Toplantıya katılan yöneticiler sırasıyla söz alarak yeni döneme dair tehditlerle ilgili görüşlerini paylaştılar. Toplantıda bir de canlı ankette yapıldı.Vizyon 100 Kurucu Üyesi ve Dijital Stratejist Bülent Kutlu toplantıya dair değerlendirmelerde bulundu. Kutlu “Malum tüm dünya zor günlerden geçiyor. Şirketleri zorlu günler bekliyor. 100’ü geçen sayıda değerli yöneticilerimizle pandemi sonrası dönemde ortaya çıkabilecek tehditleri konuştuk. Tabi ki birçok konu başlığı var ama genel olarak öne çıkanlar “Küreyerelleşme (Glocalization)”, “Adaptasyon ve Kültür Dönüşümü” ifadelerini kullandı.

Pandemi Döneminin İş Dünyasına Getirdiği Yeni Terim ‘Küreyerelleşme’

Pandeminin yaşanılan son kriz olmayacağını vurgulayan Kutlu ‘’ Yaşanılan krizler başka büyük krizleri de tetikleyecek gibi görünüyor. Global ve yerel olarak hammaddenin zor bulunacağı dönemler bizi bekliyor. Global kurumlar artık sadece global politikalarla başarıya ulaşamayacaklar. Global olsalar bile lokal düşünmeleri gerekiyor. Biz buna “Küreyerelleşme” diyoruz. Önümüzdeki dönemde şirketler girdikleri darboğazlardan büyük oranda “Başarılı Dijital Dönüşüm Uygulamaları” ile çıkabilecekler. Bu da önemli bir kültür değişimini gerektiriyor. Kültür dönüşümü kolayca yapılacak bir dönüşüm değil. İnsanı değiştirmekten, dönüştürmekten söz ediyoruz. Şirketlerin buna kafa yormaları ve çalışanlarını içine girdiğimiz yeni döneme metodolojik yöntemlerle mental olarak hazırlamaları gerekiyor.“ dedi.

Şirketler Artık Yerel Çözümler Geliştirecek

Pandemi sürecinden etkilenen tüm ülkelerin sınırlarını kapatması, dış ticaretini minimum seviyeye indirmesi, sağlık ve gıda güvenliği, üretim ham madde ihtiyacı, sanayide kullanılan ara elektronik parça ve malzemelerin tedariki gibi önemli konularda büyük sıkıntıların yaşandığını belirten Kutlu ‘’ Yaşanan bu zorluklar, şirketlerin kendi ya da yakın sınırları içerisinde uçtan uca çözümler bulmaları, tedarik zincirini faaliyette bulundukları her bölge için çeşitlendirmeleri gerektiği sonucunu ortaya çıkardı. Ayrıca şirketler ülke sınırları içerisinde ya da dışarısında ürün ve hizmetlerini satmak isteyeceği bölgelere kolayca ulaşmak için o bölgelere yakın coğrafyalarda tedarik zincirleri oluşturarak yerel çözümler geliştirecek.’’ diye konuştu.

‘’Büyük Olanın, Küçük Olanı Yendiği Değil, Hızla Adapte Olanın, Diğerlerini Yendiği Bir Döneme Girildi’’

Pandemi sürecinin, iş dünyasını hem organizasyonlar hem de çalışanlar açısından oldukça derinden sarstığını ifade eden Kutlu son olarak ‘’ Bu süreç, hızla ve aslında sürekli devam eden krizler içerisinde yaşadığımızı ve artık değişimin her şirket için, her birimiz için kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.Pandemi en güçlü ya da en zekilerin ayakta kalmadığını, hızla adapte olanların ayakta kaldığını biz kez daha gözler önüne serdi.Büyük olanın, küçük olanı yendiği değil, hızla adapte olanın, diğerlerini yendiği bir döneme girildi. Hızla adapte olabilenin ayakta kaldığı ve öne geçtiği olamayanın geride kaldığı bir dönem bizleri bekliyor. Şirketler için hızla adaptasyonu sağlamak kolay değildir. Bunun için önce çalışanın değişmesi gerekir ki bu da kapsamlı bir kültür dönüşümü demektir.’’ değerlendirmesinde bulundu.

               

Editör: TE Bilişim