SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim günü yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, ağır yara alan Bayraklı ilçesinde, 79 bin bağımsız bölüm dönüşüm için 'emsal artışı' için belediye meclisinde alınan karar tatmin edici bulunmadı.

İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, "Yüzde 10 emsal artışı bizim için olmayacak bir şey. Bu kadar dert ve sıkıntının içinde yüzde 10 veriyorum demek depremzedeler ile dalga geçmektir" dedi.

Başkan Özkan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘emsal artışı verin’ talimatının adeta hiçe sayıldığını düşündüklerini de belirtiren, "Belediyedeki tartışmalarda yüzde 10 yetmez diyorlar, bu söyleme karşı yapılan açıklamada o zaman devletin faizsiz kredi vermesi gerekiyormuş. Bu söylemler tam anlamıyla top çevirmek, hedef saptırmaktır. Kılıçdaroğlu'nun emsal artışı söylemi bu kadar az değildir. Yani bu yapılan yüzde 10'luk hamle, 'Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun söylediğini yapmış gibi olalım bari' kararıdır” dedi. Özkan şunları söyledi.

“Sayın Tunç Soyer’i yanımızda göreceğimizi düşünüyoruz. Bayraklı Belediyesi Meclisi'nde verilen yüzde 10'luk karar Büyükşehir Meclisi'nden geri dönecek ve yüzde 30 olan beklentilerin karşılanacağını umuyoruz. Depremin en fazla hasar verdiği ilçede yüzde 10'luk artış kötü bir örnek olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin halkçı başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bizim sorunlarımızı anladı ve yüzde 30 emsal artışı talebimizi İzmir ziyaretinde söylemleri ile onayladı.”

“Kentin üç mahallesi yok olmuş”

Bayraklı Belediyesi’nin, önceki açıklamalarında emsal artışıyla ilgili “Kesinlikle bizim sorumluluğumuzda değil” söylemlerine rağmen, meclisten geçen yüzde 10’luk artışı eleştiren Özkan, “11 ay sonra neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilemedik. Bu zamana kadar bize yalan mı söylendi? Yok doğruydu, bugün kanunsuzluk yapılıyorsa neden yapılıyor? Evini barkını bırakmış, Bayraklı’yı terk etmiş insanlar, kentin üç mahallesi yok olmuş. Neden bugüne bıraktılar onu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

“Ben olsam, 11 aydır yuvasından olmuş insanlar yerine ben dert çekerdim”

Yüzde 30’luk bir emsal artışının haricinde kararların işlerine yaramadığını vurgulayan Özkan, “CHP’nin Halkçı Başkanı yüzde 30’a evet dedi. Kendisi belediyelere emir verdi, vatandaş ne istiyorsa yapın dedi. Alttaki belediyeler, halkçı değil midir bilmiyoruz. İpe un seriliyor gibi geldi. Kendisinin yerine koyuyorum kendimi, bölge sorumlusu olsaydım, 11 aydır yuvasından olmuş insanlar dert çekeceğine ben çekeyim derdim. Hem büyükşehirin kapısını aşındırırdım, çevre şehircilik bakanlığının kapısını aşındırırdım. Şimdiye kadar çözüm ürettirirdim. Burnumuzdan getirdiler mutluluğumuzu” diye konuştu.

“Depremzedelerin canına tak etti”

Depremzedelerin, ayın 15’inde yapılacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Toplantısı’nı beklediklerini açıklayan Özkan, “Çaresiziz şu anda. Depremzedenin artık canına tak etti. Eforumuz düştü, depremzedelerin önüne geçemiyoruz. Bayraklı Belediyesi’nin önüne gidip çadır kuracağız diyorlar. Büyükşehiri bekliyoruz. Gerçekten bu kadar umarsız bir şey çıkarsa elbette bizi dışarıdan kimse içeri alamaz. Kış gelmiş herkes dışarda bir yerlerde kentini terk etmiş, insanlar evlerine girmeye çalışıyor. Bir güç, evlerine girmemeleri için baskı uyguluyor. Ama biz, sayın Soyer’in duyarlılığına saygı gösteriyoruz. Bu kararın, büyükşehirden döneceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim