SON MÜHÜR/ 

İşyerlerinin kapalı olması ve kısıtlılık sürecinde büyük sıkıntılar yaşayan Berber ve Kuaförler, 21-24 Ekim İzmir Kuaför, Estetik-Kozmetik ve Güzellik Fuarı’na hazırlanıyor. Gaziemir’de Fuarİzmir’de düzenlenecek fuarın yeni bir atılım için adım olacağına inanan Kuaförler Odası Başkanı Apaydın, “Geçtiğimiz süreçte en çok zarar gören sektörlerin başında bizler geldik. Hepimiz panikledik, bir anda hayat durdu ve ardından da dükkanlarımız kapatıldı. Bizim sektörümüzde ekmek parasını çıkarabilmek için ve ev ekonomisine katkı vermeye çalışan arkadaşlarımız çok etkilendi” dedi.

Henüz toparlanamadık

Başkan Şükrü Bilgin açıklamalarında biraz daha rahatladıklarını belirtirken, henüz insanların korkularını atamadığı, kapalı alanlara giremediği için sıkıntının sürdüğünü ifade etti. Bilgin şunları söyledi:

“Çok zarar ettik ve çok zorlandık. Kiralarımızı ödeyemedik. Dükkan sahipleri bu süreçte dahi kiraları arttırmayı istedi. Çoğu arkadaşımız dükkanlarından çıkmak zorunda kaldılar. Devletin desteğine “çam sakızı çoban armağanı” demek istiyorum. Bir destek olarak göremiyorum. Çok ciddi kiralar ödeniyor çünkü. Personeli olan kişilerin sigortası, kendisinin Bağ-Kur’u var. Kullandığımız malzemeler de bir anda arttı. 20 liraya aldığımız eldivenler 70 liraya çıktı. Tek kullanımlık havlular 10 kuruştan 1 liraya çıktı ve biz bunu müşteriye yansıtamadık. Çünkü yüzde 100 zam yapmamız gerekiyor fakat bu süreçte pek mümkün değil. Yaralar kapanmadı fakat günlük geçinme derdiyle uğraşıyoruz.”

Düğün sezonundaki sıkıntılar

Düğün sezonu içinde de bazı yanlış uygulamalar olduğunu aktaran Apaydın; “Fotoğrafçı da bir kuaförle anlaşıp “Gelin Başı” da benden diyor. Düğün salonları da aynı şekilde. Herkes kendini düşünerek hareket ediyor” dedi.

Lazer uygulamaları yasaklandı

Başkan Apaydın, Danıştay’ın lazer epilasyon ve benzeri cihazların kuaförlerde kullanılmasını yasaklamasına da tepki gösterdi. Sezai Apaydın, şöyle devam etti:

“Evet son zamanlarda çok artış var fakat ben hiç olumlu karşılamadım bu süreci. İnsanların bir geçim kaynağıydı güzellik salonları. Doktorlar da bu süreçte Güzellik Salon İşletmecilerinden daha çok kazandı fakat asıl işletmeci doktorlar değildi. Doktorlar Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı karara da dava açtı ve 4 yıldır süren dava ile de bu kara bozuldu. Elbette doktorların raporları da bu değerlendirmede önemli oldu. Bu tarz durumlarda da bize yetki verilip gerekli kontrolleri yapmamız sağlanabilirdi. Bizi İl Sağlık Müdürlükleri ile entegre etmeleri gerekiyor. Ki kullanıp kullanılamayacağını netleştirelim. Bilmedikleri pek çok cihaz için kullanma kararını da onlar çıkartıyor ne yazık ki. Bu kararla halen mücadelemiz sürüyor. Danıştay Genel Kurulu’na sunuyoruz, İnşallah güzel bir karar, hakkaniyetli bir karar çıkar.”

Büyük yatırımlar yaptık

Kuaförlerin bu cihazlara büyük yatırımlar yaptığını da belirten Oda Başkanı şunları söyledi:

“Bize serbest denildiğinde bu cihazlar binlerce ürün alındı. Bu cihazlar en azından 15-20 bin Euro civarında. Bu kadar insana satılması için izin verdiniz, şimdi bu kararla ekonomimize, alan insanların maddiyatına yazık değil mi?.”

Keyifli şovlar yapılacak

21-24 Ekim İzmir Kuaför, Estetik-Kozmetik ve Güzellik Fuarı’nın en son 2007 ve 2008 yıllarında yapılan fuarlardan sonra başarılı geçmesi için çalıştıklarını belirten Başkan Şükrü Apaydın, “Bir senedir çalışıyoruz ve umarım çok güzel geçer. Asıl amacımız bu fuarı İzmir’e kazandırmak; hem ekonomik olarak kazandırmak hem mesleğimiz adına yenilikler getirmek hem de kuaför ve berberler olarak alış-veriş olması. Daha keyifli geçmesi adına etkinliklerimiz de olacak. Güzellik fuarı olunca ilk gün boyunca çok güzel ve keyifli şovlarımız olacak” diye konuştu.

İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin de son süreç ve fuar ile ilgili bilgiler verdi, “Yönetime geldikten üyelerimize yönelik planladığımız birçok etkinliği yaşanan süreç nedeniyle yapamadık. Aidatlardan topladığımız parayı üyelerimize paylaştırdık ama tabii yeterli olmadı. Belediyemiz ile iletişime geçtik. Bu süreçte zorlandık fakat bize tasarrufu tekrar hatırlattı ve önemini yeniden belli etti. Şu an berberlerimiz, özellikle yeni kesim şaheserler koyuyor ortaya, hayran kalmamak mümkün değil” dedi.

Fuar ile ilgili olarak da düşüncelerini ifade eden Bilgin, şunları söyledi:

“Fuar gerçekten önemli. Sektörümüz bu fikre biraz mesafeli olsa da fuar eşittir sektörün gelişenleri ve bileşenleri. Hemen her şehir kendi çapında fuar yapmaya başladı. Üyelerimizi davet edelim, bulunsunlar fakat önemli olan sürdürülebilir olması. İlk kez fuar görecek olan arkadaşlarımız da var. Onlar için de çok farklı bir tecrübe. Her fuara bir şov ekibiyle katılıyoruz herkesin sahne tozunu yutması için. Biz bir sanat yapıyoruz ve bu sanatın görülmesi de bizim için çok önemli. Halka açık bu fuar sayesinde de vatandaşlarımız bu sektörü daha yakından görebilirler.”

21-24 Ekim’de düzenlenecek fuar Fuarİzmir’de 11.00 ile 18.30 saatleri arasında halka açık olarak gerçekleşecek.

Editör: TE Bilişim