İzmir genelinde temel problemin yağmur ve kanalizasyon sularının birleşik sistem ile toplanması olduğuna vurgu yapan Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, ‘’İnceleme yaptığımız bölgelerde, dere yatağı düzensiz yapılaşmanın etkisiyle yer yer daralmaktadır ve dere yatağının zemininde betonlama işlemi doğru yapılmamıştır. Dere yatağı içerisinden geçen kanalizasyon büzleri ciddi bir engel teşkil etmektedir. Özellikle dere yatağının 174 sokakla kesiştiği noktada, yaklaşık 5-6 metre genişliğinde olan dere yatağı bir anda 2,5 - 3 metreye düşmekte, sonrasında 1,5 – 2 metreye kadar daralmaktadır. Dere yatağındaki keskin kıvrımlar sebebiyle suyun debisi bazı lokasyonlarda aniden artmakta ve yan sokakların suyunu deşarj etmek için konulan ama eğimleri ve konumları hatalı olan borulardan sokak içlerine tepme yapmaktadır. Dere yatağının 174 sokak ile kesiştiği yerde yapılan kapalı box sistemi mühendislik, akışkanlar mekaniği ve inşaat teknolojisi açısından tamamen hatalı imalatlar içermektedir. Dere yatağının su toplama havzasında yapılan fuar alanının, saha betonlaması ve dere yatağına doğru yapılan eğim sebebiyle, dere yatağının taşıyabileceğinden fazla debi artışına sebep olduğu anlaşılmıştır. Dere yatağı bu yükü taşıyamamakta, diğer olumsuz etkenlerle birleşince taşma ve baskınlara sebep olmaktadır.’’ dedi.

YENİ FUAR ALANI EKOLOJİK DENGEYİ BOZDU

Birleşik sistem sebebiyle her yoğun yağış ertesi yağmur suyu ile birlikte pis sular sokaklara yayıldığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden AK Partili Atmaca, ‘’Bir an önce gerek Gaziemir, gerekse İzmir genelinde bir çalışma yapılarak kanalizasyon sisteminden ayrı yağmur suyu kanal sistemi yapılmalıdır. Gaziemir Fuar Alanının otopark ve saha betonlaması sebebiyle yağmur sularının toprak tarafından emilimi mümkün olmamaktadır. Saha betonlarından süzülerek dere yatağına gelen yağmur suyu, dere yatağının kapasitesinin üzerinde bir debi oluşturmaktadır. Dere yatağının bu yükü taşıyamaması sebebiyle sel ve taşkınlar oluşturmaktadır. Burada asıl önemli konu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Fuar alanı yer seçimi hatalı olmasıdır. Çevreci bir yaklaşımla tasarlanmayan fuar alanı, çok fazla saha betonu kullanılması sebebiyle ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmuştur. Fuar alanı saha betonlarından süzülen yağmur suları belli rezevr alanlarında toplanarak, farklı bir akış güzergahına yönlendirilmelidir.’’ dedi.

ÇÖZÜM İÇİN ÇEŞİTLİ ÖNERİLER SUNDU

Dere yatağının istimlak yöntemiyle bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini vurgulayan Uğur İnan Atmaca, ‘’Ani daralmalar genişletilmeli, ani dönüşler yumuşatılmalı. Sokaklardan dereye deşarj için konulan borular doğru düzlem ve eğimde yeniden tasarlanmalıdır. Dere yatağından geçmekte olan kanalizasyon hattı dere yatağı dışına deplase edilmeli ve dere yatağı yaklaşık 1 metre daha derinleştirilmelidir. 174 sokakla kesişen noktada yapılan box sitemi, bağlantılı olduğu yolların kotlarına uygun olarak yeniden dizayn edilmeli ve daralan kısım genişletilmelidir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim