Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan işçiler Ak Parti Hükümeti’nin uyguladığı geler ve vergi politikalarında adaletsizlik olduğunu belirtti. “Geçinmek İstiyoruz, Gelirde Adalet, Vergide Adalet” başlıklı bildiriyi okuyan DİSK Temsilcisi Sarı, hükümetin borçlu, aç ve işsiz bir ülke yarattığını belirtti. Sarı, AK Parti Hükümetinin “Yükseliyoruz, şahlanıyoruz” açıklamalarına karşılık şöyle konuştu:

“”Bizim her gece uykularımız kaçıyor. Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Dün aldığımızı bugün alamıyoruz. Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğünü görüyoruz. Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücreti Türkiye’de diye haykırıyorduk. Bugün durum daha da kötü. Patronlar rekabet gücü kazansın diye sadece Avrupa’nın değil dünyanın en ucuz işçilerinin yaşadığı ülkelerden biri haline geliyoruz. İşçisi çiftçisi bankalara borçlu, emeklileri aç, gençleri işsiz bir ülke yarattılar.”

Böyle gitmez

Hükümete yönelik eleştirilerini sıralayan Sarı, ‘adaletsizlik’ vurgusu yaptı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, şöyle devam etti:

“Hükümet ‘ekonomi büyüyor’ diyor. Oysa işçilerin ekmeği küçülüyor. TÜİK’in alışveriş ettiği marketi tüm emekçiler merak ediyor. Öyle bir market, öyle bir Pazar, öyle bir çarşı yok bu ülkede. Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez. Her gün televizyonlara çıkıp bu ülke büyüyor, şahlanıyor diye övünüyorsunuz. Kim üretiyor, biz. Kim alın teri döküyor, biz. Kim çalışıyor, biz. Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. Gelirde adalet sağlanmalıdır! Enflasyon artı büyüme oranı kadar ücret artışı da yetmez! Neden mi? Vergide de adalet lazım. Asgari ücretin vergisinin sıfırlanması lazım. Tüm kesintilerin hazineden karşılanması lazım.”

Sendikalaşmanın engellenmesi grevlerin yasaklanması, sendikalaşan işçilerin işten atılması gibi sorunlara dikkat çeken Memiş Sarı, “İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu adına bir kez daha sesleniyoruz. Bu masalları dinlemek değil geçim sorunumuza çözüm istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim