İzmir´in kültürel mirasına ve çeşitliliğine sahip çıkmak amacıyla, ilki 2018´de düzenlenen İzmir Sefarad Kültür Festivali´nin üçüncüsü 28 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bencoya, ilk ben festivalin direktörü ve kurucusu olduğunu belirtirken; Yahudi Kültürünün tanıtıldığına işaret etti, “3.cüsünü yaptığımız festival Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Dünyanın her yerinden izlenmeye gelen bir festival oldu” dedi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş döneminde başlatılan festivalin kente yabancı konukların gelmesini sağladığını da belirten Bencoya şu bilgileri verdi:

“İlk festivali hatırlarsınız. Dünyanın her yerinden insanlar gelsin diyerek 2018 yılında ilk versiyonunu gerçekleştirdik. Tamamen yerel bir yere oturdu. Sefarad müziği yaptı, ev kadınları yemekler yaptı, konuşmalar yapıldı daha küçük çapta yaptık ve büyük bir heyecanla yaptık. Festival başladığında Kemeraltı’nda eski Yahudi Mahallesi’nde sinagogu geziyoruz, yüzlerce insan başvurdu. Ne yapacağımızı şaşırdık. 8 rehber ile gruplara ayrıldık. Yer kalmadı. Açılış konseri yaptık Sinagog’ta 150 kişi alabilecek yerde 250 kişi vardı. Büyük bir ilgi gördü. “

İzmir bir kültürü tanıyor

Nesim Bencoya, İzmir’de bu kültürün çok tanındığına da işaret ederken, “İnsanlar çok meraklı iki. Yeni şeyleri öğrenmeye çok meraklı. Sevgiyle kucaklıyorlar, içimiz çok ısındı” dedi. Nesim Bencoya şöyle konuştu:

“Festivalin son gününde sekiz mum yakılıyor. Milattan sonra 70’li yıllardaki olayı hatırlamak için. Bu mum yakmayı tören haline dönüştürdük. İzmir’in değişik etnik grupları o mumları yakıyor. Romanların Rum Ortodokslar herkes barış için duayla mum yakıyor. Bu şekilde bu festi çok kültürlü festivale dönüştürdük, amaç da bu. Birbirimizi tanıyalım.”

Katılacaklara ön kayıt yapılıyor

Sefarad Festivali Direktörü Nesim Bencoya katılımların ön kayıtlarla gerçekleştiğine de işaret etti. Bencoya, katılım için yoğun istek aldıklarını da belirtti şunları söyledi:

“Konak Belediyesi’nin ana sponsor olduğu programdaki gezi ve iki konser için rezervasyon zorunlu. Ama onun dışındaki tüm etkinliklere katılmak mümkün. Umarım her insan gelebilir. Yer kalmazsa hem üzüleceğiz hem sevineceğiz. Bu bizim önümüzü görmemiz için yol olacak. “

Fesvival Programı şöyle

İzmir’e ait Sefarad kültürünün tanıtıldığı festivalde kentin mirasına sahip çıkmak ve bu mirası bütün dünyaya açmak için birçok farklı mekanda farklı etkinlikler yer alıyor.

28 Kasım günü rehberler eşliğinde yapılacak sinagoglar gezisiyle başlayacak festivalin açılış töreni 29 Kasım Pazartesi, Barbara Yoaf’ın Etz Hayim Sinagogu’ndaki Bat-Mitzva Sergisiyle gerçekleşecek. 30 Kasım Salı Sinyora Sinagogunda Dr. Siren Bora’nın ‘Birinci Juderia’ Eski Yahudi Mahallesi konulu söyleşisi ve Birol Üzmez’in ‘Kortijolar’ adlı fotoğraf gösterisi ile devam edecek festival 1 Aralık’ta Nesim Bencoya’nın ‘İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi’ sunumu ile devam edecek. Aynı gece Portekiz Sinagogunda bir Nobon etkinliği olan ‘Kültür Mirası Girişimleri’ Pecha Kucha Akşamı yer alacak.

2 Aralık Perşembe akşamı Sinyora Sinagogunda Prof. Dr. Mine Tanaç ile ‘İzmir’de Sefarad Mimarisi ve Sinagogları’ söyleşisinin ardından Portekiz Sinagogunda Rembetiko efsanesi Roza Eskinazi’yi konu alan ‘Benim Tatlı Kanaryam’ adlı bir film gösterimi gerçekleşecek.

3 Aralık günü Sara Pardo’nun ‘Ortaçağ’da İspanya ve Portekizli Sefaradların Bilime Katkıları’ konulu söyleşinin yapılacağı festival 4 Aralık Cumartesi akşamı Etz Hayim Sinagogundaki ‘Selanik’ten Sefarad Şarkıları’ konseri ile devam edecek. 5 Aralık Pazar Hevre Sinagogunda gerçekleşecek ‘İspanya’dan Osmanlı’ya Esintiler’ adlı konserlerde Ulrich Mertin, Nermin Kaygusuz ve Serdar Somuncu, Osmanlı döneminde Yahudi ve Türk Bestekârların bestelerine yer verecekler.

6 Aralık’ta ise Etz Hayim Sinagogunda Hanuka Bayramı için mum yakma töreni düzenlenecek. Aynı akşam kemanda İsabelle Durin ve piyanoda Michael Ertzschel ‘İbrani Romantizmi’ adlı bir konserle festivalin kapanışını yapacaklar.

Editör: TE Bilişim