AK Parti İzmir İl Başkanlığı, İzmir Körfezi’nin kirlilik sorununa ışık tutmak için Körfez’de incelemelerde bulundu. Tekne ile gerçekleştirilen inceleme turuna AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, meclis üyeleri Hakan Yıldız, Hüsnü Boztepe ve il yöneticileri de eşlik etti.

Körfez’deki inceleme turunun ardından Çiğli Arıtma Merkezi önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını yapan Başkan Sürekli, sözlerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görevine başladıktan 3 yıl sonra Körfez’de yüzme sözünü verdiğini hatırlatarak, “2,5 yıl oldu. 3 yılın dolmasını bırakın 13 yıl dolsa yüzmek mümkün değil. Güzelbahçe’de dış körfezde dalıp, poz veriyor ama esas körfez, iç körfez” şeklinde konuştu

“Mavişehir'de yaşayanlar evlerinde oturamaz durumdalar”

Sürekli, İzmir’in tam bir deniz kenti olduğunu, Körfez’in deniz turizmi, sağlık turizmi ve kültür turizminin birlikte yapılabileceği ender bölgelerin başında geldiğini, ancak bu imkanlardan faydalanılamadığını belirterek, “Turizmi güneye, ticareti kuzeye kaptırmış bir şehir. Pire Limanı, Alsancak Limanı’nın 4 katı iş yapıyor. Körfez’den faydalanamıyoruz. Bırakın faydalanmayı körfez bize zarar veriyor. Bugün kokudan dolayı maske kullanıyoruz. Mavişehir’de yaşayanlar çoğu zaman kokudan evlerinde oturamaz durumdalar” diye ekledi.

“Gediz'de 4 günlük kamp yapmak tamamen hobi”

Körfez çok kirli olduğunu ve temizlenmesi için izlenen yöntemlerin yanlış olduğunun altını çizen Sürekli, Soyer’in 4 günlük Gediz Ha vzası Turu’nu da şu sözlerle tepki gösterdi:

“Çözüm olarak Gediz’de çare aranıyor. Gediz gezisi tamamen aldatmaca ve algı operasyonu. Tam bir fiyasko gezisi. Çünkü Gediz’in İzmir Körfezi’yle alakası yok. Gediz, dış körfeze akıyor. İç körfezle alakası yok. Biz şu anda iç körfezdeyiz. Gediz’de 4 günlük kamp yapmak tamamen hobi faaliyeti. 4 günlük ziyaretler süresince yaptığı açıklamalara kendi belediyelerinden tepki geldi. Turgutlu Belediye Başkanı “Herkes kendi çöpünü temizlesin” dedi. Bunlar bizim körfez kirliliğimizle alakası olmayan hususlardır. Gediz’in İzmir Körfezi’nin kirliliğiyle hiçbir alakası yoktur.

“Soyer, yüzmeyi denerse bir aylık yoğum bakım sürecini göze alsın”

Soyer’in Güzelbahçe tarafında, körfezin kirlilik yönünden sıkıntı olmayan bölgede dalış yaptığına dikkat çeken Sürekli, “Körfez kirliği denince akla gelen iç körfez. Eğer yüzmeyi denerse sahilde ambulans bekler kendisini, 1 aylık yoğun bakım sürecini göze alması gerekir. Bu şartlar konusunda yüzmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

"Biz 7 yılda Türkiye'ye çağ atlattık"

Körfez’in kirliliklerinin sebeplerini üç farklı konu altında incelediklerini belirten Sürekli, ilk olarak Büyük Kanal Projesi’nin ihalesinin halen bitirilememiş olduğuna değinerek, “Büyük Kanal, 1 milyarlık bir proje. Bu proje çalışıyor mu? Hayır. 4'ncü fazı 7 yılda 3 ihale yaptılar ancak ihale bitmedi. Biz 7 yılda Türkiye'ye çağ atlattık bunlar ihale yapamadılar. Buradaki arıtma tesisleri buraya zarar veriyor, kirletiyor” mesajlarını verdi.

İkinci sorun olarak İzmir'de yağmur suyu ile kanalizasyon hattı bir arada olduğunu vurgulayan Sürekli, “Bunun ayrıştırılması lazım. 5 bin kilometreye ihtiyaç var, sen sana yüzde 12'di. 640 kilometresi yapılmış durumda. Yağmur suyu ile kanalizasyon suyu aynı olunca yağmurda tasma oluyor ve körfeze deşarj oluyor” dedi.

Bir diğer problem olarak da derelerin ıslah edilmesi konusunda kullanılan yanlış yöntemler olduğunu dile getiren Sürekli, “Derelerin tabanını beton ile kapladılar. Tam tesisine derelere bu zarar verir ve kokuya sebep olur. Dereleri beton yaparsanız buradaki ekolojik dengeyi bozuyorsunuz. Beton olunca bakteri burada kalıyor ve kokuya sebep veriyor. Manda deresinde kireç döktüler. Bu da pansuman bir tedbir. Bir süre öncede 6 derenin başına pompalar koymuşlardı bu da pansuman tedbir. Bütün derelerin esaslı bir şekilde deşarj edilmesi ve körfeze kirli suyun akışının önlenmesi lazım” dedi.

“Güzelbahçe'den poz vermekle olmuyor”

Sürekli, ayrıca sirkülasyon kanalına ihtiyaç duyulup duyulmadığına da karar verilmesi gerektiğinin altını çizerek, Geçmiş dönemde “Hükümet bizi engelliyor, ÇED verilmiyor” diye spekülasyonlar yapıldı. Ancak başkan çıkıp “Buna gerek yok. Körfez kendi kendini yenileyecek” dedi. Sonra 2 ay sonra “Sirkülasyon kanalını yapacağız” dedi. İzmir Körfezi’nde 13 yılda yüzülmesi mümkün değil. Güzelbahçe'den poz vermekle olmuyor. Girmek istiyorsa gelsin burada girsin ancak ben giremem. Girerse de kıyada ambulans beklemesi lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim