SON MÜHÜR-HABER MERKEZİ/Pandemiyle birlikte, yerel yönetimlerin de oldukça sıkıntıya girdiklerini belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, pandemiyi en kısa sürede atlatma dileklerinde bulundu. Başkan Gümrükçü, “Rakamlar artıyor, dördüncü pik söylemleri gündemde. Umarım buradan geri döneriz, aşılama başarıya ulaşır. Yerel yönetimler, sosyal yardımlarla ihtiyaç sahiplerine destek oluyordu, pandemiyle birlikte işi gücü olan insanlar dahi kırılgan duruma düştüler. 1 temmuz itibariyle KÇÖ desteği sonlandırıldı. Desteğin kesilmesiyle iflaslar gelmeye başladı” dedi. Geçmişteki çalışmaların üzerine koyarak devam etmeleri gerektiğini belirten Başkan Gümrükçü, yarattığı altyapıyla üzerine koyarak gideceklerini açıkladı.

“Kadınlarımız sorunlarımıza iki elle sarılıyor”

Yapılan incelemelere göre, Türkiye’de, Çiğli’nin kadın istihdamı konusunda Karşıyaka Belediyesi ardından 6’ncı olarak geldiklerini belirten Başkan Gümrükçü, “ Sorunu tanımlayıp havada bırakmadan çözüme odaklanıyorlar. Türkiye 6’ncısıyız kadın istihdamı konusunda. Arkasından iki kadın müdür ataması daha yaptık, Türkiye’de 5’inciyiz şu anda. Kadınların pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Toplumsal cinsiyet eşitilğini sağlamak sosyal demokrat olarak bizim görevimiz hem de Başkan olarak hassasça yaklaştığım bir konu. Kadın arkadaşlara şans veriyoruz, önemli çalışmalara imza atıyorlar. Genç işsiz konusunda güzel çalışmaları var. İşsizliği, yerel yönetimlerin çözebilmesi zaten mümkün değil. İstihdam eksikliği tam istihdam kapitalizm koşullarında imkansızdır. Fakat ‘İşte Çiğli’, ‘Kent Rehberi’ gibi, Rüya Hanım var onun projeleri, çok yol kat ettik. Çiğli’de, kamu kurumlarıyla birlikte yürüttüğümüz meslek edindirme kurslarında, 400 üzerinde kadın eğitim alıyor. Gençlerin istihdamı önemli, kadınlarımızla başladık ve devam ediyoruz. Www.istecigli.com üzerinden başvuru yapabilirler” dedi.

Pandemi dönemi boyunca ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı, tüp yardımı gibi yardımlar gerçekleştirdiklerini söylerken, işsizlik konusu için de çeşitli çalışmalar yürüttüğünü bildirdi. Çeşitli meslek edindirme kurslarıyla, “Kent Rehberi” çalışmalarıyla pandemi döneminde yaşanan işsizlik sıkıntısına da parmak bastıklarını iletti.

“Harmandalı Çöp Tesisi’nde çöpler artık kaymayacak”

Çiğli’nin Harmandalı Şirintepe bölgelerinde yaşanan heyelanların, çöp tesisinden kaynaklanmadığını belirten Başkan Gümrükçü, bölgedeki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Bölgede yaşanan sorunla, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa mücadele ettiklerini dile getiren Başkan Gümrükçü, “ AFAD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, bölgede raporlar tutup incelemekteyiz. Büyükşehir, çalışmalarını başlattı. Çöpün başına kazık çaktıktan sonra, bu bölgelerde oluşturulan kirişlerle heyelanı engelleyeceğiz. Bölge insanları, çöp tesisinden kaynaklandığını belirtse de, Büyükşehir durumun bundan dolayı olmadığını açıkladı” ifadelerini kullandı.

