SON MÜHÜR / İREM BAYSOY

Ülkemizin önemli tarihçilerinden  Prof. Dr. Ergün Aybars, özellikle Cumhuriyet tarihi üzerine etkili bir isim... Araştırmalarını İzmir'deki evinde sürdüren Aybars, Mustafa Suphi ve arkadaşlarının infazı hakkında konuştu. Aybars bu durumdan Atatürk’e pay çıkaranları eleştirdi ve olayı tarihi gerçekler penceresinden aktardı... Ergün Aybars, ''Mustafa Suphi Erzurum yoluyla Ankara’ya gelmeye çalıştı. Erzurum’a gelmeden evvel Mustafa Kemal’in Karabekir’e, Karabekir’in Mustafa Kemal’e telgrafları var, ‘’Kendilerinin ikna edilerek münasip bir biçimde Trabzon limanından tekrar geriye gönderilmesi sağlanmalı’’ diyor. Bunlar tarihi gerçekler" dedi.

'HEPSİNİ ÖLDÜRÜYORLAR'

Prof. Aybars bu gelişmeyi şöyle aktarıyor: 

"Bu proje uygulanırken müdafaa-i hukuk ve muhafaza-i hukuk antikomünist propagandalarıyla ikna oluyorlar. Bunlar Trabzon’a gelip bir tekne kiralıyorlar... Zaten hepsi Yahya Kahya’ya ait... Kiraladıkları tekneyle yola çıkıyorlar ama arkalarından bir grup da yola çıkıyor. Bunların silahlarını alıyorlar. Karasuların dışına çıktıktan sonra yakalayıp hepsini öldürüyorlar. Mustafa Suphi’nin eşi Yahya tarafından alıp evinde misafir ediliyor (!). Tüm gerçek budur... Mustafa Kemal’in hayatında cinayet yok, Enver’inkinde var cinayet. Mustafa Kemal Erzurum kongresini toplarken ki Erzurum’a gitmek istemiyordu ama Müdafaa-i Hukuk ve Karabekir’in ısrarı üzerine kabul edip gitti ve o lokal kongreyi milli kongre yaptı. Şimdi bu dönemde İstanbul’dan bir vali yola çıkıyor. Adı Reşit Paşa, geliyor diyorlar. Erzurum’da ittihatçılar Atatürk’e ‘’Paşam endişe etme biz onları Zigana geçidinde öldürürüz’’ diyor. Atatürk de, ‘’Beyler biz halkın karşısına dağda eşkıya gibi adam öldürmekle mi çıkacağız, biz kimseyi öldürmeyiz. Biz öldürürsek halk bizim yanımızda olmaz, beyefendiyi gemiden indirmeyin, aynı gemiyle geri gönderin' diyor. Ankara’ya geliyor, para yok. Meclisin de parası yok. Devlet kuruyorsun, devletin parası yok. Gidin diyor valilik kasasına el koyun. Kasada 2 lira var. Efendim diyorlar Osmanlı Bankası var burada soyalım… Atatürk diyor ‘’Beyler eşkıya mıyız neyiz’’  Şimdi böyle bir adam olabilir mi…'' diye tepki gösteriyor."

ATATÜRK VE ENVER PAŞA

Prof. Aybars infazı yorumlarken okları Enver Paşa ve Atatürk arasındaki diplomasi ilişkilere çeviriyor ve şunları söylüyor:

"Şimdi başa dönelim, Bakü kongresi var. 1920’de… Bbu toplantıda Enver Paşa’nın tüm hayali iki tane Müslüman tümenle Anadolu’ya girmek ve Sovyetler Birliği'yle bağlantı kurarak yetki almak. Ama Mustafa Suphi bu kongrede Enver Paşa’yı konuşturmadı. Yahya ise 1000 silahlı adam toplayıp, Enver Batum’dan Trabzon’a gelecek, başa geçecek, Ankara’ya gelecekler Mustafa Kemal’i devirecekler, plan bu… Kazım Karabekir burada çok iyi bir hizmet yaptı. Enver Paşa'nın Anadolu’ya girişini engelledi. O arada Sakarya Savaşı kazanıldı. Talat Paşa, Enver’i devamlı uyarıyor ‘’biz başaramadık, ülkeyi mahvettik, Mustafa Kemal başaracak bari ona engel olma’’ diyor. Hatta 1914’lere dönersek Enver, Atatürk’ü 2 defa öldürtmek istedi. Suikastçılar buldu ama kabul etmediler. Talat Paşa, Mustafa Kemal’i militan olarak gönderip gözden uzaklaştırdı. Şimdi bunları görünce daha iyi anlıyoruz. Yahya, Enver’in intikamını aldı. Enver Paşa Osmanlı’yı maceraya sürükledi, mahvetti. Atatürk onun mahvettiği ülkeyi büyük bir savaşla kurtardı..."

 

Editör: TE Bilişim