varlıklar toplamının yaklaşık iki katı kadar olduğu ve bu durumun gelecekte ilave mali yük oluşturacağı da göz önünde bulundurulduğunda Belediye’nin borçlanmayı gerektirmeyecek bir mali T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 28 yönetim sistemi kurması ve sağlıklı bir nakit planlaması yapması gerektiği değerlendirilmektedir. Bununla beraber borçlanmanın zorunluluk arz ettiği durumlarda da yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine uyulması gerekmektedir.

KARABAĞLAR BELEDİYESİ

Taşınmaz Kayıtlarının Gerçeği yansıtmaması

Belediyenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazların tümüyle kayıt altına alınmadığı, taşınmazlara ilişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değerlemelerin yapılmadığı, ilgili taşınmazları ihtiva eden Yönetmelik ekinde yer alan form ve taşınmaz icmal cetvellerinin düzenlenmediği, taşınmazların amortisman ayırma işlemlerinin takibinin yapılmadığı ve amortisman defterinin tutulmadığı görülmüştür.

Muaf Olunan Elektrik Tüketim Vergisinin Ödenmesi

Belediye tarafından yapılan elektrik faturası ödemelerinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 16’ncı maddesince muaf tutulan Elektrik Tüketim Vergisinin ödendiği görülmüştür. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 16’ncı maddesinde; “Belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımları katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katılma ve katkı paylarından muaftır.” hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm uyarınca, belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık olan, gelir getirmeyen taşınmazlarından olan park ve bahçeler, belediye hizmet binaları, mesleki eğitim kurs binaları, mahalle aralarında yer alan spor sahaları ve kamu hizmeti sunulan diğer binaların inşa ve kullanımlarının katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katılma ve katkı payından muaf olduğu hüküm altına alınmıştır. Belediye hizmet birimlerine ait elektrik faturası ödemelerinin incelenmesinde, kamu hizmetine tahsis edilen, kamunun yararlanmasına açık olan, gelir getirmeyen taşınmazlarından olan park ve bahçeler, belediye hizmet binaları, mesleki eğitim kurs binaları, mahalle aralarında yer alan spor sahaları ve kamu hizmeti sunulan diğer binaların kullanımlarından doğan elektrik faturalarında Elektrik Tüketim Vergisinin ödendiği görülmüştür. Belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazlarına ait elektrik faturalarında muaf olunan Elektrik Tüketim Vergisinin ödenmemesi gerekmektedir.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ

Belediye tarafından başka kurumlara tahsise verilen ve başka kurumlarca belediyeye tahsis edilen binaların muhasebe kayıtlarının yapılmaması

Kurumun varlıklarına tahsis yoluyla giren binalar ile kurumca başka kurumlara tahsis edilen binaların 252 Binalar Hesabına kayıt edilmesi muhasebe ilkeleri çerçevesinde gereklidir. Ancak Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği incelendiğinde 250 Arazi ve Arsalar ve 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri hesaplarının aksine, tahsise alınan ve tahsis edilen binalar için herhangi bir düzenleme olmadığı görülmektedir.

Doğrudan Temin ve Pazarlık Usulüyle Yapılan Mal Alımlarının ve Yapım İşlerinin Yasal Sınırı Aşması ve Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşünün Alınmaması

Belediyenin hesap ve mali tablolarında yapılan incelemede doğrudan temin ya da pazarlık usulüyle yapılan mal alımlarının ve yapım işlerinin mevzuatta öngörülen % 10’luk sınırı aşmasına rağmen aşan kısım için Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığı tespit edilmiştir. Karşıyaka Belediyesi hesaplarında yapılan incelemede, kurumun 2020 yılında mal alımları için 34.555.630,00 TL, yapım işleri için 23.434.000,00 TL tutarında ödenek ayırdığı,2020 yılı için öngörülen limitin mal alımları için 3.455.563,00 TL, yapım işleri için 2.343.400,00 TL olduğu, 2020 yılı içinde 21 ve 22’nci madde kapsamında 6.447.636,53 TL tutarında mal alımı, 7.124.463,14 TL tutarında yapım işi yaptığı, doğrudan temin limitlerinin mal alımları için yaklaşık 2 kat, yapım işleri için yaklaşık 3 aşıldığı buna rağmen %10’u aşan kısım için Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak mal ve hizmet alımları için öngörülen üst sınırın aşılmasına rağmen uygun görüş alınmamasının mevzuata aykırı olduğu, Kanun’da ve Tebliğ’de emredici hüküm niteliği taşıyan düzenlemelere riayet edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir.

İhtiyaçların Karşılanmasında İhale Usulleri Yerine Doğrudan Temin Yönteminin Yaygın Olarak Kullanılması

Karşıyaka Belediyesinin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin gerçekleştirilmesinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleriyle öngörülen temel usuller yerine, yaygın olarak doğrudan temin usulünün kullanıldığı görülmüştür.

Özel Hakka Sahip Olmayan Kişilerden Doğrudan Temin Suretiyle Hizmet Alımı Yapılması

İhtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olmayan kişilerden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22/b maddesi kapsamında doğrudan temin suretiyle hizmet alımları yapıldığı görülmüştür. Özel hakların korunması nedeniyle sadece belirli bir mal veya hizmet tedarikçisi tarafından karşılanması mümkün olan mal ve hizmet alımlarının, ilgisine göre süreklilik arz edenlerinin ihale yoluyla, süreklilik arz etmeyenlerin ise 22/d doğrudan temin yöntemiyle yapılması gerekmektedir.

Büyükşehir Belediyesinin İlçe Sınırları İçerisindeki Kazılardan Elde Ettiği Gelirlerden Belediyeye Aktarması Gereken Tutarlara İlişkin Takibin Yapılmaması

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezinin (AYKOME), Karşıyaka ilçe sınırları içerisindeki sokaklarda yapılan kazılardan elde ettiği gelirlerden Karşıyaka Belediyesine aktarması gereken tutarlara ilişkin takibin yapılmadığı görülmüştür. İlçe sınırları içerisindeki sokaklarda yapılan kazılardan tahsil edilen gelirlerin büyük bir kısmının belediyeye aktarılmaması sonucunda, belediye gelir kaybına uğramaktadır. Bu kapsamda belediyenin bu konu hakkında bir talep yazısı oluşturarak İzmir Büyükşehir Belediyesinden kazılardan elde edilen gelirlerin kendisine aktarılmasını istemesi gerektiği düşünülmektedir.

KONAK BELEDİYESİ

Kiraya Verilen Kent Mobilyalarına İlişkin İlan ve Reklam Vergisinin Tahakkukunun Hatalı Yapılması ve Kira Gelirinin Tahsil Edilmemesi

Kiraya verilen kent mobilyalarına ilişkin ilan ve reklam vergisinin tahakkukunun hatalı yapıldığı ve kira gelirinin tahsil edilmediği tespit edilmiştir.

Farklı İhtisas Komisyonları Tarafından Hazırlanan Raporların Bire Bir Aynı Olması

Belediye Meclisinde görüşülmek üzere ihtisas komisyonlarına sevk edilen aynı konuların birden fazla ihtisas komisyonu tarafından ele alındığı ve bu konulara ilişkin komisyonlarca düzenlenen raporların içeriklerinin ve meclis karar numaralarının tamamen aynı olduğu tespit edilmiştir. Her ihtisas komisyonunun kendi görev alanına giren konuyu görüşmesi ve komisyonlar tarafından hazırlanan raporların komisyonların ihtisas alanıyla ilgili olması gerektiği düşünülmektedir.

Belediye Şirket Personeli Dahil Personel Giderlerinin Yasal Sınırların Üzerinde Olması

Belediye Şirket personeli dahil personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranlarıyla çarpımı sonucu ortaya çıkan tutarın %40’ını geçtiği tespit edilmiştir. İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın 5’inci maddesinde personel giderlerinin toplam giderler içindeki payına ilişkin üst sınır belirlenmiştir. Anılan hüküm gereğince; İdarelerin, şirket personeli de dahil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak miktarın yüzde kırkını aşamaz. Yapılan incelemede anılan mevzuat gereğince, belediye şirket personeli de dahil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak miktarın %40’ını aştığı görülmüştür. Mezkûr mevzuat hükümleri gereğince personel giderlerinin mevzuatta belirlenen düzeye getirilmesi sağlanmalıdır.

MENDERES BELEDİYESİ

Doğrudan Temin Usulü ile Yapılan Alımlarda Sınırın Uygun Görüş Alınmaksızın Aşılması

Menderes Belediyesi tarafından 2020 yılında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında gerçekleştirilen alımların tutarlarının mevzuatla belirlenen sınırı aştığı görülmüştür. Sonuç olarak, Kanun’un 22/d maddesinde belirtilen parasal limitler dâhilinde doğrudan temin usulü ile yapılacak alımlar için aynı Kanun'da belirlenen sınırlara uyulması, sınırın aşılıp aşılmadığının takibi, sınırın aşılması gerekiyorsa da uygun görüş için Kamu İhale Kuruluna müracaat edilmesi ve bu görüş alınmadan sınırı geçecek şekilde alım yapılmaması uygun olur.

İşçilerin Yıllık İzinlerinin Kanuna Uygun Şekilde Kullandırılmaması

Yapılan inceleme sonucunda kurum bünyesinde çalışan 69 işçinin toplam 3.235 gün kullanılmamış yıllık izni bulunmaktadır. Hem mevzuata uygunluk açısından hem de belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla yıllık izinlerin kullandırılması gerekmektedir.

MENEMEN BELEDİYESİ

Vizesiz ve Mevzuatta Öngörülen Süreden ve Sayıdan Fazla Geçici İşçi Çalıştırılması

Belediyede yıllar itibariyle istihdam edilen geçici işçiler için geçici iş pozisyon vizesinin alınmadığı ve bu işçilerin altı aydan az süreyle çalıştırılması gerekirken sürekli olarak çalıştırıldığı ve mevzuatla belirlenen sınırın üstünde geçici işçi çalıştırıldığı görülmüştür.

Belediye Şirketinden İstihdam Edilen İşçilerin Zabıta Olarak Görevlendirilmesi

META-SU Ltd. Şti.’nde işçi olarak istihdam edilen 39 personelin Menemen Belediyesi tarafından hizmet alımı suretiyle zabıta olarak görevlendirildiği anlaşılmıştır.

Mevzuata Aykırı Şekilde Doğrudan Temin Yöntemi ile Personel Hizmet Alımı Yapılması

Menemen Belediyesi’nde mevzuata aykırı olarak doğrudan temin ile personel istihdam edildiği görülmüştür. Mevcut uygulamanın fiili olarak sürdürülmesinin mümkün olmadığı ve keyfi uygulamalara sebep olduğu dikkate alınarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınacak görüşlere göre işlem tesis edilmesi ve mevzuata aykırı işleme neden olanlar hakkında gerekli idari ve hukuki sürecin işletilmesi gerekmektedir.

Doğrudan Temin Limitinin Altında Kalmak Amacıyla Mal veya Hizmet Alımlarının Kısımlara Bölünmesi

Belediye tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarının doğrudan temin limitinin altında kalmak amacıyla kısımlara bölündüğü görülmüştür.

Editör: TE Bilişim