SON MÜHÜR/Meclis Toplantısı Başkan Vekili Mustafa Özuslu tarafından yönetildi. Birinci toplantıda Cumhur İttifakı ve AK Parti’nin emsal artışı önergelerinin önergelerin reddedilmesini eleştiren muhalefet, bu önergelerin yeniden değerlendirilmesini istedi.

Gündem dışı konuşmalarsa söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, verdikleri emsal artışı önergesindeki isteklerini yeniden sözlü olarak dile getirdi. Boztepe, Millet İttifakı’nın desteğini istedi, şunları söyledi:

“Dün burada verdiğimiz bir önerge vardı. Üzerinde uzun çalışılmış ve uğraş verilmiş bir önergeydi. Bizim orada herhangi bir şekilde siyaset yapma düşüncemiz olmadı. Biz daha önce depremin arkasından esaslarla iğli 4-5 ay çalışma yaptık. Fakat eksikti. Biz o zaman önerdik. AK Parti grubunda ilk olarak ben önerdim. Yani bunun sadece depremde zarar gören binalar çözülmeyeceğini ve tüm kente yaygınlaştırılmasını önerdik. Dün iyi düşünelim diye rica ettim. Dün bir karar aldık. Sadece Bayraklı için. Bu kenti kendi içinde gettolara bölmeyelim. Karşıyaka’nın, Karabağlar’ın, Konak’ın ihtiyacı var. Gelin bu yanlıştan dönelim. Bu önergenin altına 4 grup başkanvekili imzasını atsın. İBB’nin önergesi olsun. Başkanlık önergesi olsun. Bundan çıkacak siyasi rant varsın sizin olsun, yeter ki bu kent kazansın.”

Boztepe Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in attığı tweet ile ilgili ise “Müjde diyor. Neymiş o? Sadece Bayraklılı vatandaşlarımızı kapsayan bir haber. Diğer ilçelerde yaşayan arkadaşlarımızın hesabını soracağına inancım tam” dedi.

Özüslu’nun müdahalesine tepki

Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun Ak Partili Hüsnü Boztepe’yi uzun konuşması ve söreyi aşması konusunda uyarması ise mecliste gerilime sebep oldu. Özuslu, Boztepe’nin kendisine yanıt vermesi ve konuşmasını bitirtmemesinin ardından mikrofonun kesilmesini istedi. Boztepe’nin “Bunların altında kalırsın” söylemi üzerine sesini yeniden yükselten Özuslu, “Burası İBB meclis. Buranın kuralları var. Bu kurallar Sayın Boztepe için de geçerlidir” dedi ve Boztepe’ye hitaben “Burada provokatörlük yapma. Bu meclisi germe. Buna CHP de AK Parti de izin vermez” diye konuştu. Araya giren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Sayın Başkanım siz de sakin olun. Sesinizi yükseltmeden” dedi. Hızal’ın bu ayarısı üzerine Özuslu ise Boztepe’yi işaret etti, “Anlamıyor” dedi.

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise Özuslu’ya hitaben “Meclisi yöneten kişi olarak sizin daha sakin olmanızı beklerdik ama sanıyorum ki şeker probleminiz var. Sayın Boztepe’ye söylediğiniz ‘anlamıyor’ ifadesi şık bir ifade değil” dedi. Özuslu, ise Yıldız’a “Benim şeker gibi bir problemim yok. Bu meclisin Hüsnü Boztepe gibi bir sorunu var” karşılığını verdi.

Kent genelinde olabilir

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, önergenin kabul edilmemesinin kent genelinde emsal artışı çalışması yapılmayacağı anlamına gelmediğini belirtti. Kökkılınç şöyle konuştu:

“Burada CHP’li meclis üyesi arkadaşlarımız çok güzel bir karara imza attılar. Bayraklı’da yaşayan depremzede vatandaşlarımız bundan duydukları memnuniyeti dile getirdiler Bir konuda Millet İttifakı meclis üyelerimizin söylemleriyle ilgi bazı yanlış algılara yol açacak şekilde AK Partili arkadaşlarımızın söylemleri oldu. Dün verilen önergede genel bir imar düzenlemesinden bahsediliyor. İçeriğinde emek veriliş olabilir. Ama metin o kadar uzun ve İBB’ye karşı kurumsal kimliğinin itibarına zarar verecek şekilde kaleme alınmış ki biz büyük bir üzüntü duyduk. Ben bu açıdan kendilerini kınıyorum.”

