DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, Ataşehir Mahallesi'nde bulunan Çiğli Belediyesinin iştiraki olan Çiğli Gıda Şirketi'ne ait kafede toplanan grup adına yaptığı açıklamada, 31 Aralık 2020'de Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) sona erdiğini söyledi.

Yeni TİS için görüşmelere başladıklarını belirten Ozan, görüşmelerin belli bir noktada tıkandığını belirtti.

İşçilerin 31 Aralık'tan bu yana olan TİS farklarını belediyenin parası olmadığı için ödemeyeceğini kendilerine iletildiğine değinen Ozan, bu ödemeyi taksit yaparak ödenmesi önerisinde bulunduklarını, aradan 22 gün geçmesine rağmen hiçbir şekilde ödeme yapılmadığını aktardı.

TİS'te bağlanmış olan ve bordrosu dağıtılmış olan yüzde 20 ortalamaya denk gelen zammın yerine yüzde 15'lik zamma geçildiğinin de ifade edildiğini aktaran Ozan, ayrıca ikramiyeler konusunda da ödeme yapılmayacağının bildirildiğini söyledi.

Çiğli Gıda Şirketi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şirkete bağlı çalışanlar adına yetkisi olmayan sendika yönetiminin 14 Temmuz'da eylem yapacaklarını şirket yönetimine bildirdiği ifade edildi.

Salgın nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır kapalı olan tesislerin 1 Temmuz itibariyle hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"1,5 yıldır hiçbir çalışanın fiili olarak çalışmamasına rağmen, şirket çalışanları kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış ve üzerine maaşlarının tamamı karşılanarak ek ödemeleri yapılmıştır. 14 Temmuz'da yetkisi olmayan sendika yönetimi 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak şekilde, çalışmayan şirketten zam farkı talebinde bulunmuştur. Buna ek olarak yine fiilen çalışmayan şirketten Ocak - Haziran tarihleri arasındaki ikramiye ödeneğini de talep etmiştir. Sadece 2 haftadan beri açık olan Çiğli Gıda Tesisi Akvaryum Kafe Restoran'ın mali durumu bu talebi karşılayamadığından, şu an için herhangi bir ödeme yapılamayacağı sendika yönetimine bildirilmiştir. Buna rağmen sendika yönetimi mesajlar atarak şirket çalışanlarını hukuksuz bir eyleme yönlendirmiştir."

Şirketin ticari faaliyetlerine engel olan bu eylemle birlikte Akvaryum Kafe Restoran'dan faydalanmaya çalışan Çiğli halkının restorana alınmadığını ileri sürüldüğü açıklamada, kafenin girişine sandalyelerle bariyer yapılarak vatandaşların girişinin engellendiği iddia edildi.

Çalışanların 3 gün boyunca kanunsuz eylem yaptığının öne sürüldüğü açıklamada, "08.00-24.00 saatlerinde hizmet veren iş yerlerini bugün saat 17.00 itibariyle terk etmişlerdir. Şirket mali açıdan büyük zarara uğratılmıştır. Tüm bu süreçler Çiğli Gıda Şirketi'nin, çalışanların iş akdini fesih etmesine mecbur kılmıştır. Ancak DİSK Bölge Temsilciliği ile görüşmeler devam etmektedir." denildi.

Editör: TE Bilişim