Harmandalı bölgesinde yaşanan heyelan probleminde, asıl sorunun bölge halkının can güvenliği olduğunu belirten Başkan Gümrükçü, burada yaşayan 20 civarı aileden söz etti. Bölgenin aslında imarsız olmasından kaynaklı yaşanan sorunlara değinen Başkan Gümrükçü, “ Bölgede imarsızlık gibi bir sorunumuz var, fakat Büyükşehir ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmalarımız sürüyor. Bölgeyi afer bölgesi olarak ilan edelim dedik, ekonomik destek sağlanır diye devletten. Fakat bölgede kentsel dönüşüm ve riskli bölge tartışmaları var. 10 hane ile haftaya randevulaştık, onlarla toplantı yapacağız. Ekonomik katkıları, imarı konuşacağız” sözlerini aktardı.

Yedi sene önce, Güzeltepe’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm ilan edilmiş bir bölge olduğunu belirten Başkan Gümrükçü, bayramdan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ile görüştüklerini belirtti. Planlamaların sonlandığını, fakat pandemi dolayısıyla vatandaşla buluşmanın ertelendiğini bildirdi. Son halini görüşüp, Eylül 2021 tarihinde temelinin atılacağını planladıklarını dile getirdi.

Tramvay Çiğli’ye yeni bir soluk kazandıracak

Çiğli Tramvayı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyere teşekkürlerini ileten Başkan Gümrükçü, yapılacak olan hattın Çiğli ve Karşıyaka arasında ulaşım sorunlarını sıfıra indireceğini vurguladı. Başkan Gümrükçü, “Araçların temini devam ediyor. Ocakta Kılıçdaroğlu ile birlikte temel atma törenimiz vardı. Çalışmalarımız sürüyor, Organize Sanayi Bölgesi, Devlet Hastanesi, Şehir Merkezi ve Mavişehir Tramvayına olan entegrasyon, bizim için çok önemli. Mavişehir’e ulaşım başladı. Kazık uygulamalarıyla zemin güçlendirilmeleri yapılıyor. Çiğli’nin iki bölgesinde vatandaşlar, bisiklet ve yaya geçişleriyle Sasalı Sahili rotasını kullanabilecekler” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalarımızın üstüne koyarak devam ediyoruz”

Çiğli’de bulunan sahilin en uzun olduğunu belirten Başkan Gümrükçü, bu denizi kullanma çalışmalarını artırdıklarını belirtti. Yakında, kano ve yelken turizmine ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Karşıyaka Belediyesi’nin geçmişte düzenlediği “Apartmanlar Öğrenci Okutuyor” kampanyasını Çiğli’de de yapacaklarını açıklayan Başkan Gümrükçü, “İhtiyaç sahibi arkadaşlarımıza burs vereceğiz. Ben de üniversite okudum, zorluklarını biliyorum. Çiğli artık bir üniversite kenti. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor” sözlerini kullandı.

Çiğli Belediyesi’nin kültürel etkinliklere de önem verdiğini bildiren Başkan Gümrükçü, “ Sasalı’da çocuk oyunu, cuma akşamı Belediye’de tiyatro, Özlem Özdil konseri, hepsi ücretsiz. Tüm İzmir halkını bekliyoruz” dedi.

Mahalleliyle de ilişkilerini sıkı tuttuklarını söyleyen Başkan Gümrükçü, mahallelere sandıklar kurup, vatandaşların şikayetlerini bizzat dinlediklerini dile getirdi.

“Çiğli’nin yüzde 90’ı kendini Atatürkçü olarak tanımlıyor”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşam mücadelesini kendine rehber edindiğini belirtirken, O’nun Türk Halkı’nı kucaklaması, cumhuriyet devrimlerini yapması ve felsefesini yaratmasıyla yüce bir insan olduğunun altını çizdi. Başkan Gümrükçü, “ Benim siyasi duruşumu Mustafa Kemal Atatürk şekillendirdi. Keza Çiğli de kendini Atatürkçü olarak tanımlıyor. Geçmişten aldığımız güçle geleceği şekillendireceğiz. 23 Nisan’ın 100’üncü yılını kutladık, 2023’te de 29 Ekim ruhunu yaşayacağız. Türkiye, demokrasi kazanımlarıyla 2023’te güzel bir noktaya gelecek” dedi.

Editör: TE Bilişim