Hızal da Özuslu’yu eleştirdi

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Özuslu’nun sözlerini kınadı, “Üslup ve usul konusunda bir konuya değinmek istiyorum .Bu meclisin Hüsnü Boztepe sorunu yok. Meclis yönetenlerin Hüsnü Boztepe takıntısı var. Meclis başkan vekili olarak ‘anlamıyor’ gibi ifadeleri ya geri alacaksınız ya da ben grup olarak iade ediyorum” diye konuştu.

Hızal İZBETON ile verdikleri reddedilen önerge hakkında ise şu açıklamayı yaptı:

“Biz, İBB ile alakalı bazı eleştirileri ortaya koyduğumuzda her zaman olduğu gibi savunma refleksiniz harekete geçiyor. Ama şöyle bir savunma yapamıyorsunuz: Olur mu öyle şey. Büyükşehir, sizin söylediklerinizi yapmıyor ama şunu şunu şunu yapıyor diyemiyorsunuz. Olayı genel siyasete vuruyorsunuz. Siz devletin hiçbir kurumunun hiçbir çalışmamasını kabul etmiyorsunuz. İşinize geleni kabule edip işinize gelmeyeni kabul etmiyorsunuz. Devletin ve hükümetin 18-19 yılda neler yaptığını arkadaşlarımız anlattı. İBB bugüne kadar kentsel dönüşümle ilgili ne yapmış, kentsel dönüşüme ilişkin olarak kurtarıcı olarak gördüğü İZBETON ile ne yapılmış? İBB, şehrin değişik alanlarında bugüne kadar 30-33 bin civarında kentsel dönüşüm çalışması yapması gerekirken bugüne kadar sadece bin civarında dönüşüm yaptı. ‘Neden yapıyorsunuz’ diye soruduğumuzda ‘Yasal mevzuat sorunları var’ denildi. İhaleye şirketler girmiyor denildi. Geçen yıl kendinize bir kurtarıcı buldunuz ve ‘Şirketler ihaleye girmiyorsa bizim bir şirketimiz var, İZBETON. İhalelere onunla girelim’ dediniz. İZBETON geldi, Örnekköy’de 2 etapta bin konut, Gaziemir’de de 300 konut yapmak üzere İBB Meclisi’nden yetki aldık. Yer teslimi 1 yıla yakın bir süre önce yapılmış. Bugüne kadar İZBETON’un Örnekköy kentsel dönüşüm alanında neler yaptığını biliyor musunuz? Çok eleştirdiğiniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aylar gibi bir sürede sizin 15 yılda yapamadığınızı yaptı. İZBETON’un bütçesi 1 milyar. Nerede bu paralar? Bunun hesabını İzmirlilere vereceksiniz” ifadelerini kullandı.

Hızal belediye şirketi İZBETON batık olduğunu da iddia etti, “Bütün kabahat İZBETON’da değil. İBB’de ne yaşanırsa orada da yaşanıyor. İBB, bundan 2,5 yıl önce kredibilitemiz yüksek diye övünüyordu. Demek ki İzmir’de sadece ekonomik problem İZBETON’da değil. Bunun sebebi de Tunç Soyer. Bundan 2,5 yıl önce meclis üyesi olduğumuz aylarda Tunç Soyer, tecrübeli bir belediye başkanıydı. Tunç Soyer Seferihisar’ı bıraktığında o günün parasıyla 119 milyonluk gayrimenkul satışı yapmış, borç batağında bir Seferihisar Belediyesi bıraktı. Biz o zaman da eleştirmiştik ve aynını burada yapmaması için uyarmıştık. Tunç Soyer, bizim uyarılarımıza kulak tıkayarak İBB’yi bir borç batağına sürüklüyor. Bugün İBB, tarihinde hiç olmadığı kadar büyük bir kriz içerisinde. Bundan sonraki noktada personel maaşları ödenemeyecek” dedi.

Editör: TE Bilişim