Yerel bir gazeteye verdiği röportajda 'muhacir' tartışmasını fitillendiren İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Sıtkı Şükürer'e, İzmir'deki Balkan Dernekleri ve Balkan Federasyonları da sert eleştiriler yağdırdı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Balkan Dernekleri ve Balkan Federasyonları önderleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e çağrıda bulunarak Şükürer'i görevden alması için mesaj verdi:

"Her şehirde denge unsuru olduk"

Basın açıklamasını dile getiren Balkan- Rumeli Dernekleri’nin oluşturduğu Balkan Vakfı’nın Genel Koordinatörü Ömür Şanlı, "Bildiğiniz üzere, Şükürer, mübadiller özelinde biz Balkan Göçmenleri’ni hedef alarak İzmir’in bugünkü sorunlarının kaynağı olarak göstermiştir. İzmir’in koku sorunundan, dönüşüm sorununa kadar pek çok çileye dönüşen meselesinin çıkış noktası olarak göçmenleri gösteren söz konusu şahsın fiil ehliyetine dair şüphelerimiz oluşmuştur. Camiamızı rencide eden, aşağılayan, harekette bulunan bu kişiye Balkan göçmenlerinin tarihi ve özellikleri konusunda bazı dersler vermek isteriz. Bugün İzmir’in neredeyse yarı nüfusunu oluşturan bizler; Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki fetihlerine bağlı olarak Balkanlar’a iskân edildik. Bölgeyi Türk yapan Büyük Türk Milleti'nin temsilcileri olarak orada bulunduk. Acı kaderimiz bizi İmparatorluğumuzun dağılması sürecinde Anadolu’ya geri getirdi. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerileri olarak Cumhuriyetimizin kalkınması, yücelmesi için canla başla çalıştık. Kendi topraklarımızda, memleketimizde yaşamaya ve üretmeye başladığımızda; tüm değerlerimizi en çok sahiplenen, koruyup kollayan kesim olduk. Coğrafyası Ege, kokusu Balkan olan İzmir’in güzel hale gelmesi için elimizi değil, doğrudan gövdemizi taşın altına koyduk. Aynı durum ülkemiz genelindeki diğer göçmen kardeşlerimiz için de geçerlidir. Ekseriyetle sorunlu göçler ve mübadelelerle geldiğimiz ülkemizde; yerleştirildiğimiz her şehirde denge unsuru olduk. Taşı toprağı da koruduk; katma değer yaratarak ekonomiye ve kalkınmaya da katkı koyduk. Bunları, inançla, emeğimizle, tüm varlığımızla yaptık" ifadelerini kullandı.

Görevden alma çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslenen Şanlı, Şükürer'in görevden alınmasını istedi. Şanlı, "Bilinmesini istiyoruz ki; tarafımıza yöneltilen bu sözler, bizleri ve ailelerimizi sadece üzmemiştir. Her birimizin bunu bir kenara yazdığı unutulmamalıdır. Bir şehrin sorunlarını çözme sorumluluğunun o şehri yönetenlerde olduğu; yaşayanların sadece çözüm sürecine ortak edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bir şehri, şehir yapanın orada yaşayanlar olduğu, o yaşayanların da sadece sandıktan sandığa hatırlanan robotlar olmadığı unutulmamalıdır.  Şehrimizin, Güzel İzmir’imizin Belediye Başkanından bu kişi hakkında gereğini yapmasını ve bizleri ötekileştiren, hakaret eden Şükürer’i görevden almasını talep ediyoruz" mesajlarını verdi.

Editör: TE Bilişim