Bayraklı Belediyesi geçtiğimiz üç gün içinde muhteşem bir festivale ev sahipliği yaptı.  1. Bayraklı Uluslararası Homeros  Edebiyat Sanat Festivali.

 Bayraklı, İzmir’in kurulduğu ilk yerleşim yeridir. Bu nedenle birçok kültüre ev sahipliği yapmanın nazlı ve endamlı güzel kızı yani  Smyrna’sıdır.

 Uzun zamandır tüm Bayraklıların yakındığı Tepekule antik kentinin tanıtımının yeterince yapılmamasıydı. İşte bu konuda bir eksikliği daha gideren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve ekibi muazzam bir çalışmaya imza attı.

Tarihi dokuyla sanatı, edebiyatı, Homeros halk ozanından yola çıkarak dünyada yaşan efsane şairleri bir araya getirerek, hem Bayraklıyı, hem Tepekule smyrna’yı , hem edebiyatımızın yaşayan ve ebediyete intikal etmiş  ünlü şairlerini bir kere daha dünyaya duyurdu.

Nazım Hikmet’in ölüm yıl dönümünü de içinde barındıran festival boyunca Bayraklı halkı böylesine önemli bir tarihe tanıklık etmenin heyecanını ve haklı gururunu yaşadı.

Başta Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a ve Kültür Müdürü Osman Çağrı Şahin’e ve festivalin  her bir noktasında emeği geçen herkese yüzlerce teşekkürler. 

Festivalde, İlyada Homeros şiir kitapları dağıtıldı. İçlerinden birkaç sözün kıymetine bakalım, bakalım da aslında insan dediğimiz canavarın yüzyıllar boyunca hiçbir ders çıkarmadan vahşiliğine nasıl devam ettiğini de görelim …

*Hades kapılarından tiksindiğim gibi tiksinirim " yüreği başka , sözü başka " adamdan

*“Ölen ve öldürenlerin ölüm çığlığı ve zafer narası birbirine karıştı ve kan toprağa oluk oluk aktı.”

“ ama doğduğu günden bu yana hiçbir insan kaçamaz kaderinden, ister korkak olsun, ister yürekli.

Dili oynaktır insanoğlunun, Söz tarlasında otlar durur, Ne söylersen onu alırsın geri. İllaki kavga etmemiz mi gerek, Küfürler savurmamız mı gerek birbirimize….

Ve dünyaca ünlü Suriyeli Adonis aşkın, yeryüzünün ve kalbi sevgiden, barıştan yana atanların göçmen kuşu şair … Yeryüzünde yaşayan savaşlara ve haksızlıklara, aşka dair söylenmiş yürekli sözcüklerin adamı, yaşayan Homeros…

Ben Senin Yerine Ağlayacağım

“Beni terk edip gittiğin zaman
Sanma ki kal diye yalvaracağım
Ben senin yerine ağlayacağım”

….

Başka bir şiiri “söyleyin dostlar” ise beni anlattığını düşünürüm , belki de sizi de anlatıyor kim bilir....

 Söyleyin Dostlar

ölmek istedim olmadı,
Yasamak istedim,
neye yarası
Söyleyin dostlar yaşamın,
ne anlamı var...

Sevmek istedim,
sevdim
Sevilmek istedim,
sevilmedim
Söyleyin dostlar yaşamın,
ne anlamı var...

ölmek olmadı
Sevmek olmadı
Sevilmek olmadı
Söyleyin bana dostlar,
Yasamanın sebebini

Bu festivale dair yazılacak çok sözcük var ama o sözcüklerin bile anlamının bir anlam ifade etmeyeceğini bildiğim için sözü çok uzatmak istemiyorum.

Şiir ve edebiyat bize insan olmanın değer duygularını hissettirdi. Ne çok ihtiyacımız varmış meğer kalbimizin sesini dinlemeye, aklımızın ve vicdanımızın insana ihanet etmeden yaşamasına ne çok ihtiyacımız varmış…