SON MÜHÜR - ZEYNEP GÜNAY

Tarihi Kemaraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, hükümetin verdiği kararlarda esnafın gereksinimlerini karşılamadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

ESNAF OLARAK PANDEMİNİN BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ İSTEYEN TARAFTAYIZ

“Bu tür kararlar, Hükümetin alması gereken kararlara layık. Biz her kendi bildiğimiz dahilinde bu kararları dinlediğimiz zaman önceliğin genelgelere yayınlanması nelere yapılacağı, esnafa ne destekler verilebileceği, kapanmanın getireceği ön sıkıntıların ne olacağını belirlenmesi, ondan sonra kapanma gelmesini hep bekledik. Kapattık dedikten sonra ben size bu yardımı yapacağım, biz arkasından bunun devamı size bu şekilde yansıyacak demesi bize iş karlı gelmedi. Bence de yanlıştı. Şöyle söyleyeyim, keşke İstanbul’dan, Ankara’dan büyükşehirlerden çıkışları engelleselerdi. Herkes evinde kalsaydı, Bodrum’a gitmek, Çeşme’ye gitmek, yakın yer için söylüyorum, şehir dışından gelenler önlenseydi, bu kadar da dağılmazdı. Bu kadar trafiktir, bu kadar atımsızlığın olmamış olması sıkıntı yaratmazdı. Esnaf açısından bir an önce bitmesini isteyen taraftayız. Biz aşılanmanın bitmeden bu işten kurtulma şansımızın olmadığını artık gördük. Hep söylüyoruz, 2020’nin Mart ayında bu illetle baş etmeye başladığımız an ilk üç ay biz gönüllü olarak bütün esnaflar evlerimize çekildik. Evinde kal Türkiye dendiğinden itibaren mecburiyet olan genelge kapsamındakiler kapatıldığında diğer esnafımız da gönüllü evine çekildi. Biz sokaklarımızı boşalttık. Ciddi bir karardı. Ama o andan itibaren dünyaya neler yaptığını bununla ilgili adımların neler atılması gerektiğini, artık bugün bayağı bir zaman geçti. Bunların artık belirlenmiş olması lazım. Aşılama gerçekten çok önemli. Bunu çözmediğimiz sürece bu süreci biz devamlı 17-17 veya 3 gün - 5 gün devam edecek.”

ESNAFIN PARASI ARTIK İZMİR’E YETMİYOR

“Bizim esnafımızın para kazanma günü Cumartesi ve Pazar. Biz Cumartesi – Pazar iş yaptığımız dönemde biz kapalıyız. Hafta içi zaten herkes işinde gücünde. Esnafın parası artık İzmir’e yetmiyor ki. Dışarıdan aldığımız bir turist, dışarıdan aldığımız bir turizm desteğimiz yok. Olmayınca da, semtlerimiz bizim artık inanılmaz gelişti. AVM mantığı zaten bizi yoran bir kitle. O yüzden 17 günlük bir kapatma bizim esnafımızın evde bekleyip, açıldıktan sonraki adımların neler atılacağını beklediği bir süreçti. Biz o adımdan da çok mutlu olamadık.“

Editör: TE Bilişim