CHP Konak İlçe Başkanlığı, yurtlara yerleşemeyen, yüksek kiralar nedeniyle Buca Hasanağa Bahçesi’nde ve Ege Üniversite Kampüsü’nde kalan öğrenciler için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. CHP Konak Gençlik Kolları Başkanı Okan Uslu da üniversite öğrencilerine verilen 650 TL öğrenim kredisine yönelik eleştiri yaptı. Hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan Uslu, “Barınacak yer bulamadığı için zor şartlarda üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yaptırmayan on binlerce genç arkadaşımız sokakta kaldı. Buna sessiz kalan, yükselen fiyatlara müdahale etmeyip sadece izleyen hükümet yine sınıfta kaldı” açıklamasını yaptı.

“YETİMİN HAKKINI YEMEYE DEVAM EDİYORLAR”

385 bin öğrenci kapasiteli olan ve başvuruların yalnızca 10'unu karşılayabilen KYK yurtlarına yenisini eklemediğine dikkat çeken Uslu, “500 milyon dolarlık uçak filosu ile gezen hükümetimiz yine sınıfta kaldı, biz sokakta kaldık. 2011 yılında 240 TL'lik öğrenci kredisiyle 156 dolar alınırken, bugün 650 TL'lik öğrenci aylığıyla yalnızca 80 dolar, yani on yıl öncenin neredeyse yarısı kadar dolar alınabiliyor. TV kanallarında ‘Sanki dolarla mı maaş alıyorsun’ diyenler ise milletin sırtından geçinmeye, yetimin hakkını yemeye devam ediyor” diye konuştu.

“EJDER MEYVELİ SMOOTHIE’DEN 5 BARDAK İÇEBİLİRSİNİZ”

Verilen öğrenim kredisi ile ne yapılabileceğine ironili bir şekilde aktaran Uslu, şunları ifade etti: “Şimdi 650 TL'lik KYK kredisiyle nasıl geçinilemez kısaca onu anlatalım. 1+1 40 metrekare evi 2500 TL'ye tutmak için 4 arkadaş bir araya gelip biriniz mutfakta, biriniz lavaboda, iki kişide salonda yatarsa tutabilirsiniz, bardağı 130 TL olan ve saraylarda yaşayanların aşina olduğu ejder meyveli smoothieden 5 bardak içebilirsiniz, 410 tane öğrenci birleşerek Emine Erdoğan'ın 266 bin liralık saatinden alabilir 410 günde bir gün zengin hissedebilirsin. Eğitiminiz bittikten sonra öğrenim kredilerini ödemeyeceğiniz için hakkınızda açılacak icra dosyaları için avukat parası biriktirmek de iyi bir seçenek olabilir. Eğlenmek mi istiyorsunuz? Kiraydı, kitaptı, faturalardı derken harçlığınız bittiyse ama eğlenmek istiyorsanız, bir mekânın karşı kaldırımına oturup müziğe eşlik edebilirsiniz. Gülüyoruz ağlanacak halimize... Ama bir an bile mücadeleden geri kalmıyoruz. Toplumsal duyarlılıkları ile tüm vatandaşlarımızı ve özellikle ev sahiplerini bu mücadeleye kulak vermeye davet ediyoruz. Geleceğinizin teminatı olan gençlerimizi sokakta bırakmayalım.”

GRUŞÇU, “GENÇLER KADERİNE MAHKÛM EDİLİYOR”

Açıklamaya katılan CHP Konak İl Başkanı Çağrı Gruşçu ise, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıla yaklaşan tarihinin 80 yılında elde ettiği tüm birikimleri ve başarıları sadece 20 yılda yabancılara ve yandaşlara peşkeş çeken AK Parti hükümeti elde edilen gelirlerle kendine uçaklar, saraylar, adalar alırken ülkenin gençlerini görmezden gelmeye, kaderine mahkûm etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOKTAN SINIFTA KALDINIZ, KOPYA SİZİ KURTARMAZ”

Gruşçu, CHP’li belediyelerin öğrencilere verdiği destekleri aktararak, “İstanbul Büyükşehir Belediyemizin toplam 650 yatak kapasiteli 3 kız yurdunu, İzmir Büyükşehir Belediyemizin eğitimde fırsat eşitliği ilkesi kapsamında 5000 üniversite öğrencisine yönelik burs projesini eğer bilmiyorsanız bizler gençlere hizmet etmek isteyen Cumhuriyet Halk Partililer olarak sizlere anlatabilir, çalışmalarımızı dikkatle incelemenize yardımcı olabiliriz. Biz öğrencilerimizin hiç birinin kopya çekmesini istemeyiz tabi ki ama hizmet okulunda Ak Parti olarak bizden kopya çekerseniz, biraz olsun yüksek notlar alabilirsiniz, fakat şunu da sakın unutmayın, siz çoktan sınıfta kaldınız. Kopya bu saatten sonra sizi kurtarmayacaktır” sözlerine yer verdi.

“TÜM SORUNLARLA MÜCADELE EDECEĞİZ”

CHP iktidara geldiğinde gençlere yönelik yapılacak faaliyetleri anlatan Gruşçu, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiğimizde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da söylediği gibi, milletimizin oyundan çok, sorunlarına talibiz. Bizler sorunlarla boğuşan bir Türkiye değil, nefes alan bir Türkiye için mücadeleye hazırız. Bu doğrultuda tüm sorunlarla mücadele edecek, hiçbir gencimizin mağdur olmasına, kendi ülkelerinde yabancılaştırılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

“HERKESİN EŞİT OLDUĞU BİR SİSTEMİ BİRLİKTE KURACAĞIZ”

Gruşçu, CHP önderliğine iktidar kurulduğunda, gençler için istihdam seferberliği başlatılacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Gençlerimizin istihdamını, eğitim desteğinin garantisini sağlayacak, güvenceli istihdamını sağlayacağız. Gençlerimizin eğitim sisteminin nesnellik ve bilimsellikten uzak olmasından şikayetçi olduğunu gözlemliyoruz. Darbe ürünü YÖK'ün kaldırılmasını, üniversite rektörlerinin tüm bileşenlerin seçimiyle geleceği bir düzenin kurulmasını sağlayıp, hak ettiğimiz eğitim sistemini kuracağız. Gençlerin tabuların olmadığı, her düşüncenin tartışmaya ve dikkate değer görüldüğü bir ortamda ifade özgürlüklerini kullanabilecekleri bir düzene ihtiyaçları var. Yargının bağımsız olduğu, herkesin hiçbir ayrım gözetmeksizin eşit olduğu bir sistemi hep birlikte kuracağız.”

Editör: TE Bilişim