Deprem olduğu günden bu yana en büyük destekçimiz olacağına inandığımız TMMOB biz depremzedeleri görmezden gelmekte, sorunun çözümü için dişe dokunur bir öneri sunmamaktadır. TMMOB’un “devlet evlerinizi bedavaya yapsın” talebi gerçeklikle bağdaşmamakta, popülist bir söylem olmaktan öteye geçmemektedir. Ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik koşullar herkesin malumudur. Hal böyleyken sorunların çözümü için gerçekçi politikalar üretme gerekliliği ortadadır. Ülkemizdeki enflasyonist etkiyle birlikte kentsel dönüşüm için ödenmesi gereken miktar 600.000-700.000 liralara kadar yükselmiştir. Bu düzeydeki meblağları depremzedelerin ödemesi olanaksızdır. Emsal artışının mevcut durumda tek çıkış olduğu aşikardır, aksi durumda depremzedelerimiz arsa paylarını yok paraya satmak zorunda kalacak ve mecburi bir göçe maruz kalacaktır. TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, böylece arsalarımıza bölgede sayısı gitgide artan gökdelenlerin inşa edilmesine razı mıdır? Sürecin başından bu yana iki temel gereklilik olduğunu kararlılıkla ifade ediyoruz: Birincisi yerel yönetim tarafından sağlanacak olan emsal artışıdır, ikincisi merkezi hükümet tarafından sağlanacak olan faizsiz kredi desteğidir. 

TMMOB depremde hasar görmüş evlerin yenilenmesinin önüne geçerek, olası bir depremde yaşanacak olan can kayıplarının sorumluluğunu üstlenecek midir? Emekten ve halktan yana olan TMMOB’u, tarihi boyunca olduğu gibi halktan yana olmaya, depremzedelerimizin hayatını karartan bu kararını gözden geçirmeye ve davadan çekilmeye davet ediyoruz. Düşün yakamızdan!

“RAKI SOFRASINDAN İTİRAZ EDİLMEKTE” 

Manhattan diye sevinilen, göklere çıkarılan Bayraklı projesinde yüksek katların hepsi dururken  depremzedenin 1-2 katına sorun yaşananlara kapak olsun diye bu pankartı buraya asıyoruz. Bayraklı bölgesinde emsalimize karşı çıkan TMMOB’un makine mühendisleri odası 17 kat ve 17’nci katta rakı sofrası kurulmakta ve oradan bize itirazlar yapılmaktadır.  

İKİ BAŞKAN VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ
Yapılan eylemi Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay da takip ederken, eylem sonrası kendilerine sitemde bulunan vatandaşlar ile bir araya geldiler. Makine Mühendisi olduğunu belirten bir vatandaşın 'Neden bu kadar bizden kopuksunuz, neden yanımızda değilsiniz?' eleştirisine yanıt veren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman,"Biz sizden kopuk değiliz, depremin hemen ardından ben Bayraklı'ya geldim ve hep oradaydım, sadece bir iletişim kopukluğu olduğunu düşünüyorum. Bunlar konuşarak çözülebilecek sorunlar, sizlerin mağduriyetini anlıyoruz. Ayak üstü konuşulacak konular da değil bunlar. Bir gün oturalım ve hep birlikte konuşarak çözüm yolu bulalım" ifadelerini kullandı. İki başkan farklı vatandaşlarla iletişime geçerken sohbetler tatlı sonla bitirildi.

Editör: TE Bilişim