Pandemi tedbirleri kapsamında tam kapanma uygulamasına geçilmesi ve yurttaşların yaşadığı ekonomik sıkıntılar baklavacıları da vurdu. Ramazan Bayramı öncesi satış patlaması bekleyen baklavacı esnafı, "Eskiden bayram öncesi tepsi tepsi satış yapardık. Şimdi gelenler taneyle baklava istiyor" diye feryat etti.

İzmir'in Alsancak semtindeki baklavacı esnafı da bayram döneminde bekledikleri satışı yapamamaktan yakındı.

'Günü kurtarmaya çalışıyoruz'

Geçen bayramlarla kıyaslandığında işlerin çok düştüğünü söyleyen esnaf Muradiye Türkgezer, "Gerçekten esnaf kan ağlıyor. Geçen seneki satışların dörtte birini yakalamaya çalışıyoruz. İnsanlar sayıyla baklava almayla başladı. 3-5 tane baklava alan var. Eskiden bayramlarda tepsi tepsi satışlarımız vardı. Günü kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

'Önce ekmek almayı düşünüyorlar'

Bir diğer baklavacı Hüseyin Bedir, sokağa çıkma yasağının kendilerini kötü etkilediğini belirterek şunları söyledi:

"Herhangi bir hareket yok, sokaklarda durgunluk var. Pek satış yapamıyoruz. Maddi güç olanda tam var, olmayanda hiç yok. İnsanlar önce ekmek almayı çoluğunu çocuğunu düşünüyor. Tatlı biraz keyfe kaçıyor. Sıra tatlıya gelmiyor. Eskiden tepsiyle satış yapardık. Sonra kiloya düştü. Şu an ise yarım kilo ve adet işine döndü. Günden güne geriliyoruz."

'İstediğimiz yoğunluk olmadı'

Baklavacı Mustafa Hoş, "Bu bayramda istediğimiz hareketliliği yakalayamadık. Belki bizim bölgeye has bir durum olabilir. Taşradakiler işlerinin iyi olduğunu söylüyor. Alsancak bölgesi biraz daha tatilcilerin yoğunlukta yaşadığı bir bölge. Tahmin ediyoruz ki herkes yazlıklara çekildi. Merkez boş kaldı. Geçen senelerde Ramazan Bayramı öncesi çok yoğun satışlar olurdu. Ancak bu bayram o kadar olmadı" diye konuştu.

Bir diğer esnaf Hüseyin Ataklı ise, "Geçmiş bayramlara nazaran durgun. Ancak yine de Allah bereket versin. Pandeminin olumsuz etkisi var. Sadece çalışma izni olanlar geliyor. Paket servisimiz oluyor. İdare ediyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim