SON MÜHÜR - ZEYNEP GÜNAY

Son Mühür’e konuk olan Avukat Mustafa Çetin, vatandaşın avukatlar hakkında doğru bildiği yanlışlara değindi. “Herkesin mutlaka bir gün avukata ihtiyacı olacak” diyen Avukat Çetin, “Avukat, vatandaşın hak arama özgürlüğünün güvencesi. Avukatın olmadığı yerde haktan, hukuktan, yargının bağımsızlığından, adaletten, toplumsal huzur ve barıştan bahsetmek mümkün değil. Herkesin mutlaka bir gün avukata ihtiyacı olacak. Biraz önce söylediğiniz gibi şüphelinin de avukata ihtiyacı olacak. Özel avukatı varsa çağıracak, yoksa barodan avukat isteyecek. Devlet ona avukat atayacak. Yani böyle bir durumda, dosyanın tarafı değil, uyuşmazlığın, sorunların tarafı değil, uyuşmazlığı, sorunları çıkaran kişi avukat değil ama maalesef vatandaşlarımız avukatı uyuşmazlığın tarafıymış gibi, o dosyadaki sorunların tarafıymış gibi görmekte. Yani bu avukat olmazsa başka bir avukat gelecek. Ya da bir sonraki senin uyuşmazlığında, senin davanda o avukatla da çalışabilirsin.” ifadelerini kullandı.

AVUKATLARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE Mİ?

“Yanlış hatırlamıyorsam 2-3 sene önce Gaziantep’te boşanma davası yüzünden bir avukat katledildi. Yani sadece haciz ile değil ki, avukat hangi görevi yapıyorsa karşı taraf onu hasım görüyor. Böyle bir şey olabilir mi? Adli kolluk olması lazım. Hacizlerde mutlaka bir kolluk verilmesi lazım. Ama yeterli olup olmadığı konusunda ya da o gün talep edilip edilmediği konusunda bir bilgim yok. Bence talep edilmeden bu tür hacizlerde adli kollukta mutlaka her dosyada gidilmesi gerekir. Yani sadece orada avukat değil, adliye personeli de var. İcra memuru da orada, hiç olayla ilgisi olmayan taksi şoförü de var avukatı ve icra memurunu oraya götüren. Biraz önce anlatmaya çalıştığım radikal kararların alınması gerektiği dedim, adli kolluğu bir an önce harekete geçirip adliyedeki bu tür işlemlerde her eylemde bir tane kolluktan birinin olması gerekiyor.”

HERKES KENDİNDE HER HAKKI GÖREBİLİYOR

“Onu tabii psikologların yorumlaması gerekir ama özellikle pandemi, deprem, ekonomik kriz, sel baskınları, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılar da eklenince herhalde herkes kendine her hakkı görebiliyor. Aşı sırasında hemşireye ya da doktora yapabilir. Yani gittiği kamu kurumda sıra beklerken de yapabilir.”

Editör: TE Bilişim