Törende üzücü bir olay yaşandı. Soyer, açılış konuşmasını sürdürürken, önceki dönem İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan rahatsızlık geçirdi. Olay yerine ambulans ekiplerinin sevk edilmesiyle hastaneye kaldırılan Savaşan’ın durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

İlk kez Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 1935 ve 1936 yıllarında düzenlenen Balkanlar Halk Dansları Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığı döneminde tekrar düzenlenmeye başlamıştı. Kocaoğlu’nun ardından Tunç Soyer’in de devam ettirdiği Balkanlar Halk Dansları ve Kültürü Festivali, 15’inci yılında da görkemli bir törenle başladı. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültürü Festivali, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. 
Bu yılki festivalin konuk ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan oldu.

Festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri katıldı.

“ANA FİKİR DEĞİŞMEDİ: YURTTA SULH CİHANDA SULH”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, festivalin 86 yıl önce imzalanan Balkan Antantı’nın ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle düzenlenen Balkan Oyunları Festivali’nin devamı olması nedeniyle tarihi bir önem taşıdığının altını çizdi. Soyer, “Ana fikir aradan geçen 86 yılın ardından anlam ve değerini hiç kaybetmedi. Yurtta sulh, cihanda sulh. Balkan Festivali’ni görkemli şekilde gerçekleştirmemizin iki temel nedeni var. Birincisi Ata’mızın kültür mirasına sahip çıkmak, ikincisi dünya barışına güç vermek” dedi.

“KÜLTÜR BİR ŞEHRİN ÖZÜNÜ OLUŞTURUYOR”

Bu yıl 15’incisi düzenlenecek festivalin detayları hakkında da bilgi veren Soyer, “Bu yıl Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçılar farklı renkleri ve sesleri İzmir’e taşırken, diğer yandan aramızdaki benzerlikleri hatırlatacak.  Sanatın kardeşliğe açılan bir köprü olduğunu gözler önüne serecek. Buluşmamızı bu sene kent merkeziyle sınırlı tutmayarak, İzmir’in 8 ilçesine yayılacak etkinliklerle kutlayacağız. Coşkumuz Buca, Bornova, Karşıyaka, Gaziemir, Ödemiş ve Tire’de devam edecek. Kültür bir şehrin, toplumun, ruhunu, özünü oluşturuyor. Kültürün barışın yeşermesi ve dostluğun güçlenmesi için siyasi diplomatik ve ekonomik ilişkilerin ötesinde bağ kurmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“BALKANLARIN SAVAŞ ALANI OLMASINI ARZU ETMİYORUZ”

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu ise konfederasyon olarak Balkanlarda yaşayan tüm halkların birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşamalarını arzu ettiklerini belirterek, “Hiçbir zaman Balkanların savaş alanı olmasını arzu etmiyoruz. Oradaki kardeşliğin sağlanması, Atatürk’ün bize vasiyetidir. Balkan göçmenleri olarak oralardaki dostluğu, kardeşliği pekiştirmemiz gerekiyor. Bundan sonra dostlarımla, siyasi partiler ve belediye başkanlarıyla birlikte hem oraya giderek, hem onları buraya davet ederek, kardeşlik köprüleri kurarak bizler bu davaya hizmet etmeye hazırız” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Başkan Soyer, Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Başkanı Akın Kazançoğlu’na plaket takdim etti. Ardından açılış, Gündoğdu Meydanı’na kadar süren kortej yürüyüşüyle devam etti.

Editör: TE Bilişim